Kulturkompasset | critics of culture events

Oslo Urban Street- and Tapdance Festival 8-13 August 2016


Oslo Urban Street- and Tapdance Festival

8-13 August 2016

Av Henning Høholt.

OSLO/NORGE: BÅRDAR ønsker velkommen til Norges største sommerkurs innen Urban Street Hip Hop og Tap Dance!

Urban Street- og Tap Dance Festival, 8-13. August 2016. Foto fra Bårdar.

Urban Street- og Tap Dance Festival, 8-13. August 2016. Foto fra Bårdar.

Det er første gang et slikt omfattende kurs tilbys i Oslo og det har en rekke nasjonale og internasjonale pedagoger! Kurset arrangeres den andre uken i august (8. – 12. august) med totalt 30 undervisningstimer. Dags- eller ukesbillett inkluderer battle jam event på fredag kveld.

Bårdar Danseinstitutt. - Skilt fra instituttets gamle lokaler i Chr. 4s gate, nå holder Instituttet til i flotte luftige store lokaler i Rosenkrantzgate 20, rett ved siden av Oslo Rådhus, med utsikt til Oslo fjorden.

Bårdar Danseinstitutt. – Skilt fra instituttets gamle lokaler i Chr. 4s gate, nå holder Instituttet til i flotte luftige store lokaler i Rosenkrantzgate 20, rett ved siden av Oslo Rådhus, med utsikt til Oslo fjorden.

Pedagoger på kurset: Duo Crew, Werking Girls, Huyen Huynh fra Circle, Link fra Elite Force Crew (fra USA), Marikken Heitkøtter, Sara Einbu, Victor Prag, Thomas fra Tabanka, videre Chazz Young (tap dance), Cartier Williams (tap dance), med flere!

Freddy Haugan, festivalens initiativtaker, er danselærer og eier av Bårdar Danseinstitutt.

Freddy Haugan, festivalens initiativtaker, er danselærer og eier av Bårdar Danseinstitutt.

Festivalen og dets kurstilbud er åpne og publikumsrettede kunst- og kulturtiltak i Oslo presentert av profesjonelle kunstnere. Vi håper dette profesjonelle tilbudet skal bidra til kvalitet og mangfold i Oslos kunst og kulturtilbud, støtte formidling av kulturarven og stimulere til nytenkning og utvikling.

Hva er Urban Street Dance?

– Gate dans

Denne forklaringen bygger for en stor del på informasjon fra Wikipedia, den frie encyklopedi:

Street Dance er begrep som brukes på dans som ble oppfunnet av allmennheten i det 18. århundre og senere i (hovedsakelig afrikanske -relaterte) urbane kulturer. Begrepet selv kommer fra det faktum at dansene ble gjort i urbane byer. Det finnes ikke noen regler for å “street dance” som improvisasjon og freestyle er vektlagt. Det er vanskelig å definere, men det er i hovedsak fritt uttrykker musikk med en kropp.

Street-funk-7-9-år Foto Bårdar

Street-funk-7-9-år. Foto Bårdar

Sjangrer

Det er mange forskjellige sjangre av streetdance. Det er ofte delt inn i gamle skolen og ny skole, med 1984 som dele år (på grunn av teknologiske effekter på verdens byer og ungdomskulturer). I den gamle skolen delen, er det kategorier som springen, låsing, dukker, og breakdance. I ny skole, er det hip hop, house og techno. Det er mange kjente dansetrinn som:

Old school

Steppe – Tap Dance: Oppfunnet av de irske og afrikansk-amerikanere i begynnelsen av det 19. århundre, er trykk betydelig en av de første “street dans ‘å ta form, slik at begrepet” street dance “ble brukt for å beskrive motstanden mot’ folkedans ‘og’ tribal dans stil bevegelser tidligere folkelige danser. Det er også svinge og tradisjonelle jazzdans som er street dance (i motsetning til moderne dans ).

Fra Bårdar International oppvisning

Fra Bårdar International oppvisning

Låsing – Det ble først laget i 1970 av funk dansere i forskjellige klubber, med en av de første danserne blir Don Campbell (som visstnok oppfant “låse” at hele låse dans er nå oppkalt etter). Det var veldig populært på 1970-tallet og dansen i seg selv er kjent for å være relativt komisk og livlig. Grunnleggende trekk omfatter opp låsen, ned lås, håndleddet rundstykker, poeng, og hånd klapper. Tilsvarende Hustle utviklet seg ut av disco , men mye av Hustle trekk kommer under Låsing kategorien.

Popping – Stammer fra vestkysten av USA, innebærer spratt plutselig fryser av musklene for å maksimere trekk. Den bruker denne grunnleggende prinsipp, og blander det med stiler som vinket, tikker og dukken. Det er ikke kjent hva personer spesifikt oppfant dansestil, men det er litt historie på roboten dans som det er tenkt å ha utviklet seg fra.

Breakdance, her Kevin Haugan i full aktivitet. Arkivfoto fra Bårdar

Breakdance, her Kevin Haugan i full aktivitet. Arkivfoto fra Bårdar

Breakdancing – Det begynte tidlig på 70-tallet, da DJ Kool Herc først brukt bryte beats. Hip hop musikk var opprinnelig basert på å bruke løkker breakbeats enn disco musikk poster på en blokk fest. Dansere begynte å søke nye danser til denne nye formen for musikkstil, som etter de breakbeats, ble kjent som “breakdance”. Dansen har floorwork lik den britiske Northern Soul og loft dans. Break dansere kalles b-boys og b-jenter, henholdsvis av sitt kjønn. Dansen har to typer tiltak: makt flyttes og stil trekk. Makt flyttes inkluderer vindmølle og Headspin, mens stil trekk omfatter fryser og fotarbeid. Nyere former utviklet seg fra breakdance, for eksempel Uprock og toprock, som danset oppreist, spesielt før vi går i selve downrock (eller floorwork).

Hip Hop – Som en av de mest kjente street dans sjangere, er det mange teorier om hvordan hip hop faktisk startet. Siden Hip Hop er en kultur utover dans som inkluderer kunst, musikk, poesi og mote, er det enda vanskeligere å definere når hip hop dans faktisk startet. Sammen med tankegangen til street dance, er det ingen regler for hip hop, og Freestyle Hip Hop er svært kjent også. Hip hop når navngitt som en dans sjanger refererer til hovedsakelig kommersialiserte former for Breakdance, låsing og spratt som er populær også i pop og klubbdansekultur. I dag, innebærer hip hop dansekultur massivt samle andre dansere inn mannskaper for konkurranser, som teoretisk, hjelper hindrer fysisk vold mellom gjenger siden slike folk utfører dans kamper i stedet for faktiske kjemper for territorium. Den musikksjangere gangsta rap og nu soul (moderne R & B) ofte skildre hverdagen vold i urbane og forstadsområder kultur, med hip hop hjelpe (spesielt ungdommer) ved å gi en konstruktiv ting å gjøre som en hobby mellom jobb / skole.

Bårdar dansekurs

Bårdar dansekurs

House – Født i Chicago, begynte det å bli populære i klubber i New York i begynnelsen av 80-tallet. Det ble først påvirket av danser som jacking og Lofting. Senere ble skritt fra ulike sjangere som hip hop blandet inn i den. Til slutt, ble stilen avsluttet med en hopper føler for trekk, noe som gjør dansen svært energiske og uttrykksfull som house musikk ble mer positive. Grunnleggende trinnene av huset inkluderer fortauet, glade føtter, skrible føtter, og skøyter. En populær form for house dans er “waacking ‘. Waacking (eller punking) er kjent for å være først danset av hovedsakelig bare homofile , og ble offisielt introdusert til mainstream av Tyrone Proctorm. Fra 1980-tallet, begynte det å blande seg med andre sjangere, og nå er det ofte blandet med jentas hip-hop og tecktonik.

Techno – Under de tidlige 80-tallet, begynte industriell og synthpop musikk å påvirke lyden av hip hop og house i stor grad ved bruk av europeisk elektronisk musikk høres gjenspeiler det faktum den urbane verden ble langsomt blitt mer og mer teknologisk basert. En av de første av de elektroniske dansene var elektrisk Boogaloo (avbildet i breakin 2: elektrisk noogaloo), som er sterkt basert på breakdancing blir brukt til elektro rytmer.

Techno dance ble populært fra apparatet av nye street dans til elektro musikk, som electro musikk stadig beveget seg bort fra den overordnede “hip hop-kulturen” for å initial rave og moderne nattklubb kultur. I dag har Europa tatt på street dance kultur i form av house og techno dans. Selv techno refererer til de fleste elektroniske dansesjangere, det også kan referere til Detroit techno dansestiler og musikksjanger som aldri ble så populære. I Australia, dansefester så fødselen av Melbourne shuffle (basert off hip hop, house, trykk, malaysiske folkedans, etc.), og Europa har oppfunnet sine egne danser som hakken, godteri tur, jumpstyle, etc. Techno dans i sin moderne form gjør konkurranse overflødig og er vanligvis i motsetning til battling og henvender dans for følelsen av musikk, i stedet (både tidlig låsing).

Kurs hos Bårdar.

Kurs hos Bårdar.

Urban Street (Hip Hop)

Hip Hop dans daterer tilbake til 70 tallet når nye steg ble introdusert gjennom den funky Hip Hop musikken. Det startet i USA hvor den strakk seg fra ”Boogie Down” Bronx i New York til ”Beat Street” i Compton, California. Unge folk tok denne nye stilen til sitt hjerte, stilen inneholdt blant annet breaking, popping, locking, gliding og krumping. Hos Bårdar får du en introduksjon i Hip Hop med videreutvikling i mer avansert dans.

Link til hele kurs tilbudet sommeren 2016 på Bårdar:

http://baardar.no/dansekurs/hip-hop-streetdance/

Ved bruk av blant annet Wikipedia, har vi forsøkt å forklare noen av de mange ord som eksisterer innen Urban Street Dance og innen Street Dance:

Redigert av Henning Høholt

Harlem shake (dans)

Er basert på en etiopisk dans kalt Eskista. [selvpubliserte kilde?] Siden oppstarten har det spredt seg til andre byområder.

The Harlem shake, opprinnelig kalt Albee er en dans introdusert i 1981 av en Harlem bosatt heter “Al B”. Dansen ble opprinnelig kalt “Albee” etter navnet hans, men senere ble kjent som Harlem riste som sin prominens vokste utover nabolaget . Dansen ble mainstream i 2001 da G. Dep omtalt Harlem riste i sin musikkvideo “La oss få det”. “Let´s Get It”

Electrodance – Tecktonik

med elektronisk dansemusikk. Tecktonik (ellers kjent som Tecktonik og Milky Way) er en frenetisk og quirky form for street dance.

Tecktonik (ellers kjent som Tecktonik og Milky Way) er en frenetisk og quirky form for street dance vanligvis utføres for å electro house musikk. Den er basert på, men er ikke begrenset til, en blanding av ulike dansestiler, for eksempel industri dans, marokkanske Chaabi, disco, vogue, waacking, hip-hop og frihånd glowsticking. Det startet på 2000-tallet og stammer fra den sørlige forsteder i Paris, Frankrike, hovedsakelig fra Metropolis nattklubber [1] [2] og har vokst over hele verden. Fartsfylt techno og electro house musikk importert fra Nord-Europa er det vanlig valg for Tecktonik dans. [3]

Tecktonik er overveiende om armbevegelse, tar grunnleggende elementer fra glowsticking som begrepet Freehand, figur 8 og ideen om den ledende hånd (en hånd geometrisk etter den andre), mens de bor veldig mye i et diskotek smak, ved å forsterke poeng og stiller som hoved aspekt til denne stilen. Down under elektro dansere har en tendens til å bruke sine hofter, knær og føtter til å forsiktig shuffle over gulvet i takt til musikken, ganske ofte i en tilfeldig og jerky mote. De pleier også å inkludere elementer av toprock, b-boy-lignende fotarbeid, utlån til hip hop-lignende innflytelse i mange av electro house musikk.

OBS: Begrepet “Tecktonik” er et registrert varemerke som begynte i Paris, og dette har skapt problemer for dansearrangementer eller annen bruk av navnet. [4] Skaperne av Tecktonik merket (særlig Cyril Blanc, kunstnerisk leder for Metropolis) [5] selge offisielle produkter, slik som klær, Maths CDer og energidrikker.

Liquid and digits

– Flytende og sifrene ( fra væske (dans)

og urban street dance involverer noen ganger aspekter av pantomime. Uttrykket påkaller ordet væske for å beskrive den fluid lignende bevegelse i danserens kropp.

Flytende og tall er en type gestisk, fortolkende, fantasere og urban gatedans som noen ganger involverer aspekter av pantomime. Begrepet påkaller ordet væske for å beskrive væske-lignende bevegelse av danseren kropp og lemmer og tall å vise til illusjoner konstruert med danseren fingre. Flytende dans har mange trekk til felles med dukker og vinket. Den eksakte opprinnelsen til dansene er usikre, selv om de kom ut av enten dukker, fantasier, eller begge deler en gang fra 1970-tallet til 1990-tallet. Dansen er vanligvis gjort til en rekke elektroniske musikksjangre fra trance å tromme og bass til glitch hop, avhengig av danseren musikalske smak.

Tango

( fra Tango dans)

I første omgang var det bare ett av mange danser, men det ble snart populær i hele samfunnet, som teatre og gate fat organer brakte det inn fra forstedene.

Tango is a partner dance that originated in the 1880s along the River Plate, the natural border between Argentina and Uruguay, and soon spread to the rest of the world.[2]

Early tango was known as tango criollo (Creole tango). Today, there are many forms of tango extant. Popularly and among tango dancing circles, the authentic tango is considered to be the one closest to the form originally danced in Argentina and Uruguay.

On August 31, 2009, UNESCO approved a joint proposal by Argentina and Uruguay to include the tango in the UNESCO Intangible Cultural Heritage Lists.[3][4]

Fado   

(kategori Urban street dans og musikk)

midten av det 19. århundre var hovedsakelig fra urbane arbeiderklassen og sjømenn, som ikke bare sang, men også danset og slo fado.

Fado (portugisisk uttale: [Fadu]; “skjebne, skjebne”) er en musikksjanger som kan spores tilbake til 1820-tallet i Portugal, men sannsynligvis med mye tidligere opprinnelse [vage] Fado historiker og forsker Rui Vieira Nery sier at “. pålitelig informasjon om historien til Fado ble muntlig overført og går tilbake til 1820-tallet og 1830-tallet i beste fall. Men selv at informasjonen ofte ble endret i generasjons overføringsprosess som gjorde det nå oss i dag. “

Selv om opprinnelsen er vanskelig å spore, er i dag fado ofte regnet som rett og slett en form for sang som kan være hva som helst, men må følge en viss tradisjonell struktur. I mange tror, ​​er fado en form for musikk preget av sørgmodige melodier og tekster, ofte om havet eller livet til de fattige, og fylt med en følelse av resignasjon, fatefulness og melankoli. Dette er løst tatt til fange av den portugisiske ordet Saudade, eller “lengsel”, som symboliserer en følelse av tap (en permanent, uopprettelig tap og dens påfølgende livslang skade). Dette ligner på karakteren av musikksjanger Morna fra Kapp Verde, som kan være historisk knyttet til Fado i sin tidligere form, men har beholdt sin rytmiske arv. Denne tilkoblingen til musikk av en historisk portugisisk urban og maritim proletariatet (sjømenn, havnearbeidere, port tradere, etc.) kan også bli funnet i brasiliansk Modinha og indonesisk Kroncong, selv om alle disse musikksjangere som senere utviklet sine egne uavhengige tradisjoner.

Kjente sangere av fado inkluderer Amalia Rodrigues, Dulce Pontes, Carlos do Carmo, Mariza, Mafalda Arnauth, António Zambujo, Ana Moura, Camané, Helder Moutinho, Aldina Duarte, Joanna Amandoeira, Ricardo Robeiro, Argentina Santos, Carminho, Misia, Cristina Branco, Gisela João, Maja Milinkovic, og i India, S

27. november 2011 ble Fado innskrevet i UNESCOs immaterielle kulturarven Lister. [2] Det er en av to portugisiske musikktradisjoner del av listene, den andre er Cante Alentejano. [3]

Rebetiko  (fra Rebetiko danser)

i ulike former Tsifteteli, en dans av kvinner, (en 4 4) Diverse andre rytmer blir brukt også. Som flere andre urbane subkulturelle musikkformer som Rebetiko, plural rebetika (Greek: ρεμπέτικο, pronounced [reˈbetiko] and ρεμπέτικα respectively), occasionally transliterated as Rembetiko, is a term used today to designate originally disparate kinds of urban Greek folk music which have come to be grouped together since the so-called rebetika revival, which started in the 1960s and developed further from the early 1970s onwards

Uprock (kategori street dance)

konkurranse urban street dance, utført i synkronisering til beats og rytmer av soul, rock og funk musikk, men ble stort sett danset til en spesifikk og eksklusiv samling av sanger som inneholdt en hard kjøring beat.

Uprock, eller Rocking som det opprinnelig ble henvist til, også kjent som Rock, er en sjelfull og konkurransedyktig urban street dance, utført i synkronisering til beats og rytmer av soul, rock og funk musikk, men ble, som nevnt ovenfor, stort sett danset til en spesifikk og eksklusiv samling av sanger som inneholdt en hard kjøring beat. Et eksempel på en slik sang er Uprock klassiske “Det er nettopp begynt” av den kjente jazzmusikeren Jimmy Castor. Dansen består av foten shuffles, spinner, svinger, freestyle bevegelser og mer karakteristisk en fire poeng plutselige kroppsbevegelser kalt “dust”.

East African urban music

East African urban musikk er en populær musikksjanger av de tre landene vanligvis gruppert som “Øst-Afrika”: Kenya, Tanzania og Uganda. Sjangeren er i utgangspunktet en avlegger av vestlig populærmusikk, spesielt hip hop og funk, noe påvirket av mer tradisjonell afrikansk musikk. Kapuka, Genge, og bongo flava er noen av de undersjangre som har oppstått i denne stilen.

Street dance – Gate dans 

Tradisjonell jazz dans, har eksistert siden slutten av forrige århundre, er kanskje en av de eldste street dans av urbane Amerika.

En street dance er en dansestil , uavhengig av opprinnelsesland-som utviklet seg utenfor dansestudioer i alle tilgjengelige åpen plass som gater, dansefester , blokk partier, parker, skolegårder , fantasier, og nattklubber . Begrepet brukes for å beskrive folkelige danser i urban kontekst. [1] dialekt danser er ofte improvisatorisk og sosiale av natur, oppmuntre samhandling og kontakt med publikum og andre dansere. Disse dansene er en del av dialekt kulturen i det geografiske området som de kommer fra. Eksempler på street dance inkluderer bboying (vs breakdance), som oppsto i New York City, [2] og Melbourne Shuffle som oppsto i Melbourne , Australia.

Kid ‘n Play

1920 æra dans i Charleston. The Funky Charleston omtalt de nye jack swing-aerobic dans trekk som er typiske for slutten av 1980 urban street dans. Kid ‘n Play er en amerikansk hip-hop type fra New York City som var populært på slutten av 1980-tallet og begynnelsen av 1990-tallet.

Hip-hop dans

Hip-hop dans refererer til gate danse stiler primært utføres for å hip-hop musikk eller som har utviklet seg som en del av hip-hop kulturen. Det inkluderer et bredt spekter

Hip-hop dans refererer til gatedansestiler primært utføres for å hip-hop musikk eller som har utviklet seg som en del av hip-hop kulturen. Det inkluderer et bredt spekter av stilarter primært bryte, låsing, og dukker som ble opprettet i 1970 og gjort populært av danse mannskaper i USA. TV-showet Soul Train og 1980 filmer Breakin ‘, Beat Street, og Wild stil vist frem disse mannskapene og dansestiler i sine tidlige stadier; Derfor gir hip-hop mainstream eksponering. Dansen industrien svarte med en kommersiell, studio-basert versjon av hip-hop-noen ganger kalt “ny stil” -og en hip-hop inspirert stil av jazz dans kalt “jazz-funk”. Klassisk utdannet dansere utviklet disse studio stiler for å skape koreografi fra hip-hop danser som ble utført på gata. På grunn av denne utviklingen, er hip-hop dans praktisert i både dansestudioer og uterom.

Kommersialisering av hip-hop dans fortsatte inn i 1990-tallet og 2000-tallet med produksjon av flere TV-programmer og filmer som The Grind, Planet B-Boy, Rize, Streetdance 3D, Americas Best Dance Crew, Saigon Electric, Step Up filmserien og The LXD, en web-serie. Selv om dansen er etablert i underholdning, inkludert mild representasjon i teater, opprettholder det en sterk tilstedeværelse i bydeler som har ført til opprettelsen av street dance derivater Memphis jookin, turfing, trøien ‘, og Krumping.

1980 filmer, TV-programmer, og Internett har bidratt til å innføre hip-hop dans utenfor USA. Siden blir utsatt, har utdanningsmuligheter og dansekonkurranser bidratt til å bevare sin tilstedeværelse over hele verden. Europa arrangerer flere internasjonale hip-hop konkurranser som den britiske B-Boy Championships, Juste Debout og EuroBattle. Australia er vert for en team-basert konkurranse kalt verdensherredømme Battlegrounds og Japan arrangerer en to-mot-to konkurranse kalt Verden Dance Colosseum.

Hva skiller hip-hop fra andre former for dans er at det ofte er “freestyle” (improvisasjon) i naturen og hip-hop dans mannskaper ofte engasjere seg i freestyle dans konkurranser-folkemunne kalt “slagene”. Crews, freestyling, og kampene er identifikatorer i denne stilen. Hip-hop dans kan være en form for underholdning eller en hobby. Det kan også være en måte å holde seg aktiv i konkurransedans og en måte å tjene til livets opphold ved å danse profesjonelt.

Liste over dans stil kategorier:

Rock Pogo Ska Dance

Historisk dans

barokk dans

engelsk country dance

Masque Medieval dans

Regency dans

Vintage dans.

Liturgiske dans,

Kontakt improvisasjon

Men listen over Traditional dance er lang:

Traditional jazz

Traditional African-American

Native American

Ballroom

Boogie-woogie

Breakdancing

Cabbage patch

Cakewalk

Charleston

Chicago stepping

Crip Walk

Detroit Ballroom

Disco dancing

Drunken Sailor

Jitterbug

Jazz dance

Lindy hop

Linya vrak dance

Shuffling

Slide and Glide

Stomp dance

Swing

Tap dance

Texas slidethrough

Texas Swingout

Texas Tommy

Tagged as: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,