Kulturkompasset | critics of culture events

Musikalsk vinterferie i Tønsberg med Pure Classic Musikkfest


Musikalsk vinterferie i Tønsberg

med Pure Classic Musikkfest

Presentert av Charlotte Udø Kjeldsberg

Runar Kjeldsberg. foto: sffoto

Runar Kjeldsberg. foto: sffoto

TØNSBERG/NORGE: For tredje gang arrangeres Pure Classic Musikkfest i Tønsberg siste helgen i februar. Over 4 dager inviteres publikum til helt unike lytteropplevelser. Pure Classic Musikkfest handler om å skape møteplasser og det gjenspeiler også årets program. 23.-26. Februar.

Åpningskonserten gir oss et møte mellom en 1800-talls gitar og barokke strykeinstrumenter.

«Ideen er at musikken skal føles ny, frisk og grensesprengende for musikerne som er med, og på den måten skape en ny aktualitet i hvordan vi ser på 1800-talls musikk», sier Runar Kjeldsberg.

I vår tid blir vi stadig overrasket over hvor mange glemte mesterverk som finnes. Når vi i dag snakker om overgangen mellom 1700- og 1800- tallet, tenker de fleste på store navn som Beethoven og Schubert. Men i deres samtid var det et mindre format av musikk som hadde den store populariteten, og med den et mobilt lite instrument, nemlig gitaren, hadde sin såkalte gullalder. Gitaren tok steget ut fra akkompagnementsrollen og ble et instrument for virtuose gitarhelter. I det samme fikk gitaren en ekstra streng i bassen og ble til den seksstrenggitaren vi kjenner i dag
.

Sirkus, stumfilm og live musikk på Norges premieren av «The Unknown» i regi av Tønsberg filmklubb.  Foto Arlem Nydam.

Sirkus, stumfilm og live musikk på Norges premieren av «The Unknown» i regi av Tønsberg filmklubb. Foto Arlem Nydam.

På festivalens andre dag blir det sirkus, stumfilm og live musikk på Norges premieren av «The Unknown». Det er den fransk/amerikanske duoen «Les fréres Méduses» som har med seg fiolinisten Jeniffer Choi som tonesetter filmen.

«Jeg besøkte verdens største klassiske gitarfestival i USA, Guitar foundation of America, i 2013. Der fikk jeg se denne forestillingen og det var det beste på hele festivalen», sier en entusiastisk Runar Kjeldsberg.

Hjemme i Tønsberg igjen ble Tønsberg filmklubb veldig tent på ideen om å invitere ensemblet og få til denne visningen og samarbeidet ble raskt en realitet.

Lørdagen i festivalhelgen blir det en fantastisk mulighet til å få oppleve Vestfolds unge talenter i form av vinnere av Midgaard konkurransen 2016 og elever fra Ad Astra talentutviklingsprogrammet til Sandefjord og Larvik kulturskoler og Sandefjord Videregående skoles musikklinjen.

Ensemble Villancico i Tønsberg Domkirke 

På lørdagskvelden inviterer Pure Classic Musikkfest i samarbeid med Klingende kirkelandskap til en utrolig spennende konsert i Tønsberg Domkirke med Ensemble Villancico fra Sverige.

Bare noen tiår etter at Columbus kom til Amerika i 1492 kunne man høre indianske guttekor synge europeisk polyfoni i Mexikos og Guatemalas nybygde katedraler – på aztekernes og inkaenes språk! Med tiden forvandlet den vestlige musikktradisjonen på kontinentet seg til noe nytt – til en unik multikulturell smeltedigel av europeiske, indianske og senere til og med afrikanske ingredienser.

Ensemble Villancico har innviet det skandinaviske publikummet i en ny genre: den Latin -Amerikanske renessanse- og barokkmusikken.  Dette presenteresi Tønsberg Domkirke. Foto Mario MIntoff.

Ensemble Villancico har innviet det skandinaviske publikummet i en ny genre: den Latin -Amerikanske renessanse- og barokkmusikken. Dette presenteresi Tønsberg Domkirke. Foto Mario MIntoff.

Ensemble Villancico har innviet det skandinaviske publikummet i en ny genre: den Latin -Amerikanske renessanse- og barokkmusikken. Etter en 20-årig turnévirksomhet i 30 land er ensemblet fortsatt alene om å representere Norden på dette området

like the alpha adrenergic blockers; and yet others like the- hypertension little blue pill.

. På merittlisten finnes syv CD-utgivelser, en Grammy nominering, en interpretasjonspris samt innspillinger i radio og TV, både i Sverige og utenlands. Kombinasjonen av fargesterk, rytmisk tidlig Latin-Amerikansk repertoar og et vokal-instrumentalensemble skolert i svensk tradisjon har resulter i et verdenomspennende rykte og en ledende posisjon innenfor genren.

Musikkfestens avslutningskonsert blir i år, som øvrige år på Haugar Vestfold kunstmuseum, hvor musikken får møte den sterke utstillingen til Daniel og Geo Fuchs.

Kurator Tone Lyngstad Nyaas har beskrevet et av verkene,  Dancing Soldiers, slik:

Tenoren Tyrone Landau sammen med gitaristen Rune Kjeldsberg tar  tak i og overfører Napoleon Bonapartes liv i krig og kjærlighet. på Haugar Vestfold Fylkesmuseum.

Tenoren Tyrone Landau sammen med gitaristen Runar Kjeldsberg tar tak i og overfører Napoleon Bonapartes liv i krig og kjærlighet. på Haugar Vestfold Fylkesmuseum.

«Filmene viser en menneskelig side ved soldatenes liv der de lever ut behovet for glede, romantikk og lek. Det humoristiske og selvironiske gjennomstrømmer denne filmens fluktrute der de for en stakket stund lever ut sin frihetslengsel og drøm om lykke.»

Dette tar gitarist Runar Kjeldsberg og den britiske tenoren Tyrone Landau tak i og overfører til Napoleon Bonapartes liv i krig og kjærlighet.

Med den anerkjente tenoren og hans varme, humoristiske anekdoter sammen med den enestående gitaristen som Runar Kjeldsberg er, blir dette en perfekt avslutning på en flott festival.

I Tønsberg 23.-26. Februar 2017.

Tagged as: , , , , , , , , , , , ,