Kulturkompasset | critics of culture events

Juleroser og andre julehefter


Juleroser og andre julehefter

Av Synnøve Elisabeth Nord.

OSLO/NORGE: Litterære julehefter er igjen representert blant juleheftene. Denne tradisjonen har ligget nede noen år, men nå kan vi glede oss over flere litterære hefter.

Juleroser fra Samlaget.

Juleroser fra Samlaget.

Med julehefter tenker nok de fleste på tegneserieheftene, hvor det finnes både gamle, kjente serier og noen nyere. Men i fjor ble begrepet julehefte igjen utvidet til å bety noe mer enn tegneseriehefter. Samlaget ga da ut det litterære juleheftet ”Juleroser”, med Herborg Kråkevik som redaktør.

Opplaget var på 40.000, og heftene ble solgt ut nærmest på et blunk.

Et slikt hefte ble tydelig verdsatt. Kjente norske forfattere og billedkunstnere bidro med aktuelle tekster og illustrasjoner.

”Juleroser 2016” er trykket i nesten dobbelt så mange eksemplarer som fjorårets utgave.  Tittelen ”Juleroser” er den samme som på et nordisk julehefte som utkom regelmessig fra 1881 og fremover. Utgiver var den danske bok- og kunsthandleren Ernst Boyesen. Han ville utgi et julehefte for hele Norden. Fra 1895 var det egne redaktører for de norske og svenske utgavene. Dette juleheftet ble utgitt i årene 1881-1936 og 1941-44.

Årets ”Juleroser” er et norsk hefte, men redaksjonen ønsker et visst nordisk preg ved å ha med et dansk og/eller et svensk bidrag. Helst skal dette være på originalspråket. I år er det ”Grantræet” av H
. C. Andersen
. Redaktøren Herborg Kråkevik  og redaksjonen ønsker at heftet skal speile vår egen samtid, men også minne oss om våre egne tradisjoner. Dikt, sangtekster, juleevangeliet og korte fortellinger belyser dette. Fint akkompagnert av eldre og nyere illustrasjoner.

I julefortellingen ”Skogen”, skrevet av Gro Dahle og illustrert av Svein Nyhus, ser vi et utmerket eksempel på hvordan tekst og bilder kan utfylle hverandre. En sår og vakker fortelling om en liten pike og hennes forhold til trærne utenfor huset der hun bor- hennes aller beste venner. Arnhild Skre har skrevet om billedkunstneren Theodor Kittelsen og hans jule- og naturmotiver. Einar Økland har skrevet om glansbilder, spesielt om engleglans – og her kan nok mange kjenne seg igjen. Dette heftet avsluttes (naturligvis) med ”Du grønne glitrande tre, god dag.

Suksessen med fjorårets ”Juleroser” har ført til flere litterære hefter i år. ”Julefortellinger” fra Gyldendal, ”Julekrim” fra Rivertonklubben og ”Hellig jul” fra Vårt Land. Så i år er det flere litterære hefter å velge blant. Flere av disse blir nok julegaver i år.

Personlig forbinder jeg barndommens julehefter både med de litterære heftene og med tegneseriene. Jeg hadde stor glede av de litterære julehilsenene fra min fars firma og fra noen av forlagene. Dessuten hørte bl.a. Speidernes julehefte, Smørbukk, Knoll og Tott, Vangsgutane og 91 Stomperud med

history and physical examination. One should also take into generic viagra online 1 2 3 4 5.

. Slik hadde vi varierte hefter å lese i julen, i tillegg til bøker, som vi alltid ønsket oss i julegave.

Tagged as: , , , , , , , , , , , , ,