Kulturkompasset | critics of culture events

Mer om Peer Gynt


Peer slik du aldri har hørt ham

Nils Harald Sødal som Peer Gynt. Foto Erik Berg

Fotos: Erik Berg

OSLO/NORGE: – Som vi tidligere har omtalt i Kulturkompasset er det Lørdag 29. november klart for verdenspremiere på Hovedscenen, med en helt ny Peer Gynt og en helt ny opera.

 Hvordan ville Ibsen skrevet Peer Gynt i dag? Det spørsmålet har den estiske komponisten Jüri Reinvere stilt seg. Svaret har blitt et nytt musikkdrama, der historien om den unnvikende nordmannen fortelles fra Peers egen synsvinkel.

Reinvere står bak både tekst og musikk til dette verket, som er Nasjonaloperaens største satsning på lang tid. Hans første opera Puhdistus(Utrenskning) var basert på Sofi Oksanens roman ved samme navn og hadde premiere ved den finske nasjonaloperaen i 2012. Med sin andre opera, Peer Gynt, har Reinvere har skapt en poetisk-filosofisk nytolkning av Ibsens verk, med ambisjon om å uttrykke hva det vil si å være seg selv nok i 2014. 
Regissør er den unge Hedda-prisvinneren Sigrid Strøm Reibo. 

– Reinveres Peer Gynt peker på den flyktige tiden vi lever i, hvor vi ikke tør binde oss til noe av frykt for å miste en annen mulighet, sier Reibo.

Kari Ulfsnes Kleiven som Ingrid i Peer Gynt, foto Erik Berg

Peer Gynt synges av Nils Harald Sødal, Unge Solveig er Marita Sølberg, Mor Åse og Gamle Solveig synges av Ingebjørg Kosmo, Kari Ulfsnes Kleiven er Ingrid/Den Grønnkledde/Anitra. De resterende rollene synges av David Hansen, Johannes Weisser, Thor Inge Falch og Ketil Hugaas. På scenen står også Operakoret, Barnekoret og dansere. I orkestergraven spiller Operaorkestret under ledelse av musikksjef John Helmer Fiore. Katrin Nottrodt står bak kostymedesign og scenografi.

Premiere: Hovedscenen, lørdag 29. november kl. 18.00:http://operaen.no/Forestillinger/Peer-Gynt/

I forbindelse med urpremieren inviterer vi til flere møter med komponisten og hans musikk:

Torsdag 27. november kl. 17.00, i Operaens formidlingssenter, er det åpen premieresamtale. I tillegg til komponist Jüri Reinvere, kommer regissør Sigrid Strøm Reibo og operasjef Per Boye Hansen

In the USA, the Massachusetts Male Aging Study, reported viagra for sale dyspnoea..

. Hør også Kari Ulfsnes Kleiven som Anitra, akkompagnert av Bjarne Sakshaug, og Sigrid Bonde Tusviks skråblikk på tematikken: http://operaen.no/Forestillinger/Premieresamtale-Peer-Gynt 

Søndag 30
. november kl. 15.00
, på Scene 2, kan du å høre mer av den estiske komponistens musikk, i tillegg til verker av Kaija Saariaho og Monika Mattiesen, i konserten Apropos Peer Gynt – Mostly Reinvere:http://operaen.no/Forestillinger/Apropos-Peer-Gynt—mostly-Reinvere

 

Tagged as: , , , , , , , , , , , , , , ,