Kulturkompasset | critics of culture events

Bårdar Danseinstitutt 80 år


Bårdar Danseinstitutt 80 år

Av Henning Høholt

OSLO/NORGE: Bårdar Danseinstitutt har siden 1937 tilbudt dansekurs til Oslos befolkning. Vi har over 60 dansekurs i uken. Noen av kursene du kan ta på Bårdar er Afrohouse, Ballett, Barnedans, Bårdar Talent, Boogie Woogie, Breakdance, Contemporary Jazz, Dancehall, Hip hop, Hits with Kids, Jazz, Jazz / Musikaldans, Klassisk Ballett for Talenter, Lady Style, Lyrisk jazz, Musikalkoreografi, Pardans, Privattimer, Selskapsdans, Stepp, Street Funk, Swing & Rock’n’roll, Urban Street, Yoga, Stretch og West Coast Swing.

Baardar 80 År

Baardar 80 År

Bårdar feirer 80 år!

Søndag 21. januar 2018 blir det jubileumsshow for å feire Bårdars 80 år! Her vil mange av Norges fremste dansere og musikalartister opptre.

BÅRDARS HISTORIE:

Bergljot Bårdar Nordal hadde lenge syslet med tanken om å komme i gang med danseskole og tok skrittet fullt ut da hun åpnet Danseinstituttet i Torstedgården, Stortingsgaten 30 i 1937. Det var en tid med en mengde etablerte danseskoler i Oslo, men Bergljot lot seg ikke skremme av konkurransen. Hun hadde gjemt en liten hemmelighet i ermet: Swing var en gryende motedans ute i verden, sprunget ut av jazzen
.

I september 1937 flyttet Bergljot Bårdar Nordal fra Stortingsgaten 30 til større lokaler i Cort Adlers gate 12
. Her åpnet hun med navnet «Swing Danseinstitutt» og averterte kurser for studenter, ungdom og voksne – nybegynnere og litt øvet, samt «privattimer hele dagen», alle dager i uken.

Swing var noe nytt og populært og Bergljot arrangerte treningsaftener med orkester – blant andre Torshaugs trio og The Four Swingers – i en sal på 200 kvadratmeter. Den gang kostet hele kurset på åtte uker 18 kroner – som kunne deles! Grunnlag for undervisningen fikk hun i København, som medlem av Terpsichore. Det var vanlig at danselærerne reiste hit for å få nye impulser og materiell. Hun tok eksamener i London og ble Associate Imperial Society i 1938.

Swing ble et varemerke for Bårdar i alle år. Men hun var stadig våken for videre fornyelser
. I 1937 markedsførte hun steppdans og engasjerte Jack Lemkow som instruktør. I 1938 grep hun tak i Glenn Millers og Count Basies musikk og introduserte jitterbug, en hurtig jazzrytme som kom på mote i USA i 1940, men som først inntok norske dansegulv etter krigen
.

I krigsårene 1940-45 satte okkupasjonsmaketen en stopper for all organisert dans, men i 1945 gjenåpnet Bergljot Bårdar danseskolen, denne gangen i Kristian Augustsgate 15, hvor instituttet holdt hus frem til utgangen av 2012. I januar 2013 flyttet Bårdar til nye og tidsriktige lokaler i Rosenkrantz gate 22.

Bårdar har i alle år fanget opp nye dansetrender på et tidlig stadium. På 1950-tallet var danseskolen blant de første til å sette latinamerikanske rytmer på programmet. I 1982 lanserte Bårdar i samarbeid med Anne Kristoffersen, som første danseskole i Norge, kurs i aerobic.

Bårdar Dancing Team startet opp på 1980-tallet og gjorde stor suksess med forskjellige turneer og TV-opptredener. I 1999 ble det profesjonelle dansekompaniet Bårdar Danseteater etablert.

Freddy Haugan tok sine første dansetrinn på Bårdar tidlig på 1960-tallet, og begynte etterhvert å undervise ved danseskolen. I 1995 etablerte Freddy og Hilde Haugan Bårdar Akademiet, som skulle være en utdanningsskole for artister med undervisning i dans, musikaldans og musikkteater. I 1998 kunne Bårdar også tilby videregående utdanning gjennom samarbeid med Treider Private Gymnas
. I dag er Bårdar blant Norges ledende utdanningsinstitusjoner innen dans og musikkteater. Skolen mottar støtte fra Kunnskapsdepartementet.

Den musikal interesserte leser vet godt at hver gang man ser en musikal i Norge, og ofte også i Danmark og Sverige, da kan man vente seg at på rollelisten er der svørt mange som har studert musikal og dans på Bårdar. Hadde ikke Bårdar vist veien i denne krevende og meget spesielle bransjen, som f.eks. ikke det undervises i på KHIO, da hadde det stått dårlig til med Norge innen musikal bransjen, men nå er musikal på de norske teatrene, noe av det man kan glede seg til som kritiker, fordi man vet at det musikalske og dansemessige, det kan man stole på, ogdette bygge nettopp på de mange talenter som kommer fra Bårdar. Mange av Norges allerstørste musikaltalenter kommer nettopp fra Bårdar.

GRATULERER MED 80 års jubileet.  

Freddy Haugan,

Freddy Haugan,

Freddy Haugan

Freddy Haugan startet sin dansekarriere hos Bergljot Bårdar som tiåring. Allerede i tidlig alder begynte han å konkurrere i selskapsdans. Senere utdannet han seg som danselærer og har dommerlisens i dans fra Norges Danseforbund og International Dance Organisation.

Etter å ha jobbet diverse andre steder, tok han over Bårdar Danseinstitutt på 1980-tallet. Han etablerte Bårdar Dancing Team i 1984, en gruppe som var basert på swing og rock´n roll. Gruppen ble brukt i mange TV-opptredener for NRK på 1980-tallet og i tillegg engasjement for reklameshow for Coca-Cola. Senere hadde Freddy Haugan idéen, opplegget og koreografien til Par om par som ble sendt i fire programmer for NRK med Gunvor Hals som programlder. For TVNorge underviste han i 12 programmer.

Etter å ha overtatt Bårdar Danseinstitutt på 1980-tallet etablerte han Bårdar Akademiet med sin kone Hilde Haugan i 1995. Gjennom denne etableringen ble det også innledet et samarbeid med Treider videregående skole, der de sammen startet en danselinje. I 1999 ble Bårdar Danseteater etablert som er et profesjonelt dansekompani, og et utspring fra Bårdar Akademiet.

Freddy Haugan har ellers blant annet produsent og arrangert norgesmesterskap, internasjonale mesterskap, samt verdensmesterskap i dans. Han var coach for danserne i TV 2s første program av Skal vi danse og var også med å plukke ut dansere, dommere og location.

Utmerkelser

I 2010 ble Freddy Haugan tildelt Oslo bys kunstnerpris for sin videreutvikling av jazzdans/showdans i Norge, og for sin betydning for Oslos utdanningstilbud i dans.

I 2010 ble Freddy Haugan tildelt Oslo bys kunstnerpris for sin videreutvikling av jazzdans/showdans i Norge, og for sin betydning for Oslos utdanningstilbud i dans. Her sammen med sin kone Hilde Haugan under overrekkelsen på Oslo Rådhus. 

I 2010 ble Freddy Haugan tildelt Oslo bys kunstnerpris for sin videreutvikling av jazzdans/showdans i Norge, og for sin betydning for Oslos utdanningstilbud i dans.

Hilde Haugan er idag rektor og daglig leder på Bårdar, hun startet selv sin karriere som Lille Klara i Ntteknekkeren på Operaen.

Hilde Haugan er idag rektor og daglig leder på Bårdar, hun startet selv sin karriere som Lille Klara i Ntteknekkeren på Operaen.

Hilde Haugan

Hilde Olsen Haugan (født 8. mars 1970) er en norsk danser, dansepedagog og rektor.

Haugan startet sin danseutdannelse på Den Norske Operas Ballettskole hvor hun tilbrakte 8 år med studier.

Hun startet, med sin mann Freddy Haugan, i 1995 Bårdar Akademiet – Norges første, profesjonelle skole med utdannelsetilbud rettet mot dans- og musikkteater, samt det populærmusikalske artistlivet. Hilde er rektor ved Bårdar Akademiet (2013).

Nanette og Kevin Haugan

Nanette og Kevin Haugan, tvillinger, datter og sønn av Hilde og Kevin Haugen, går fortsatt på skole, men bruker også mange timer i treningsstudio på Bårdar, for å ha det moro, og perfeksjonere seg, kanskje til kommende oppgaver innen daksebransjen, og skulle dette vise seg å vøre riktig, da er Bårdar reddet for fremtiden. Kevin er den som så langt ha rprioritert dansen så mye at han er kommet langt. En prestasjon av en tittelrolle som Billy Elliot og en fremragende tolking av rollen som Mowgli i Jungelboken på Chat Noir er blant høydepunktene i hans karriere. Så langt. Begge to flotte representanter for Haugan Dansedynastiet.

Kevin Haugan med plakaten til Jungelboken, hvor han spilte hovedrollen som Mowgli. - På Chateau Neuf.

Kevin Haugan med plakaten til Jungelboken, hvor han spilte hovedrollen som Mowgli. – På Chateau Neuf.

 

Tagged as: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,