Kulturkompasset | critics of culture events

Imponerende Nabucco i HaldenTurid Karlsen som Abigaille, Gro Bente Kjellevold som Fenena, og Trond Halstein Moe som Nabucco. Foto: Christopher Lexander

Imponerende Nabucco i Halden

Kritikk av Carina, fotos: Christopher Lexander


OSLO: Norges største utendørsopera, Opera Østfold, imponerer igjen, nå med Nabucco, eller Nebukadnesar som man sa i Ønskekonserten i radioen på 50- og 60- tallet da “Slavekoret” ble ønsket og spilt. “Slavekoret”, som siden  er blitt berømt også i Norge ikke minst i forbindelse med åpningen av operaen i Bjørvika, da nesten 500 sangere fra hele landet deltok og gjorde det nye, flotte huset til sitt og vårt.

“Siden har jo huset ikke overbevist fullt så mye på innsiden, særlig på grunn av et sparsomt antall forestillinger, som redaktøren av dette nettstedet har påpekt. Det fines ingen nasjonalopera i Europa som har så få forestillinger på hovedscenen som den norske.”

Turid Karlsen som Abigaille i Nabucco. Foto: Christopher Lexander

Men utendørs foregår det mye rundt om i landet. Nestor er vel operaen på Steinvikholmen ved Trondheim som har holdt på i over tjue år. Og det med samme stykke hvert år ! “Olav Engelbrektsson” av Henning Sommerro med tekst av Edvard Hoem. Virkelig et mesterstykke i planlegging med teft for nye regissører, men ikke for ofte, og nye sangere, heller ikke for ofte. Tradisjon og fornyelse synes å være operasjef Randi Spets kloke programmering. Også interessant at prosjektet startet som en musikal med talte dialoger, men gikk siden over til gjennomkomponert opera. At opera slår musikalen i popularitet var det nok ikke mange som hadde tippet !

Utendørs er også operaen på Oscarsborg ved Drøbak, som senere i år skal spille “Elskovsdrikken”. Hittil uten elektronisk forsterkning. Naturligvis en stor fordel, bortsett fra økonomisk.

Fra Nabucco i Halden. Foto: Christopher Lexander

Opera Østfold: 

Men nå altså Halden og Nabucco: Stort og mektig, effektiv lyd (forsterket) og lys, godt orkester kompetent ledet av Terje Boye Hansen, og sist men ikke minst : Fremragende solister med fire store i spissen: Henrik Engelsviken, Trond Halstein Moe, Magne Fremmerlid og Turid Karlsen som selveste Abigaille

28Psychosocial history should cover symptoms of depressionincludes regular review of the use of any drug that may How long does cialis last?.

. Abigaille en fabelaktig prestasjon i en rolle som kanskje 3-4 i Verden gjør henne etter. Abigaille er en krysning av Tosca og Violetta, krevende dybde, fett mellomleie og koloratur på toppen !

Fullt hus og stormende jubel, sekser på terningen i lokalpressa, men ikke et pip i hovedstadsavisene, som vanlig. Gratulerer til Halden, vel blåst, og lykke til med Tosca om to år.
Det spørs om det ikke da lønner seg økonomisk å kjøre dobbel solistbesetning og forestillinger hver dag. Det er det tydeligvis publikum til.

Nabucco på Fredrisketn Festning i Halden med Opera Østfold. Foto
. Christophe Lexander

Anmeldt av Carina.

Takk til Christopher Lexander for at vi kan bruke hans fotos fra forestillingen.

Opera Østfold presenterer:

NABUCCO av Giuseppe Verdi på Fredriksten Festne, Halden, Norges største utendørsopera.

Dirigent: Terje Boye Hansen

Regi: Michael McCarthy

Scenografi: Qystein Hansen

Kostymedesign: Milja Saalovaara

Lysdesign: Hans Åke Sjøquist

Lyddesign: Dag-Stephen Solberg

Maskedesign: Per Ragnar Karlsen

Kormester: Vigdis Djuang

I rollene:

Trond Halstein Moe, Nabucco 

 Henrik Engelsviken, Ismaele

Turid Karlsen, Abigaille

Magne Fremmerlid, Zaccaria

Gro Bente Kjellevold, Fenena

Rita Heigre, Anna

Bo Elley, Ypperstepresten av Baal

Aasmund Kaldestad, Abdallo

Tagged as: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,