Kulturkompasset | critics of culture events

Kureren – Imponerende spenningsroman av Kjell Ola Dahl


Kureren

Imponerende spenningsroman

Kjell Ola Dahl

Gyldendal

Av Synnøve Elisabeth Nord

Kjell Ola Dahl, Foto Rol M. Aagaard

Kjell Ola Dahl, Foto Rol M. Aagaard

OSLO/NORGE: Kjell Ola Dahl er mest kjent for sine kriminalromaner, men han har også skrevet romaner og sakprosa. ”Kureren” med undertittel ”Hevnen er en utro tjener”, plasserer seg godt inn i rekken av forfatterens gode kriminalromaner. Forfatteren mottok Brageprisen i 2015 og Rivertonprisen for fjorårets beste kriminalroman tidligere i år.  Rivertonprisen fikk han også i 2000, for ”En liten gyllen ring”.

Dahls litterære debut i 1993 var med kriminalromanen ”Dødens investeringer”. Her møtte vi politietterforskerne Frølich og Gunnarstranda for første gang. Etter hvert er det blitt flere spenningsromaner med disse to i sentrum.

 Historisk krim

I ”Kureren” er settingen en helt annen.  Dette er en historisk krim med handlingen lagt til andre verdenskrig  i Oslo og Stockholm. Fortellingen veksler lett mellom avsnitt fra krigens dager, og fra 1967 og 2015. Tidskoloritt og miljø er mesterlig beskrevet i alle ledd. Hvert avsnitt har steds- og tidsangivelse. Denne vekslingen med å fortelle historien omkring en mordgåte fra krigens dager i fortid og nåtid gir et dynamisk driv. Språket hans er som alltid godt.

Kriminalromanen starter i 2015 med et foto og en auksjonsreportasje i Aftenposten. Her står en omtale av et gammelt armbånd, som skal selges på auksjon. Turid leser dette, og kjenner igjen armbåndet som en av de få ting hun hadde etter sin mor, som døde da hun var liten. Armbåndet ble stjålet i for 48 år siden, i 1967.

Men det er jødiske kvinnen Ester dette handler mest om. Hun var kureren, og arbeidet blant annet med distribusjon av illegale aviser i begynnelsen av krigen. Hennes gode venninne Åse var gift med motstandsmannen Gerhard. De var foreldre til lille Turid, som så bildet av armbåndet i avisen.

I 1942 så Ester at faren ble arrestert i forretningen sin i Oslo. Da var hun selv ute for å levere illegale aviser. Hun var nær ved å bli tatt denne dagen, og forsto at noen hadde angitt henne.  Hun dro til barndomshjemmet som allerede var stengt og konfiskert.   Hun tok seg likevel inn og fant at viktige verdisaker allerede var stjålet

Peripheral vascular disease buy viagra online minor local side effects (27) ..

. Deretter flyktet hun til Sverige hvor hun fikk arbeid i Den norske Legasjonen. I Stockholm. Der traff hun senere  Gerhard, som også hadde flyktet fra Oslo. Etter hvert fikk hun vite at Åse var blitt drept i sitt eget hjem, og at både moren, faren og farmoren var deportert til Tyskland.

Hevnen er en troløs tjener.

Kureren, omslag.

Kureren, omslag.

Bokens undertittel antyder temaet som preger handlingen. I 1967 fikk en av de andre motstandsmennene plutselig besøk av Gerhard. Dette var et sjokk, for han var erklært død etter en brann i Sverige i 1943
. Etter å ha bodd mange år i USA kom han hjem til Norge, angivelig for treffe datteren Åse. Men var dette den egentlige grunnen til at han kom tilbake? Ester hadde også etter mange år flyttet tilbake til Norge. Flere av personene fra motstandskampen i Oslo i begynnelsen av krigen treffes dermed på nytt. Fortiden ble igjen skremmende aktuell.

Da Kjell Ola Dahl fikk Rivertonprisen for kort tid siden, var vi mange som mente dette var høyst fortjent.  Hans klassiske krim er en glede å lese, og som her med handlingen lagt til forskjellige tidsperioder, er det viktig skildringen av miljøet er troverdig, for ikke å si riktig. Rivertonklubbens begrunnelse: ”Rivertonprisen for 2015 går til en kriminalroman som presenterer oss for tilsynelatende uløselige gåter, fordi de oppstår i situasjoner så vanskelige, uvirkelige og likevel så nært på virkeligheten som alltid er med oss, og som vi vet har kastet skygger helt opp til vår tid – den andre verdenskrigen”. Rivertonprisen – Den gylne revolver – deles ut hvert år til forfatteren av årets beste kriminal-litterære arbeid. Her er Dahl i en eksklusiv liten gruppe, som har fått prisen to ganger – Gunnar Staalesen, Jon Michelet og Kjell Ola Dahl.

Tagged as: , , , , ,