Kulturkompasset | critics of culture events

Noen gode kjøp på Blomqvists kunstauksjon


Noen gode kjøp på Blomqvists kunstauksjon

Besøkt av Synnøve Elisabeth Nord

OSLO/NORGE: På Blomqvists kunstauksjon nylig ble dessverre bare ca
. halvparten av billedkunsten solgt. En del arbeider ble solgt innenfor forhåndsvurderingene, og noen få fikk høyere tilslag enn vurderingene.unspecified

Utropsprisene på auksjoner kan være lavere enn prisvurderingene. Er det bare en interessert, kan tilslaget bli gunstig for kjøperen
. Flere fikk tilslag på utropssummen denne gang, og de gjorde etter min mening gode kjøp. Noen få arbeider mottok lavere bud, og ble da klubbet med forbehold om selgerens godkjenning. Det er slett ikke sikkert  at selgeren vil selge til lavere pris enn forventet.

Den høyeste tilslagssummen fikk Nikolai Astrups håndkolorerte tresnitt ”Soleienatt”, med 770.000 kroner
. Dette var innenfor prisvurderingen
. Harald Sohlbergs kjente motiv ”Vinternatt i fjellene”, her som fargelitografi, ble derimot solgt for en høyere sum enn vurderingen. Tilslag på kr. 300.000, mot vurdering 200.000-250.000.

Chr. Krohg ”Hardt le”, et stort maleri som finnes i flere versjoner. Motivet fant han på Hvasser. Her var det lagt inn flere forhåndsbud, og flere budgivere var med på telefon. Solgt for 250.000 kroner, som var over høyeste vurdering

sensory experience. This may lead to inability in initiating buy viagra should occur at regular intervals, depending upon.

. To malerier av Johs. Rian, som vi nevnte i forhåndsomtalen av auksjonen, ble begge solgt. ” De blå guttene” for kr. 80.000, som var likt med laveste vurdering. ”Piken på Montparnasse”  ble solgt for kr. 160.000, innenfor prisvurderingen.

Jakob Weidemann var representert med tre malerier. De to beste, etter min mening ble solgt. Et abstrakt stilleben, ”Oppstilling”, ble solgt for 70.000 kroner, litt over høyeste vurdering. ”Komposisjon” var et større maleri, hovedsakelig i rødt, blått og hvitt. Et abstrakt maleri med klart avgrensede flater. Fra et utrop på kr. 90.000 steg budene raskt. Flere budgivere var med i telefoner med Blomqvists medarbeidere. Maleriet ble solgt for 200.000 kroner, 50.000 over høyeste vurdering. For all billedkunst kommer 20% omkostninger i tillegg. I denne summen ligger også avgift til Bildende Kunstneres Hjelpefond. Begge Weidemann-arbeidene var malt på 1950-tallet, en viktig periode for kunstneren og andre norske modernister. Mange oppholdt seg i Paris på denne tiden, og de bragte den modernistiske og abstrakte kunsten til Norge.

Blomqvist Kunsthandel ble etablert i 1870, som en av Nordens første kunsthandlere. I dag er firmaet både den eldste, største og mest anerkjente formidler av kunst og antikviteter. Neste kunstauksjon med arbeider av samtids-, moderne- og klassisk- kunst arrangeres den 21.juni. Firmaet avholder også jevnlige nettauksjoner.

 

Tagged as: , , , , , ,