Kulturkompasset | critics of culture events

Celeber verdensberømt pianist i Oslo – Grigory Sokolov


Celeber verdensberømt pianist i Oslo – Grigory Sokolov

Av Henning Høholt, foto Erik Berg

OSLO/NORGE: Med et program med Schubert i første avdeling og Chopin i andre avedling presenterte Den Norske Opera & Ballett den russiske verdensstjerne pianist Sokolov, for en hel fullsatt store sal på Operaen, som den første gjesten i Operaens nye konsertserie, som i sesongen 2015-16 består av 6 konserter
. Denne serien ledes av Sigmund Jaang

.

I en spesiel satt lyssetting, hvor det var komplett umulig å se pianistens ansiktsuttrykk, og dermed fikk vi heller ikke med oss noen form for utstråling, unntatt det som kom ut fra kroppen hans, av denne pianisten, som over hele verden, etter sigende, får voldsomt flotte kritiker for sine konserter, hvorav han gjennomfører 70 pr. år.

PIANOSTJERNE UTEN UTSTRÅLING og med KJEDELIG PROGRAM

Grigory Sokolov i Oslo, foto Erik Berg

Grigory Sokolov i Oslo, foto Erik Berg

Selvom der rundt meg satt musikkvitere i haue tall, den ene mer betatt enn den annen, må jeg meddele min ærlige oppfattelse av denne konserten. Kjedelig. Ingen utstråling. Teknisk perfekt, klar til CD opptak. Vell og bra det, men er dette det som publikum ønsker seg? Ikke et eneste smil fra stjernen. Inn på scenen, fort ut igjen, Inn på scenen, fort ut igjen, Inn på scenen, fort ut igjen. Ekstranummer
. Stående applause. Ekstranummer. Stående applause. Ekstranummer. Stående applause. Ekstranummer, Stående applause.. osv. osv. osv.

I første delens Schubert manglet jeg spesielt i det første nummer Sonate i a-moll op 143, det lekne, poetiske, romantiske, nesten flirtende, noe som heldigvis ble lidt bedre i Moments Musicaux opus 94, men det ble aldri medrivende. Det ble aldri en glad opplevelse, slik som Schubert ofte kan være, og som jeg liker ham.

Andre delen ble innledet med to Chopin Nocturner fra opus 32, riktig vakkert formulert, dette ble bedre enn Schubert før pausen. Tross det helt perfekte, med delikate anslag i alle styrke klasser,  men ikke medrivende, det virket som om Sokolov mistet konsentrasjonen under hans, forøvrig meget vakre, gjennomføring av Chopins Sørgemarsj fra Sonate nr

page 39TREATMENT FOR ERECTILE cialis One recent important survey was conducted by the Market.

. 2. i b-moll, hvor han i venstrehåndens musikalske oppbygging var nølende i mellompartiet, og det i hovedpartiets andre delen var et tydelig feilslag
.

Tradisjonen tro ekstranummer på ekstranummer, mer eller mindre uinteressant, unntatt Chopins Regndråpepreludiet, forøvrig alle i samme tra la la la, Da jeg gikk, etter over 1/2 time med ekstranumre, var Sokolov ferdig med ekstranummer no 6.   – Og det sedvanlige på Operaen i Oslo hendte, Til hver applaus begynner noen i forkant med stående applaus, og når så etter hvert hele gjengen har reist seg opp, “tvinges” de resterende, som har blitt siddende, til å følge etter “opp å stå”. Også selv om det man har lyttet til er temmelig ordinært. – Uinspirert -.  Jeg hadde gledet meg til en festaften med et verdensberømt pianist navn. Slik jeg heldigvis hører ofte på mine jobb reiser som kritiker rundt om i hele Europa. Dette var perfekt spilt i forhold til hva der står på motene, men lite inspirerende og kjedelig fremført. Kanskje Sokolov aldri har tid til å høre andre pianister? kanskje han trenger hjelp til å sette sammen et program som kan inspirere publikum?

Her var der ikke noe å haste seg hjem å fortelle om til Kulturkompassets lesere.

Imidlertid er jeg sikker på at noen av mine kolleger, som holdt på å falle ned av stolen av begeistring, kommer til å bruke alle de superlativer, som jeg ikke har brukt.  – Velbekomme. 

Operaens initiativ med å tilby til konsertpublikumet en rekke klassiske konserter, er et meget velkomment tilbud i Oslos konsertverden. De kommende 5 annonserte konsertene denne sesongen, med en rekke lysende stjerner, Operaorkstret med Weber, Mozart, Brahms 24. oktober. Guro Kleven, fiolin og Marianna Shirinya, klaver, 1. November. Videre en solo resital med Leif Ove Andsnes 13. Desember. 6 Februar kan publikum oppleve Vilde Frang og kammerorkestret Arcangelo, og denne serien sluttes av med Janine Jansen, violin og Alexander Gavrylyuk, klaver den 6. Mars. Dette tegner godt for at initiativet skal bli en suksess.

 

Tagged as: , , , , , , , , , , ,