Kulturkompasset | critics of culture events

Sjostakovitsj’ Lady Macbeth fra Mtsensk i Oslo


Ramsalt opera

Svetlana Sozdateleva og Alexey Kosarev. Foto Erik Berg.

800 kilo fisk, bestialske menn og hardtslående musikk dominerer Dmitri Sjostakovitsj’ Lady Macbeth fra Mtsensk i Ole Anders Tandbergs regi.

OSLO/NORGE: Det er klart for en av det 20.århundrets viktigste operaer: Sjostakovitsj’ tragisk-satiriske Lady Macbeth fra Mtsensk, som Nasjonaloperaen for første gang setter opp i sin originale versjon.

I møte med et brutalt og voldelig miljø blir hovedpersonen Katerina Izmajlova tvunget til å drepe sin ektemann og svigerfar, for å være sammen med sin elsker. Men gjennom Sjostakovitsj’ musikk blir hun en morder vi får sympati med:

Magne Fremmerlid: Klar for nok en lystig rolle på operaen. Bestefaren Boris i Lady Macbeth fra Mtsensk av Shostakovitsj.Foto (solfi) lånt fra Fremmerlids Facebook side.

– Dette er historien om en sterk kvinnes opprør i et mannsdominert helvete, satt til fantastisk musikk, sier regissør Ole Anders Tandberg.

Lady Macbeth fra Mtsensk er Tandbergs første produksjon på Hovedscenen, etter Poppeas kroning (2009) og Ulysses hjemkomst (2012) på Scene 2

than half viagra pills disease • Refer for specialised.

. Han har flyttet handlingen i det russiske dramaet til en lokal kontekst:

– “Jeg ville skape en verden nærmere oss. Og hvor i Norge er man like isolert og utsatt som på den russiske steppen? Jo, i et lite hus på en øde kobbe i et stort hav, omgitt av sleipe skrei og unådig natur”.

I likhet med mye norsk fisk skal produksjonen eksporteres til utlandet, og har premiere ved Deutsche Oper Berlin januar 2015.

Operaen i Bjørvika i Oslo. Hjemsted for Den Norske Opera & Ballett A/S, foto Henning Høholt

Sjostakovitsj’ musikk er lyrisk og melodisk, men også rå og satirisk, med utkomponerte samleier og slapstickhumor. På 1930-tallet var denne musikken og den sterke kvinnelige hovedpersonen mer enn det stalinistiske regimet kunne tåle. Sjostakovitsj lagde derfor en revidert versjon, tilpasset den sovjetiske statens krav – og det var denne versjonen som ble spilt på Youngstorget i 1975.  Først nå får det norske publikummet oppleve det banebrytende verket i sin originale form
.

Musikken fremføres av Operaorkestret og Operakoret under ledelse av Oleg Caetani. Hovedrollen som Katerina synges av Svetlana Sozdateleva og Alexey Kosarev er hennes elsker Sergej. Magne Fremmerlid synger den bestialske svigerfaren, mens Marius Roth Christensen er Katerinas forsmådde ektemann. Veteranen Knut Skram er tilbake på scenen i rollen som Gammel tvangsarbeider – nøyaktig 50 år etter at han debuterte i Den Norske Opera i september 1964.

Kostymedesigner er Maria Geber, lysdesigner Ellen Ruge og scenograf Erlend Birkeland.

 

Premiere på Hovedscenen torsdag 4. september kl. 19.00

http://operaen.no/Forestillinger/Lady-Macbeth-fra-Mtsensk/

Tagged as: , , , , , , , ,