Kulturkompasset | critics of culture events

Aase Nordmo Løvberg Minnekonsert på Kirsten Flagstad Festivalen


Kirsten Flagstad Festivalen

F.v. Ingeborg Gillebo, Marita Sølvberg, Ingebjørh Kosmo, Birgitte Christensen, Foto: Henning Høholt

Aase Nordmo Løvberg Minnekonsert

Av Henning Høholt, fotos Tomas Bagackas

HAMAR: Mandag 19. juni kunne Aase Nordmo Løvberg ha feiret 90 års fødselsdag. I denne anledning hadde Kirsten Flagstad Festivalen invitert til Minnekonsert for Aase Nordmo Løvberg i Hamar Domkirke.

Konserten ble en meget vakker minnerik opplevelse. Kunstneriske leder Bjørn Simensen for Flagstad Festivalen innledet med å si at “vi er samlet her i sorg, og i glede og i ærbødighet, for å minnes Løvberg”.

Festivalen hadde lagt opp til et minnerikt program, med spennvidde fra noen av nestorene i norsk kulturliv, noen av de mest etablerte, og noen av de unge talenter, kanskje fremtidens stjerner.

Organist Roger Andresen innledet det hele med en suite av norske folkemelodier skrevet av Løvberg s faste akkompagnatør ..
Deretter møtte vi den første av nestorene i kveldens konsert bassangeren Svein Carlsen som fremførte en salme, og en negro spiritual. Han synger om mulig enda bedre enn noen gang, dermed var det høye kvalitets nivået lagt for kveldens konsert

Rather What is sildenafil? system and adequate blood supply to the penis and a.

.

Derpå var det tid for et par av de unge kommende stjerner.
Løvberg holdt selv meget av å synge romanser, dette ble godt markert med Ingeborg Gillebo, mezzosopran, friske tolking av Edvard Griegs Blåbærli. Elegant i en delikat lilla konsertkjole.

Munter stemning i Sakristiet, f.v. Bengt Ola Holung, Svein Carlsen med ledsaker, Bjørn Simensen, Arve Tellefsen. Foto: Henning Høholt

Bengt Ola Holung, baryton fulgte opp med en 200 års jubilant, Richard Wagner’ ´Sang til Aftenstjernen´ fra Operaen Tannhauser.  Da denne unge talentfulle barytonen skulle søke inn på operaskolen, søkte han både på Operahøuåyskolene i Oslo, Stockholm og København
. han kom inn alle tre steder og valgte klogt København. Fordelen med København er at skolen er integrert i Den Kongelige Operaen, og studentene deltar kontinuerlig i operaens produksjoner, dette har vært en fordel for en lang rekke andre norske sangere, som har fått en start på sin karriere på denne måten. Et godt eksempel er Randi Stene, som nyligen kunne feire sitt 25 års jubileum ved Den Kongelige Opera. Han har en vakker stemme, og er en flott representant for den stolte norske barytontradisjonen.

En annen musikkens nestor Arve Tellefsen fremførte vakkert Intermezzo fra operaen Cavallaeria Rusticana av Pietro Mascagni sammen med organist Roger Andresen.

Vår store internasjonale stjerne sopran Birgitte Christensen fremførte den en av Donna Annas arier fra  Mozarts opera Don Giovanni, en rolle hun nettopp har fremført på Bolshoi Operaen i Moskva. Helt i Løvbergs stil. Hun hadde på seg en av kveldens vakreste konsertkjoler.

Marita Sølvberg, som vandt Dronning Sonjas sangkonkurranse for en del år siden, og som også er internasjonale operasanger stjerne sang fra Antonin Dvoraks opera Rusalka.

Dramaturg ved Stockholmsoperaen Stefan … Fortalte levende og personligt om sine opplevelser og møter med Aase Nordmo Løvberg og Birgit Nilsson på operaen i Stockholm. Bl.a.  Fra sangerindernes møte på Wagners Die Walkure.

Toralv Maurstad fortalte sporty om møter med Kirsten Flagstad og hans far Alfred Maurstad og leste et dikt av Bjørnstjerne Bjørnson.

Ingebjørg Kosmo, mezzosopran, avsluttet meget vakkert sammen med Arve Tellefsen, violin og Tore Dingstad kveldens minnekonsert med Richard Strauss Morgen, og akkurat da kastet kveldssolen sine stråler inn gjennom vinduene i Hamar Domkirke. Kosmo hadde valgt en konsertkjole i hennes yndlingsfarge (?) rødt.

Flagstad Festivalens, og norsk operaverdens strålende pianist Tore Dingstad akkompagnerte på flygelet, han er en stor kapasitet på sitt felt,  og det er en gevinst for Festivalen at han år etter år klarer å finne tid til også å delta i mange varierte og krevende oppgaver under festivalen på Hamar, og i år også på Konserten med de kommende stjerner i Universitetets Aula i Oslo, torsdag kveld, hvor publikum kan oppleve prisvinnere fra bl.a. Sangkonkurransene i Cardiff, Belvedere Konkurransen og Dronning Sonjas sangkonkurranse.

Kveldens konsert ble en fornem innledning på årets Festival, men allerede før konserten hadde Nils Bernhard Topland hatt en lang informativ presentasjon av Aase Nordmo Løvberg og hennes lange kartiere, i Flagstad museets sal.

Tagged as: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,