Kulturkompasset | critics of culture events

Anders Sletvold Moe i Kunstnerforbundet


ANDERS SLETVOLD MOE

stiller ut i Kunstnerforbundet

Kunstneren Anders Sletvold Moe utenfor Kunstnerforbundet hvor han betrakter fasaden og sitt maleri innenfor vinduet. (FOTO: THOMAS TVETER)

Kunstneren Anders Sletvold Moe utenfor Kunstnerforbundet hvor han betrakter fasaden og sitt maleri innenfor vinduet.
(FOTO: THOMAS TVETER)

Av Synnøve Elisabeth Nord, Fotos: Thomas Tveter.

OSLO/NORGE: Anders Sletvold Moe viser for tiden to store malerier i Kunstnerforbundet i Oslo. I utstillingen ”RE VIEWING” tar han utgangspunkt i Kunstnerforbundets arkitektur. Samtidig deltar tre andre kunstnere – Harald Fenn, Bjørn Barre og Victoria Günzler.

Kunstnerforbundet er landets eldste kunstnerstyrte galleri for samtidskunst, etablert i 1910. Den sentrale beliggenheten like ved Oslo Rådhus gjør dette til et populært utstillingssted i hovedstaden.

Monumentale arbeider

Anders Sletvold Moe fra Steinkjer er bosatt og arbeider i Oslo. Utdannelse har han blant annet fra Malmø Art Academy. På utstillingen i Kunstnerforbundet viser han to monumentale malerier. ”Completed View-Mural for Gunnar S. Gundersen” og ”View from above”. Kunstneren lar seg ofte inspirere av arkitekturen. I det første har han tatt utgangspunkt i Kunstnerforbundets fasade. Denne ble malt av Gunnar S. Gundersen med assistanse av Ludvig Eikaas og Gudrun Kongelf  i 1950. Ulike geometriske former – firkanter, sirkler og trekanter er motiv i fasaden, som også består av to vinduer og en høy dør. Det totale inntrykket av fasaden består derfor av alle disse elementene. Sletvold Moes maleri er 257 x 382 cm stort, like stort som det største vinduet. Her er fargene og formspråket det samme. For å få overflaten til å ligne murmaleriet har kunstneren eksperimentert for å få frem riktig struktur i flaten. Her er det sparklet og malt, brukt lim, strødd på sand og stein, slipt og malt igjen.

Maleriet ”Completed view” er inspirert av Gunnar S. Gundersens maleri på Kunstnerforbundets fasade (FOTO: THOMAS TVETER)

Maleriet ”Completed view” er inspirert av Gunnar S. Gundersens maleri på Kunstnerforbundets fasade
(FOTO: THOMAS TVETER)

Hva om det ikke hadde vært vindu i denne salen, som for øvrig kalles ”vindussalen”? En grunnidé for kunstneren har derfor vært å få frem et motiv og uttrykk som ville passe inn i denne vindusåpningen. Personlig må jeg si at dette har han lykkes svært godt med.

Det andre maleriet, ”View from above”, har sitt utgangspunkt i denne utstillingssalens grunnplan, et langt og smalt rom, kalt kabinettet. Kunstneren har målt og tegnet opp grunnplanen, så forminsket den til 1/3 størrelse og deretter strukket den ut i hele salens lengde. Dette maleriet er malt direkte på veggen. Her har Anders Sletvold Moe brukt sparkel og teatermaling for å få frem en matt overflate. Hele maleriet er i sorte nyanser og malingen er påført med sparkelspade.

Nye store oppgaver

Anders Sletvold Moe stilte ut mange steder i 2016, bl.a. i Kunstmuseet i Nord-Trøndelag i Namsos og Akershus Kunstsenter. Utstillingen NN A NN A – New Norwegian Abstraction, var en gruppeutstilling som ble vist både i Astrup Fearnley Museet i Oslo og Stavanger Kunstmuseum dette året. Nå har han nye spennende prosjekter på gang. Først et stort arbeid på Flesland i Bergen. Der vant han konkurransen om utsmykkingen av Bybanens endestasjon ved flyplassen. Han arbeider med et 40 m langt og 2,5 m høyt stålrelieff, bestående av 84 moduler. Dette arbeidet skal være på plass i midten av august. Deretter kommer et stort veggmaleri i forbindelse med en ny konferansesal på Sundvolden Hotel på Ringerike.

Kunstneren Anders Sletvold Moe har hatt flere separatutstillinger, deltatt i mange gruppeutstillinger og hatt flere offentlige oppdrag. Med interesse for ulike abstrakte uttrykk, maleriske problemstillinger og hvordan kunst og rom påvirker hverandre, er han en interessant samtidskunstner å følge med på videre.

Tagged as: , , , , , , , ,