Kulturkompasset | critics of culture events

Annilese Miskimmon ny operasjef og Karl-Heinz Steffens ny musikksjef i Oslo


Operaen i Oslo meddeler: Ny operasjef og ny musikksjef;

Annilese Miskimmon ny operasjef og Karl-Heinz Steffens ny musikksjef i Oslo

OSLO/NORGE: Annilese Miskimmon blir operasjef fra høsten 2017 og Karl-Heinz Steffens blir musikksjef fra høsten 2016.

Vedlagt foto av Annilese Miskimmon og Karl-Heinz Steffens. Foto Erik Berg, Den Norske Opera & Ballett.

Vedlagt foto av Annilese Miskimmon og Karl-Heinz Steffens. Foto Erik Berg, Den Norske Opera & Ballett.

“— Jeg er svært glad for at vi har fått Annilese Miskimmon som vår nye operasjef og Karl-Heinz Steffens som vår nye musikksjef
. Med disse to kompetente og komplementære kunstneriske lederne har vi et godt grunnlag for videre kunstnerisk utvikling i Operaen — og i Norge”
, sier administrerende direktør Nils Are Karstad Lysø.

Annilese Miskimmon har siden 2012 vært operasjef for Den Jyske Opera i Aarhus. Hun er en etterspurt operaregissør og skal de neste årene blant annet regissere for Glyndebourne Festival and Tour, Liceu i Barcelona og Kungliga Operan i Stockholm. Fra 1
. august 2017 blir hun sjef for Nasjonaloperaen, men vil fra 2016 av jobbe som rådgiver for å planlegge fremtidige operasesonger.

“— Det er en stor ære å bli valgt som Den Norske Opera & Balletts nye operasjef, og jeg takker for denne fantastiske muligheten
. Opera er lagspill og jeg ser frem til å skape spennende operaproduksjoner med alle mine nye kollegaer. Jeg ønsker å bygge videre på det gode internasjonale arbeidet gjort av Per Boye Hansen, og gi både nåværende og fremtidige operapublikummere nyskapende og tilgjengelig opera”
, sier Annilese Miskimmon.

Karl-Heinz Steffens er musikksjef ved Deutsche Staatsphilharmonie Rheinland-Pfalz og er en anerkjent dirigent. De siste årene har han blant annet dirigert ved Berlin Staatsoper og La Scala i Milano. Før han ble dirigent på heltid, var han utøvende musiker i mange år, blant annet som soloklarinettist i Berlinfilharmonien. Han blir Operaorkestrets kunstneriske leder og begynner som musikksjef ved Operaen 1. august 2016.

“— Jeg er begeistret og beæret over å være Den Norske Opera & Balletts nye musikksjef. Jeg dirigerte orkestret for et halvt år siden da vi gjorde Mahlers 7. symfoni sammen, og det var en vidunderlig konsert. Jeg er glad for å bli en del av et slikt strålende lederteam, og ser frem til å lage fantastisk opera og ballett i dette utrolige huset”, sier Karl-Heinz Steffens.

 Om Annilese Miskimmon

Irske Annilese Miskimmon (f. 1974) har siden 2012 vært operasjef for Den Jyske Opera i Aarhus. Før det var hun sjef for Opera Theatre Company Ireland og har også arbeidet ved Glyndebourne Festival and Tour. Hun er operaregissør med oppdrag for en rekke operahus, og i 2003 regisserte hun Spar dame for Den Norske Opera på Folketeatret. På programmet fremover står blant annet Madama Butterfly for Glyndebourne Festival and Tour, hun debuterer ved Kungliga Operan i Stockholm og Liceu i Barcelona, og setter opp I puritani ved Den Jyske Opera.

Hun er opptatt av å legge til rette for nye verk, og nylig bestilte hun en ny symfonisk opera basert på filmen Brødre av Susanne Bier, i forbindelse med at Aarhus er europeisk kulturhovedstad i 2017.  Hun er kjent for å vekke til live ukjente mesterverk, men også for å gjenskape klassikere på en måte som gjør operaene tilgjengelige for et moderne publikum
. For operaproduksjonene hennes har hun blitt nominert til og vunnet priser som The Royal Philharmonic Society Awards, UK Theatre Awards, South Bank Arts Awards, Canadian Dora, og Irish Times Theatre Awards. Hun har en Bachelor of Arts i English Literature fra Christ’s College, Cambridge, og Postgraduate i Arts Administration fra City University at the Barbican, London.

Om Karl-Heinz Steffens

Tyske Karl-Heinz Steffens (f. 1961) er musikksjef ved Deutsche Staatsphilharmonie Rheinland-Pfalz i Ludwigshafen. 2007–2013 var han kunstnerisk leder og musikksjef ved Bühnen Halle. I tillegg er Steffens en internasjonal etterspurt dirigent. I løpet av de to siste sesongene har han debutert med Berliner Philharmoniker, Münchner Philharmoniker, Wiener Symphoniker, Orchestre Philharmonique de Radio France, Dansk Radio, Helsingfors stadsorkester, og Tonhalle Orchester Zürich. Denne sesongen dirigerer han Gulbenkian Orchestra, og orkestrene ved Teatro Regio, Maggio Musicale og Kungliga Filharmonikerna i Stockholm. Steffens er også en profilert operadirigent. Han ble invitert av Daniel Barenboim til å debutere ved Berlin Staatsoper Unter den Linden i 2008 og har senere hatt årlige oppdrag der. Han har også gjestet La Scala i Milano og Bolsjojteatret i Moskva. Våren 2013 kulminerte Steffens kritikerroste øst/vest-tyske musikkteaterprosjekt om Wagners Ring-syklus, i samarbeid med Hansgünther Heyme, da hele Ringen ble fremført både i Halle og Ludwigshafen.

Ved siden av store sykluser med symfonier av Beethoven, Schubert og Bruckner, er spesielt hans CD-innspillinger med Deutsche Staatsphilharmonie Rheinland-Pfalz internasjonalt anerkjent. For innspillingen av Bernd Alois Zimmermanns viktigste verker ble hans orkester tildelt ECHO Klassik 2015 av Deutsche Phono-Akademie som “Årets orkester”. Karl-Heinz Steffens er utdannet klarinettist fra Staatliche Hochschule für Musik und Darstellende Kunst i Stuttgart. Etter et tidlig engasjement som klarinettist ved Staatstheater Kassel, ble Steffens en av verdens mest anerkjente instrumentalister, blant annet som soloklarinettist ved Oper Frankfurt, Symfonieorchester des Bayerischen Rundfunks og Berliner Philharmoniker
. I 2002 ble han professor i klarinett ved Hochschule für Musik “Hanns Eisler” i Berlin, der han underviste frem til 2008, før han viet seg til direksjon på heltid.

Tagged as: , , , , ,