Kulturkompasset | critics of culture events

Solid politikrim fra Jørn Lier Horst


 Solid politikrim fra Jørn Lier Horst

Av Synnøve Elisabeth Nord

 Jørn Lier Horst: ”Blindgang”, Gyldendal

Blindgang av Jørn Lie Holst - Gyldendal forlag.

Blindgang av Jørn Lier Horst – Gyldendal forlag.

OSLO/NORGE: ”Blindgang” er tiende kriminalroman med politimannen William Wisting som etterforsker. Den første, ”Nøkkelvitnet”, var forfatterens debutroman i 2004. Jørn Lier Horst var selv politimann og etterforskningsleder i politiet i Larvik, inntil han ble forfatter på heltid i 2013. Han er derfor godt kjent både med miljøet og politiets metoder

Sexuality, including erection, is a complex biopsychosocial How long does cialis last? than half.

. Handlingen i hans romaner er gjerne lagt til Larvik-, Stavern-området, men med enkelte deler av handlingen lagt andre steder.

I denne siste romanen kommer en ung kvinne med et lite barn flyttende til Stavern. Sofie har arvet bestefarens hus i byen. Wisting’s høygravide datter, Line har nylig flyttet tilbake til området etter mange år som journalist i Oslo
. Hun har forøvrig vært en viktig person i handlingene i krimbøkene til Horst. De to unge kvinnene treffer hverandre tilfeldig, og det viser seg at de gikk i samme klasse på barneskolen, inntil Sofie flyttet i 5.klasse.

Det eneste som står igjen i huset etter Sofies bestefar, Frank Mandt, er en låst safe i kjelleren. Sofie ville ikke ha noe etter bestefaren, som var en beryktet mann i byen. Selv hadde hun vonde minner i tilknytning til ham. Hun engasjerte derfor noen til å tømme og vaske huset. Avdøde Mandt hadde drevet stort med illegal spritsmugling og narkotika, men ble aldri tatt. Sofie og Line får en låsesmed til å åpne safen. Der finner de en pistol, en mengde papirer og en stor sum med penger. Sofie vil kaste alt i sjøen, men Line mener de må levere pistolen til politiet. Line leverer den derfor til faren, og sier at den som fant den vil være anonym. Noen av pengene er fra et ransutbytte, og dermed fargemerket. Sofie sender disse  uten avsender til et veldedig formål.

William Wisting og hans kollegaer arbeider med en forsvinningssak.. En drosjesjåfør og bilen hans er borte. Han hadde muligens også arbeidet for Mandt. Saken vokser og er vanskelig å løse. Flere spor i retning avdøde Mandt og hans gesjeft. Nærmest tilfeldig blir drosjen funnet i en låve som tilhørte Mandt. Vi følger hendelsene og etterforskningen parallelt med Sofies og Lines vennskap.

Her er menneskelige relasjoner og omstendelig politiarbeid viktige elementer. Saken viser seg å ha forgreninger til Kristiansand. Handlingen og hendelsene som nøstes opp er alvorlige nok – smugling av sprit og narkotika, samt mord. Men ”Blindgang” er fri for hesblesende, bloddryppende og groteske hendelser skildret med bred pensel. Noen har uttrykt av Horst  har for lite av den slags.  Men nettopp det solide, grundige politiarbeidet  og skildringene av hovedpersoner så vel som bipersoner gjør dette til en ”pageturner”. Dette er solid krim med godt språk.

Jørn Lier Horst, forfatter til Blindgang. Foto: Jesper Magerøy

Jørn Lier Horst, forfatter til Blindgang. Foto: Jesper Magerøy

”Clue-serien”

I 2012 begynte Horst å skrive krim for barn og unge. I ”Clue-serien” er det utkommet ni bøker. Her finner vi ordet ”gåten” i alle titlene. Dette er bøker for litt større barn. ”Ulvehundgåten”, utgitt i år er den siste. Den andre serien, ”Detektivbyrå nr.2”, er for yngre barn. Her finner vi stor skrift og morsomme tegninger av Hans Jørgen Sandnes. Her foregår alt i den lille fiktive småbyen Elvestad. De to vennene Tiril og Oliver løser mysteriene sammen med sporhunden Åtto. Etter at mysteriet er løst får leserne noen små oppgaver i tilknytning til bokens tema. Her må de se nøye på illustrasjonene for å finne sporene.  Også her er det utgitt ni titler, med ”Operasjon sirkus” som den siste.

Jørn Lier Horst 

Jørn Lier Horst fikk Bokhandlerprisen for ”Vinterstengt” i 2011. I 2012 mottok han Vestfold Fylkes litteraturpris, Rivertonprisen og den skandinaviske prisen ”Glassnøkkelen” for årets beste nordiske krim for ”Jakthundene”. Flere av hans kriminalromaner er utgitt i en rekke andre land.

Tagged as: , , ,