Kulturkompasset | critics of culture events

Krigens musikk med Operaorkestret, lørdag.


Krigens musikk

Operaorkestret

Operaorkestret spiller i gang konsertsesongen med dirigent Hartmut Haenchen og hans konsertprogram Krig og fred.

OSLO/NORGE: Lørdag 20. september inntar Operaorkestret Hovedscenen med den første av sesongens store konserter
. På programmet står Beethovens Symfoni nr
. 5 og Sjostakovitsj’ Symfoni nr. 8. 

I konsertprosjektet Krig og fred ønsker dirigent Hartmut Haenchen å sette søkelyset på krigens redsler i en tid med økende grad av konflikt. I anledning at det i år er 100 år siden første verdenskrig brøt ut, 75 år siden andre verdenskrig startet og 25 år siden Berlinmuren falt, turnerer han med en serie konserter. I konsertene setter han komposisjoner skapt under undertrykkelse, vold og lidelse sammen med klassiske mesterverker inspirert av en ikke-voldelig livsholdning

.

Lørdagens konsert starter med to symfonier i C-moll, som begge beveger seg fra tragedie: klassikeren Skjebnesymfonien av Beethoven (nr. 5), etterfølges av Sjostakovitsj’ symfoni nr. 8., den såkalte Stalingrad-symfonien fra 1943, som sjelden oppføres.

– Gjennom musikk artikulerer symfonien den menneskelige opplevelsen av krig og krigens tragedie, sier Haenchen. Som student møtte han Sjostakovitsj to ganger og diskuterte blant annet denne symfonien med ham.

http://operaen.no/Forestillinger/Operaorkestret-Beethoven–Sjostakovitsj/

Hartmut Haenchens liv har vært preget av krig. Han var to år da hjembyen Dresden ble bombet og vokste opp i ruinene av det som ble kalt Tysklands Firenze. Tross omfattende restriksjoner fra det øst-tyske regime under den kalde krigen, fikk han reise og arbeide med anerkjente orkestre som Berlin-filharmonien og Concertgebouw i Amsterdam. Han flyttet til Nederland i 1986 og arbeidet blant annet som musikksjef for både den nederlandske filharmonien og operaen

never A few times generic viagra on your overall lifestyle?”.

.

 Sjostakovitsj.

Operaorkestret fordyper seg i musikk av Sjostakovtisj denne høsten og spiller i disse dager også hans opera Lady Macbeth fra Mtsensk.

– – – – – –

Christian Ihle Hadland 

Deres neste Hovedscene-konsert 31. oktober er med musikksjef John Helmer Fiore som dirigent og Christian Ihle Hadland på klaver, da med Brahms, Franck og Strauss på programmet.

Tagged as: , , ,