Kulturkompasset | critics of culture events

Marco Polo åpner Festspillene 2013


BERGEN: Festspillene i Bergen og Bergen Nasjonale Opera åpner neste års festspill med operaen Marco Polo av den kinesiske komponisten Tan Dun.

Komponisten av operaen Marco Polo Tan Dun, som skalåpne Festspillene i Bergen 2013
. foto Nana Watanabe

Denne fargerike oppdagelsesreisen gjennom ulike kulturer og tidsepoker er midt i blinken når det trommes sammen til internasjonal musikkfest i Bergen, mener den nyansatte festspilldirektøren Anders Beyer

.

– «Å reise er å leve», sa eventyrdikter H.C. Andersen en gang. For en internasjonal møteplass som Bergen, er reisen som begrep tett forbundet med byens identitet
. Bergen har vært en smeltedigel av kulturer fra hele verden, og derfor kan jeg ikke forestille med en bedre åpning av Festspillene enn Marco Polo,
sier Anders Beyer, som tiltrådte som festspilldirektør i august.

Marco Polos legendariske oppdagelsesreise fra Italia til Kina er utgangspunktet for denne operaen som nå vises for første gang i Skandinavia. Den innholdsrike, spennende historien fortelles av internasjonale solister, KorVest og Bergen Filharmoniske Orkester i en semi-scenisk oppsetning.

Grensesprengende
– Samarbeidet med Festspillene i Bergen gir oss en fantastisk mulighet til å presentere operaforestillinger som utvider vårt blikk på oss selv og verden. Ved inngangen til en ny epoke for både Bergen Nasjonale Opera og Festspillene, er vi begeistret for å kunne sette opp Tan Duns grensesprengende verk sammen med Bergen Filharmoniske Orkester og KorVest, sier operasjef Mary Miller.

Den kinesiske komponisten er tildelt flere av de mest prestisjefylte musikkprisene – deriblant Grammy. Han vant også Oscar for beste filmmusikk med Snikende tiger, skjult drage
. I Marco Polo bruker han musikken som kart og kombinerer Beijing-opera, japansk kabuki-teater, indonesisk skyggeteater og tibetanske ritualer med vestlig kunstmusikk.

Et speil
– Alles liv er en opera, og jeg ønsket å skape en opera hvor alle gjenkjenner seg selv. Samlet skaper dette en reise, en historie, et speil, sier Dun.

Han har satt sitt preg på verdens musikkscener med verker som overskrider grensene mellom østlige og vestlige musikktradisjoner, kunstmusikk og multimedia-performance.

– Mitt inntrykk som tilflytter er at Bergen er en åpen, inkluderende by som omfavner det som er nytt, annerledes og eksotisk.  Denne veven av en opera fanger opp nettopp disse sidene, mener festspilldirektør Anders Beyer.

 

Tagged as: , , ,