Kulturkompasset | critics of culture events

Håndbok for ferske forelesere


Fullt med skrekksenarioer, motiverende ord og pedagogiske øvelser dekker « Håndbok for ferske forelesere» et hull i faglitteraturen som ingen andre. Kombinasjonen av lettlesthet og praktisk utnyttelse av kunnskapen man erverver gjør den til en humoristisk slager over hverdagen til en foreleser.

Håndbok

Haandbok for ferske forelesere

Haandbok for ferske forelesere

Boken er inndelt i fire hovedkapitler hvor hvert dekker sitt område.

Kapittel 1 med tittel «Forberedelser – Hva er jeg på vei til?» tar for seg tar for seg situasjonen som nybakt vikar for forelesere, hvordan forberede en forelesningsrekke, hvordan ta en forelesning på stående fot etter man fikk beskjeden i går kveld og praktiske ting som rom og utstyr.

Kapittel 2, «Undervisningen», tar for seg ulike aspekter ved undervisningen som mikrooppgaver og visualisering. Kapittel 3 heter også «Undervisningen», men med undertittel «Hvordan skal jeg formidle?» Her blir skrekkscenarioene servert på rekke og rad før kapittel 4 tar for seg evaluering, eksamen og sensur.

Vurdering

Boken tar humoristisk for seg ulike perspektiver ved undervisning i høyere utdanning. Med et ryddig oppsett og lettlest språk. Forfatterne, Lars Risan, Bjørn Morten Christophersen, Gunn Enli, Siri Eriksen og Elena Tkachenko har også illustrert situasjonen i høyere utdanning morsomme bilder av dyr i Afrika.

Boken sikter seg inn på å være høyere utdannings svar på kiosklitteratur, noe den også er. Den tar kun for seg praktiske utfordringer med en motiverende stemning, og galgenhumoren er godt representert med fraser som «vi har alle opplevd…». Likevel setter den lyset på et akademisk problem i plenum, nemlig at det ikke finnes en skikkelig opplæring for ferske forelesere.

Boken er absolutt verd å lese, enten man tar screkkscenarioene seriøst eller man bare vil ha litt litteratur før sengetid.

Det er verdt å bemerke at man bør tenke seg om før man leser den kvelden før sin første forelesning
. Universitetsforlaget.

Forfattere:

Lars Risan
Bjørn Morten Christophersen
Gunn Enli
Siri Eriksen
Elena Tkachenko

– – – – – – –

Håndbok for ferske forelesere er en alt-i-ett-overlevelsesguide for universitets- og høgskoleansatte som holder sine første forelesninger uten å ha fått pedagogisk opplæring
.

Boka er skrevet av fem forfatterne som har undervist ved universiteter og høgskoler, og som har gjort seg mange erfaringer. Her formidler de sine praktiske tips og enkelte flauser. De setter ord på sin tause kunnskap og svarer på spørsmål som:

– Hva innebærer rollen som foreleser?
– Hvordan forberede seg til en forelesningsrekke, og hvordan ta en time på strak arm?
– Hvordan aktivisere studentene med oppgaver og summegrupper?
– Hvilke teknikker egner seg når og hvor?
– Hvordan være en god formidler og veileder?
– Hvordan lage en god eksamensoppgave og tilpasse sensuren til nivået?

Håndboka er først og fremst beregnet på stipendiater, seminarledere og lektorer, men tipsene er også nyttige for andre som har undervist en stund.

Håndboka er lett tilgjengelig og skrevet i en munter tone.

Tirsdag 8. Desember, av Magnus Maulligan

Tagged as: ,