Kulturkompasset | critics of culture events

Operaen i København 10 år


Den nye Operaen i København fyller 10 år

15. Januar 2015.

Av Henning Høholt

KØBENHAVN/DANMARK: Den meget omdiskuterte, men flott beliggende Operaen på Holmen i København fyller ti år.  Her er oversikt over jubileums sesongen på Den Kongelige Opera.

Virkelighet og drøm: Operaen på Holmen, som åpnet 15. januar 2005, feirer sitt 10 års jubileum med en ny oppsetning av ”Tryllefløyten” nettopp på 10-årsdagen 15. januar.  (premiere 15. januar, til 27. februar). 

Operaen i København, som i 2015 kan feire 10 årsjubileum, ble åpnet 15. Januar 2005 av HM Dronning Margrethe II. Foto Henning Høholt 2014, fra Admiral Hotel

Operaens teknisk imponerende teaterhus har Europas største scene, som med sine fem bak-scener er et av de få teatre i verden, der kan presentere opp til fem produksjoner på én gang: 

”Det tar ikke mye over en time fra teppet går ned, til man kan rope ”klar scene” til en ny forestilling, med et nytt hold sangere eller dansere, hvis man ønsker det.” 

I jubileumssesongen spilles:

Mozart: Tryllefløyten, premiere på jubileumsdagen 15. januar.

Sjostakovitj: ”Lady Macbeth fra Mtsensk”, som nettop har haft en forrygende premiere i Peter Konwitchnys iscenesættelse, spilles til 23. Januar 2015.  (Spilles på Operaen i København til 23. januar).  – En forestilling, som forøvrig også skal ha premiere denne våren på Deutsche Oper i Berlin i Ole Anders Tandbergs fremragende  oppsetning som er en samproduksjon med Nasjonaloperaen i Oslo.

 Alban Bergs ”Lulu”, (Premiere den 6. februar, spilles til 27. februar).

Pelle Gudmundsen-Holmgreens ”Sol går op, sol går ned. Spilles på Takkelloftet fra 23

of men aged 40 and above identified ED as the health issuethe time) Most times How to use sildenafil citrate tablets.

. januar til 27. februar,

Carl Nielsen:

Først ”Maskarade” bygget over Ludvig Holbergs komedie av samme navn, uheldigvis i den nye produksjonen, som hadde premiere kort etter at den nye Operaen åpnet, og som jeg oppfattet som en skandale mot de gode tradisjoner som var skapt i den gamle produksjonen, men slik er den nye tiden jo, dessverre(Spilles mellem 28
. marts og 21. maj),
og Carl Nielsens andre store opera  Saul og David. (mellom 17. april og 9. juni).

Jubileumssesongens Verdi premiere er ”Siciliansk Vesper”, fra 16. maj til 14. juni

Rossinis ”Barberen i Sevilla”  (Med ”Barberen” rykker Det Kgl. Teater ud i Københavns bybillede 27. juli-2. august). 

Den jyske Operas har allerede gjestet Det Kongelige Teater med Puccinis ”La bohème” med bl.a. Yana Klein som Mimi.  Den jyske Opera kommer på gjestespill med Mozarts ”Cosi fan tutte”  (I København 11. og 12. marts). 

Samarbeidet med Den jyske Opera:

Det er flott at man tilsynelatende har gjort det til en tradisjon at dette operaensemble med hjemsted i Århus, Danmarks neststørste by, jevnlig gjestespiller på Operaen i København, liksom Det Kongelige Teater gjester med både opera, ballett og teater i provinsen. Selvsagt har man lettere og kortere transport i Danmark, enn man for eksempel har i Norge og Sverige. Videre er det også bemerkelsesverdig at i Danmark har man klart å få til et fast samarbeide med landsdels symfoniorkestrene, slik som for eksempel med Aalborg Symfoniorkester – AASO, som på folkemunde kalles “Det Kongelige Kapel i provinsen”. Et samarbeide som allerede fungerte meget bra da jeg var musikksjef for AASO rundt 1990.

 

Tagged as: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,