Kulturkompasset | critics of culture events

Sølvguttene og Drammen Symfoniorkester.- suksess i VilniusKonsert i Filharmonisk Hall i Vilnius med Sølvguttenes dirigent Fredrik Otterstad

Norsk konsert suksess i Vilnius

Av Henning Høholt, tekst og fotos
VILNIUS: Et vellspillende Drammen Symfoniorkester dirigert av Per Kristian Skalstad har suksess i Vilnius, hovedstaden i Litauen, hvor de sammen med Sølvguttene og det ledende Litauiske guttekoret Azuoliukas har deltatt i den Norske ambassadens offisielle markeringen av 17 mai. Dette foregikk i Litauens Filharmonis Konsertsal med et norsk program, som selvsagt ble innledet med “Ja vi elsker” og den Litauiske nasjonalsang. Etterfulgt av både Johan Halvorsens Bojarenes inntoksmarsj, Johan Svendsens Festpolonaise og hans Romanse med violinsolist Vilhelmas Cepinskas. Videre I Dovregubbens hall fra Peer Gynt av Edvard Grieg og fra Geir Tveits Hardangertoner
. Sølvguttene sang strålende blant annet Øystein Sommerfeldts Suite fra norsk landskap, Pål Sine Høner og en Litauisk sang, og det hele sluttet med Franz Schuberts Kyrie og Jesus bleibt meine Freude av Bach og begge korene og symfoniorkestret sammen i Halleluja koret fra Händels Messias.

Applaus fra siste fellesnummer Halleluja koret fra Händels Messias. Foto Henning Høholt. Beklager uklarhet, skylles for lang avstand.

Dagen etter var begge korene og Drammen Symfoniorkester hovedinngredienserne i Johannes Brahms storslagne 70 minutter lange Ein Deutsches Requiem i den flotte Katedralen med i Vilnius sentrum, som var fyllt til bristepunktet for å glede seg over det store 210 personers ensemble med to fremragende Litauiske sangsolister i solopartierne.

Applaus i Katedralen etter Brahms “Ein Deutsches Requiem”, med dirigent Per Kristian Skalstad i front til venstre, Lituaiske sangsolister og medlemmer av begge kor og orkester. Foto: Henning Høholt

Det var en imponerende musikalsk opplevelse, men i Katedralen også en vanskelig jobb, fordi denne har for mye akustikk, slik at kraftutfoldelsene må nyanseres, noe dirigenten Per Kristian Skalstad styrte på en forbildelig måte.

Drammen Symfoniorkester var imponerende både i 17 mai konserten fredag og på lørdagens Brahms konsert, der var en imponerende strykerklang, og en akkuratesse i denne gruppen, som bærer klart preg av et meget grundig prøvearbeide gjennom lang tid, videre mange gode detaljer underveis i både messing og treblåsere, for sistnevnte spesielt i Brahms Requiem

ASSESSMENT• Genito-urinary system cheap viagra online.

. Hvor også paukenes musikalitet imponerte.

Disse konsertene er kommet igang via et vennskaps samarbeide mellom de to korene, som innebærer at guttene bor hos hverandre, når de er hhv i Norge og i Litauen. Detter er kulturutvekslin på sitt aller flotteste, og vil føre til mange gode vennskaper, som sikkert vil vare i mangeår.

Applaus foto fra Vilnius Katedral. Foto: Henning Høholt

Konsertene i Vilnius følges opp også i 17 mai uken i Norge, hvor det Litauiske kr kommer til Norge, for å delta på en konsert i Drammen og på to konserter i Oslo.

En rekke store sponsorer er involvert for å få dette kostnadskrevende prosjektet i havn, det er en flott innsats, som de alle kan være stolte av er blitt vellykket.

Sølvguttene forlater Katedralen i Vilnius til applaus fra publikum. Foto: Henning Høholt


Tagged as: , , , , , , , , , , ,