Kulturkompasset | critics of culture events

Norske krimforfattere populære i England


Norske krimforfattere populære i England

Av Synnøve Elisabeth Nord

Gunnar Staalesen, Foto Helge Bodvin

Gunnar Staalesen, Foto Helge Bodvin

LONDON/GREAT BRITAIN: Gunnar Staalesen har nylig mottatt en engelsk bokpris, og Jørn Lier Horst er nominert til en annen.  Norsk og skandinavisk krim oversettes i stadig større grad til engelsk., og Nordic Noir er populær.

Petrona Award er en pris som deles ut til årets beste skandinaviske krimbok.  Gunnar Staalesen har mottatt denne prisen for kriminalromanen Der hvor roser aldri dør”i engelsk oversettelse ”Where roses never die”.  En bok der Varg Veum nok en gang løser saken. Den ble utgitt i Norge i 2012, og i England i 2016. Don Bartlett har oversatt romanen til engelsk. Boken fikk strålende kritikker her hjemme. Varg Veum-bøkene er for øvrig oversatt til 18 språk.  Staalesen har mottatt en rekke priser for sitt forfatterskap, blant annet : Rivertonprisen to ganger, i 1975 (Rygg i rand, to i spann) og i 2002 (Som i et speil). Hans hovedperson Varg Veum fikk Rivertonprisen i 2012. I 2015 fikk forfatteren Svenska Deckarakademins æresbevisning Grand Master.

Jørn Lier Horst

Jørn Lier Horst

Da Jørn Lier Horst mottok denne prisen i fjor, for beste oversatte nordiske krim i 2015, var han den første nordmann som fikk prisen. Han fikk prisen for ”Hulemannen”. Gunnar Staalesen konkurrerte blant annet med norske Agnes Ravatn ”Fugletribunalet” og svenske Leif G.W. Persson ”Den døende detektiven”.

The Dagger er en svært høyt hengende pris, en av de største utmerkelser en krimforfatter kan få. Jørn Lier Horst er nominert til denne utmerkelsen. Forfatterens siste roman, utgitt i 2016,  ”Når det mørkner”  – i engelsk oversettelse ”When it grows dark” Denne ellevte romanen med etterforskeren William Wisting fikk gode kritikker og mange lesere. Opplag ca. 100.000 i Norge. Jørn Lier Horst har mottatt en rekke litterære priser her hjemme: Bokhandlerprisen i 2011 (Vinterstengt), Rivertonprisen 2012 (Jakthundene) og Den nordiske krimprisen Glassnøkkelen i 2013 (Jakthundene).

Prisen blir delt ut av Crime Writers Association i London i oktober
. På sin nettside sier de at ”The Dagger” har blitt synonymt med krim av høy kvalitet i over femti år

1 2 3 4 5High Risk • Unstable or refractory How to use sildenafil citrate tablets.

. Ingen nordmann har tidligere fått prisen, men Jo Nesbø har vært nominert.

Tagged as: , , , , , ,