Kulturkompasset | critics of culture events

PAGLIACCI på Oslo Operafestival


PAGLIACCI og Oslo Operafestival

KOstyme shitse til rollen som Nedda, som i denne produksjonen tolkes av Stina Levvel.

KOstyme shitse til rollen som Nedda, som i denne produksjonen tolkes av Stina Levvel.

OSLO/NORGE: Førstkommende tirsdag skjer det noe som vanligvis ikke skjer i Groruddalen – Oslo Operafestival – opera til folket! byr på en hel italiensk operaforestilling på Rommen Scene. 

Leoncavallos opera

I PAGLIACCI.

music and libretto by Ruggero Leoncavallo

“Vi er temmelig sikre på at det aldri har vært satt opp en hel, italiensk opera i Groruddalen tidligere” sier festivalsjef Gjøril Songvoll
Du må ikke pynte deg for å gå på opera og selv om de synger på italiensk, kommer du til å forstå alt likevel. Opera er ikke vanskelig, men det taler til følelsene våre!

Tenoren Thomas Ruud, norsk operasanger med internasjonal suksess. Han har vært ansatt ved noen av Tysklands største operahus, slik som Statsoperaen i Stuttgart, og har ellers gjestet som solist rundt om i hele verden, inkludert USA, Mexico og New Zealand. I Norge debuterte han ved Den Norske Opera i 1994 som Grev Almaviva i «Barberen i Sevilla», en rolle han har gjentatt i mer enn 150 forestillinger, og har til nå mange av de største tenorrollene på repertoaret, slik som Don José/»Carmen», Pinkerton/»Madama Butterfly», Rodolfo/»La Bohème», Cavaradossi/»Tosca», Pollione/»Norma», Steva Burya/»Jenufa», Manrico/»Il Trovatore», Hoffmann/»Hoffmanns Eventyr» og tittelrollen i «Faust», for å nevne noen. I Norge er han blant annet også kjent fra Hanne Krogh sine show Hanne og tre tenorer, Thomas Ruud synger hovedrollen som Canio.

Stina Levvel synger Nedda i Leoncavallos opera I Pagliacci (Bajazzo) både på Rommen SCene den 27.10 og i Kulturkirken  Jacob den 28.10. beggesteder kl.19.

Stina Levvel synger Nedda i Leoncavallos opera I Pagliacci (Bajazzo) både på Rommen SCene den 27.10 og i Kulturkirken Jacob den 28.10
. beggesteder kl.19.

Stina Levvel synger Nedda i Leoncavallos opera I Pagliacci (Bajazzo) både på Rommen SCene den 27.10 og i Kulturkirken  Jacob den 28.10. beggesteder kl.19.

Stina Levvel synger Nedda i Leoncavallos opera I Pagliacci (Bajazzo) både på Rommen SCene den 27.10 og i Kulturkirken Jacob den 28.10
. begge steder kl.19.

I den krevende rollen som Nedda, som midtpunktet for denne sjalousy historien opplever vi den fremragende unge sopranen Stina Levvel.  – Stina Steingrim Levvel som startet sin musikkutdannelse ved Musikkonservatoriet i Kristiansand. Etter avsluttet mastergrad ved Norges Musikkhøgskole i 2009 gikk turen til Tyskland og Hochschule für Musik und Theater “Felix Mendelssohn Bartholdy” i Leipzig
. I Tyskland har Stina tolket roller som Andre heks i Dido og Aeneas av Purcell, Andre dame i Tryllefløyten av Mozart, Lady Billows i Albert Herring av Britten og Rosalinde i Flaggermusen av J. Strauss. Sommeren 2014 sang hun Wellgunde  i Lidalnorth sin produsjon av Wagners Rhingullet på Operaens Scene 2. Stina synger også oratorier og lieder.
Dette er italiensk opera på sitt beste! Her får du kjærlighet, sjalusi, mord og sjeldent vakker musikk, slik det seg hør og bør når det er opera på programmet.
Tid: Tirsdag 27. oktober kl 19.00
Sted: Rommen Scene, Karen Platous vei 31
Billetter kjøpes ved inngangen (Vi tar kort)
Tenoren Thomas Ruud synger den krevende hovedrollen som Canio i I Pagliacci.

Tenoren Thomas Ruud synger den krevende hovedrollen som Canio i I Pagliacci. Foto Trond Gudevold.

Forestillingen spilles også i Kulturkirken Jakob 28
. oktober kl 19.00
Operaen Pagliacci, klovnene, er basert på en sann historie fra Italia på midten av 1800-tallet. Her møter vi en omreisende skuespillertrupp som opptrer på markeder og torg
. Den sjalu ektemannen Canio har grunn til å mistenke sin kone Nedda for å være utro. Hun er da også forelsket i den yngre Silvio. Situasjonen blir ikke bedre av at Canios venn, skuespillerkollegaen Tonio også er forelsket i Nedda. Når hun avviser ham og håner hans kjærlighet, avslører han hennes sidesprang for ektemannen. Det hele når et tragisk klimaks når skuespillertruppen opptrer på scenen samme kveld. I vår versjon er historien satt inn i en ny kontekst som handler om tillit og tvil, og hva som kan skje når lav selvfølelse/ et svakt selvbilde møter mistenksomhet og avvisning.

Medvirkende
Canio: Thomas Ruud, tenor
Nedda: Stina Levvel, sopran
Tonio: Jørgen Backer, baryton
Silvio: Florin Demit, Baryton
Beppe: Espen Solsbak, tenor

Oslo Operafestivalkor
Stefan Ibsen Zlatanos, klaver og kunstnerisk leder
Hanne Rekdal, fagott/fløyte
Bjarne Magnus Jensen, fiolin
Vivian Sunnarvik, cello
Kristine Tjøgersen, klarinett

Einar Bjørge, regi

Hans Petter Harbo, scenografi
Tagged as: , , , , , , , , , , , , ,