Kulturkompasset | critics of culture events

PEER GYNT


PEER GYNT

Peer Gynt, gammel traver i helt splinter ny innpakning. Vil dette fungere? og hvordan?. Det vil vi få se i Alexander Mørk Eidems versjon på Nationaltheatret fra 9.August. Midt i bildet Eindride Eidsvoll som Peer Gynt.

av Henrik Ibsen. Bearbeidet av Alexander Mørk-Eidem.

OSLO/NORGE: Regissør Alexander Mørk-Eidem vil ta tilbake Ibsens kritiske Peer Gynt. Derfor plasserer han Peer hos Skavlan. Her får vi røverhistorien til Norges største egoist
. Premieren er Lørdag 9. August.

Peer Gynt har rundet 50 – og føler det er på tide å gjøre opp status for sitt ville liv. Nå legger han alle kort på bordet, i beste sendetid. Mens Henrik Ibsen satte Peer inn i et heilnorsk bygdesamfunn, har regissør Alexander Mørk-Eidem valgt å la løgneren og opportunisten Peer Gynt få utfolde seg i det norskeste av det norske: i studio hos Fredrik Skavlan. Her blir han konfrontert med seg selv og det livet han har levd.

Den ettertraktede og prisbelønnede regissøren Alexander Mørk-Eidem har skrevet om og modernisert teksten – som fortsatt går på rim. Vi befinner oss i Norge anno 2014. Fra Skavlan-studio forteller Peer sin historie, sammen med en rekke norske kjendiser. Det skal vise seg at kjendisene også er karakterer i Peer Gynt.

Eindride Eidsvold spiller Peer, en sjarmerende drittsekk som dealer med både våpen og mennesker. Og som i ethvert Skavlan-show medvirker en musikkartist. Dette er Solveig, som spilles av låtskriver og sanger Amina Sewali

a life-threatening disease. Consequently, it is reasonable to little blue pill (where possible).

. Gjennom hele forestillingen byr hun på nyskrevet materiale og kjente popsvisker.

Mørk-Eidem ønsker å ta tilbake Peer Gynt, som fra Ibsens side ikke var skrevet som noen feiring av det norske. Er det sånn at vi i Norge anno 2014 dyrker de sidene ved Peer Gynt som Ibsen tok avstand fra, kynismen, egoismen og jakten på egen suksess? I 2014 er både Peer Gynt og Norge i midtlivskrise. Peer fyller 50, og Norge feirer grunnlovsjubileum. Man har nådd sine mål: penger, velstand og status. Hva nå? Hvilke spørsmål har Skavlan på lur? Blir både Peer – og Norge – tatt med buksene nede?

Tagged as: , , , , ,