Kulturkompasset | critics of culture events

KUNSTNERFORENINGEN er nå på ENGEBRET


Kunstnerforeningen er nå flyttet til Engebret.

Engebret. Foran skulpturen av skuespiller Johannes Brun. Foto Henning Høholt 2014.

Av Henning Høholt.

OSLO/NORGE: 230 av Kunstnerforeningens medlemmer fylte først forplassen og deretter hele Engebret til bristepunktet mandag 31. Mars 2014.  

 

Bjørn Birch, formann, deler ut Bjørnson statuetten (laget av Nina Sundbye) til Jan Otto Johansen, tidligere formann, til venstre Dag Hol. Foto Torkil Baden

Først var der velkomst ved formannen Bjørn Birch, dernest delte stormesteren i Purpurnæseordenen Knut Skram ut store miniutgaver av Nina Sundbys vakre statue av Bjørnstjerne Bjørnson til alle æresemedlem, dvs den ene Espen Skjønberg var ikke tilstede, – han var på jobb på Gjøvik (90 år gammel), så han hadde sendt Jo Skjønbergtil å ta imot den tunge lille bronsjestatuetten.

Inger Sitter utnesvnes til ridder av Purpurnæseordenen av Stormester Knut Skram. Linselusen til venstre er Dag Hol. Jeg manglet at de ble malt røde på nesen. Husker spesielt da Dronning Sonja fikk rødmalt nese, det var moro. Foto Torkil Baden

Noen ble også forfremmet -billedhuggeren Skule Vaksvik ble forfremmet til Stormester, og Inger Sitter ble slått til Ridder av Purpurnæseordenen.  Franz Widerberg ble utnevnt til nytt æresmedlem i foreningen.

 

Frans Widerberg, Kunstnerforeningens nyeste æresmedlem, lader opp til 80-årsdagen på Engebret. her sammen med Liv Baden og tidligere formann Jan Otto Johansen. Vil du se bildene hans anbefales Bernt Eriks flotte samling på Ved Brua

 

Vi fikk en flott fanfare for bukkehorn,

Bukkehorn (den første av fanfarene) og antilopehorn (den andre) ble fremført av Karl Seglem.

se video fra den første fanfare:

http://youtu.be/Zli0upIsfqY

Gled dere over de mange kjente ansikter blant Kunstnerforeningens medlemmer, som er tilstede ved denne anledningen.

Kari Svendsen satte humøret på topp. Foto: Henning Høholt

Restauratørparret Siri Jensen og Kay Johnsen disket opp med musserende, hovedrett, dessert, velsmakende gled dette ned sammen med en god velvalgt rødvin og kaffe. Servicen var perfekt, alle fikk det de skulle ha til riktig tid, ikke noen nøling, og ingen følelse av at der var 230 gjester som skulle ha servert på samme tid. BRAVO.

Siv Kirsten Johansen, Torkil Baden og Soon-Mi Chung sistnevntes “strøk, gav det hele en vakker tone”, På veggen gamle Christiania Theater. Foto Liv Baden

Bare man går inn ad døren, fornemmer man at lokalene er en kunstnerrestaurant, slik det da også har vært siden restauratør Engebret åpnet denne i 1855.

I inngangspartiet henger Edvard Munchs klagebrev, hvor han melder seg ut av Kunstnerforeningen, fordi han var blitt kastet ut av Engebret, og trodde at det var Kunstnerforeningen som hadde ansvaret, men Munch er en høflig mann, så han har underskrevet med Ærbødigst Edvard Munch. 

Morten Rørht “med korsebånd og stjerner på” Han var rørherende. Foto Henning Høholt

Kari Svendsen underholder Seppo og Guri Heinonen, foto Torkil Baden

Man finner også hjørnebordet i Festsalen i andre etasje, hvor Henrik Ibsen satt og kunne spytte skråen ut av vinduet.

 

Under denne store festaften alternerte 8 av Kunstnerforeningens fremragende kunstnere mellom de mange rom i Engebret, slik at alle fik oppleve høy kunst på det aller fremste fremført av noen av de aller fremste, bl.a. Torgeir Rebolledo Pedersen leste dikt. 

Georg Reiss med klarinett og musikk fra Spelemann på taket, Soon-Mi Chung med bratsj, Rolf Erik Nystrom på flere saxofoner på samme tid.

Kari Svendsen med banjo, Morten Rørht “med Korsebånd og Stjerner på”. 

Ellen Horn som Sigrid Undset.

Torkil Baden, Henning Høholt og Liv Baden, var selvsagt på plass på en slik festaften. Foto: Siv Kirsten Johansen

Det virket som om “Alle i Kunstner Norge var der”, men ventelistene var meget lange, men der var ikke en ledig stol å oppdage i alle de mange rom på Engebret.

Bortsett fra i baren – Teatersalongen, ved de små lave bord, hvor det etterhvert ble fylt opp til trengsel, ettersom kvelden gikk fremover, og kunstnerne begynte å “røre på seg”.

 

Siv Kirsten Johansen, Torkil Baden og Axel Tostrop, foto Liv Baden

Skulle man ha hatt en aldri så liten sving-om, for ikke tale om en “Pillenaise”, – som jo Kunstnerforeningens medlemmer er eksperter på,

– da måtte man ha tatt i bruk forplassen mellom uteserveringen på Engebret og Samtidskunst- og Arkitektur museene. Noe å tenke på til de mange senere anledninger. Kanskje et dansepodie?

Bjørn Birch, Formann og sekretær Guri Heinonen i Kunstnerforeningen i midten, omgitt av restauratør Kay Johnsen (til høyre) og Siri Jensen (ytterst til venstre), Under de travle forberedelser “Dagen før dagen”. -Noen av Kunstnerforeningens skjold henger i bakgrunnen. Foto Henning Høholt

 

 

 

 

 

Tagged as: , , , , , , , , ,