Kulturkompasset | critics of culture events

Sonja KunstStall åpnet i Oslo


Sonja KunstStall åpnet i Oslo

Dronningen i Dronning Sonja KunstStall under monteringen av første utstilling 


<div title=

• Surgical Therapy• “Were you ever the victim of sexual abuse (forced to sildenafil dosage.

. Foto: Sven Gj. Gjeruldsen, Det kongelige hoff.” width=”600″ height=”396″ /> Dronningen i Dronning Sonja KunstStall under monteringen av første utstilling. Foto: Sven Gj. Gjeruldsen, Det kongelige hoff.

Tekst og fotos Henning Høholt og Det Kongelige Hof.

OSLO/NORGE: En av sommerens Oslo begivenheter innen kunstmarkedet var åpningen av dronning Sonjas gave fra Kong Harald, hennes egen KunstStall i de gamle stalbygninger bak Slottet i Oslo, som nå er fortryllet om fra oppbevaringsplass for blant gamle biler og mye annet “skrot”, som de fleste familier, kongelige, eller ikke kongelige selvsagt benytter sine ekstra garasjer og opplagringsplasser til. Regjering og Storting gleder seg sikkert over Hoffets kreativitet, som har klart dette på egen hånd.  

Sonja KunstStall, foto Henning Høholt 2017

Sonja KunstStall, foto Henning Høholt 2017

Stemningsfull interior, kler denne utstillingen med Norsk Grafikk, hvor ialt 164 verker av 166 kunstnere er presentert.

Stemningsfull interior, kler denne utstillingen med Norsk Grafikk, hvor ialt 164 verker av 166 kunstnere er presentert. Foto Henning Høholt

I dette tilfelle imidlertid et tradisjonsfyllt vakkert byggverk med en historisk tilknytning til Kongehuset og dets historie, siden Kong Haakon kom til Norge med sin dronning Maud, og deres lille sønn, den senere Kong Olav V.

Med god smak og hjelp fra mange sider, har det lyktes Det Kongelige Hoff å skape en meget reresentativ kunst hall, med delikat lys, interessant innredning, hvor mange stall detaljer er bevart, og samtidig har man tilføyet slottet enda en turistattraksjon.

Imidlertid er det helt på det rette at Hoffet presenterer sin meget rikholdige samling av stor interesse for hele Norge, og som er meget interessant for publikum, både nasjonalt og internasjonal.

Sonja KunstStall øker tilbudet som Slottets kulturavdeling allerede har. Dette er spesielt av stor interesse, fordi dette er et helårstilbud, hvor rundvisninger og utstillinger inne i Slottet kun er et tilbud i sommermånederne.

Med et par tilpasninger, herunder en Slotts Café og et enda større og mer variert utvalg i butikken i KunstStallen, vil dette kunne være medvirkende til at Slottets posisjon som kanskje Norges mest besøkte turistattraksjon styrkes enda mer.

Leder for Norske Grafikere Harald Wengene, venter på å ta imot pressen i Sonjas KunstStall. Foto Henning Høholt

Leder for Norske Grafikere Magne Wengene, venter på å ta imot pressen i Sonjas KunstStall. Foto Henning Høholt

SLOTTSKAFÉ det neste?

Det eneste jeg mangler er en tilstøtende kafé, noe som sikkert vil kunne bli et høydepunkt i Oslos, etterhvert, spennende kafé liv. F.eks
. med kaker, og lette matretter oppkaldt etter favorittene til de kongelige personer: “Haakons Eplekake”, “Dronning Sonjas Creme Brüllée”, “Mártha Louises heste kanel snur”. Det er bare fantasien som setter grenser. Samtidig kan utvalget i KunstStallens butikk utvides med en lekker ny Royal koppe/tallerken og glass serie fra Magnor og/eller Porsgrunn. Designet med inspirasjon fra kongehusets historie. – og Produsert i Norge.

Lyst vakkert interior

Lyst vakkert interior, Foto Henning Høholt

Tirsdag, 4. juli 2017, åpnet Dronning Sonja KunstStall i Midtstallen, som en gave til Hennes Majestet Dronningen. Gaven ble annonsert av Hans Majestet Kongen 27. oktober 2016. Siden har arbeidene pågått for å omdanne den delen av Den kongelige stall som kalles “Midtstallen” til arena for kunst og kultur.

Bokforside med kongelig eleganse

Bokforside med kongelig eleganse

Boken “Den kongelige stall”.

I anledning åpningen utgir Det kongelige hoff v/ De kongelige samlinger boken “Den kongelige stall”. 

Her finnes artikler som belyser ulike sider ved Den kongelige stall og kongelig hestehold, i tillegg til et meget rikt bildemateriale.  

Redaktør er Ingeborg Lønning, bilderedaktør Jan Haug.

Boken om Den Kongelige Stall redaktør Ingebørg Lønning, bilderedaktør Jan Haug er på plass i Utstillingens butikk.

Boken om Den Kongelige Stall redaktør Ingebørg Lønning, bilderedaktør Jan Haug er på plass i Utstillingens butikk.

Dronningen mens den første utstillingen er under montering:

Dronningen i Dronning Sonja KunstStall under monteringen av første utstilling.  Foto: Sven Gj 
. Gjeruldsen, Det kongelige hoff.

Dronningen i Dronning Sonja KunstStall under monteringen av første utstilling. Foto: Sven Gj. Gjeruldsen, Det kongelige hoff.

Utstillingen

Dette er første gang denne delen av Det kongelige slott åpnes for publikum. Tilbudet som venter har to hovedelementer:

H.M. Dronning Sonjas Jubileumssamling

Norske Grafikere, utvalg

Norske Grafikere, utvalg, foto Henning Høholt

I anledning Dronningens 80-årsdag gikk 166 norske kunstnere sammen og donerte et grafisk verk hver. Dette har blitt en omfattende og variert samling på 164 verk, som viser et omfattende og meget variert og historisk interessant tverrsnitt av norsk grafikk i dag.

Norske Grafikere utvalg

Norske Grafikere, utvalg, foto Henning Høholt

  • Verkene danner åpningsutstillingen i Dronning Sonja KunstStall, som står inntil 30. September 2017. Katalogen med oversikt over kunstnere og verk er tilgjengelig via lenkelisten.

    Spennende grafikk. Klarte ikke å finne ut av Kunstnerens navn.

    Spennende grafikk. Klarte ikke å finne ut av Kunstnerens navn. Foto Henning Høholt

Stemningsfult grafikk, Foto Henning Høholt

Stemningsfult grafikk, Foto Henning Høholt

Installasjonen “Dronning Mauds album”

Dronning Maud var en ivrig fotograf, og etterlot seg 44 album med egne og andres bilder 
. De er utgangspunktet for fotoinstallasjonen "Dronning Mauds Fotoalbum" som vises i Dronning Sonja KunstStall.  Foto: Karl Anderson, 1909, De kongelige samlinger

Dronning Maud var en ivrig fotograf, og etterlot seg 44 album med egne og andres bilder. De er utgangspunktet for fotoinstallasjonen “Dronning Mauds Fotoalbum” som vises i Dronning Sonja KunstStall. Foto: Karl Anderson, 1909, De kongelige samlinger

Dronning Maud var en ivrig fotograf. Hun etterlot seg 44 album satt sammen av egne og andres bilder. Installasjonen gir oss et glimt inn i Dronning Mauds visuelle univers: Kroningen, gallamiddager, vintergleder, sommerliv, riding og munter selskapelighet. Der er fokusert på 6 antrekk av dronningens.

Installasjonen er utviklet og produsert av Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design i samarbeid med De kongelige samlinger og Tellart, creative technology studio.

Dronning Mauds klessantrekk

Hvert "tema" i installasjonen innledes med et av Dronning Mauds antrekk. Dette er kjolen hun bar ved kroningen i 1906.  Fotogrammetri: Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design.

Hvert “tema” i installasjonen innledes med et av Dronning Mauds antrekk. Dette er kjolen hun bar ved kroningen i 1906
. Fotogrammetri: Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design.

En rekke av dronning Mauds klessantrekk, som presenteres både i denne installasjonen, samt i en liten representativ og vakkert designet minibok, skal etter sigende bli del av en permanent utstilling, som planlegges i det kommende nye Nasjonalmuseum, hvor de sammen med den allerede eksisterende kongelige utstilling, som hittil har vært en nesten godt bevart hemmelighet beliggende øverst i det tidligere Kunstindustrimuseum, dette skal nå, etter sigende, få en meget mer fremtredende plass i inngangs etatsjen på det nye museum.

Rideantrekk etter Dronning Maud, med høye lærstøvler og pisk.  Foto: Jan Haug, De kongelige samlinger

Rideantrekk etter Dronning Maud, med høye lærstøvler og pisk. Foto: Jan Haug, De kongelige samlinger

Det eneste jeg manglet i den lille boken om dronning Mauds klessantrekk, er hvem som har designet alle antrekkene, dette bør kunne oppklares og legges til. Mange kless intresserte og kyndige vil selvsagt kunne gjette seg til at dette f.eks. er et antrekk designet av Paul Poiret og andre, men alle kunstnerne/designerne presentert fortjener å bli nevnt.

 

Temaet "galla" innledes av denne gallakjolen med slep fra Laferrière, Paris, 1909. Fotogrammetri: Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design.

Temaet “galla” innledes av denne gallakjolen med slep fra Laferrière, Paris, 1909. Fotogrammetri: Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design.

 ###

Kulturkompassets redaktør  Henning Høholt på pressevisning

Kulturkompassets redaktør Henning Høholt på pressevisning, (Selfie)

Tagged as: , , , , , , , , , , , ,