Kulturkompasset | critics of culture events

Sterk bokliste fra Forlaget Oktober


Sterk bokliste fra Forlaget Oktober

Av Synnøve Nord

OSLO/NORGE: Forlagssjef Ingri Engelstad introduserte nylig forlagets imponerende høstliste. Hun har overtatt ledelsen av forlaget etter at Geir Berdahl sluttet tidligere i år – etter 36 år i stillingen.

Forlaget Oktober har eksistert i 45 år
. Initiativet kom fra ytterste venstre i politikken. AKP-ml hadde eierskapet til 1992
. Da ble det aller meste av aksjene solgt til Aschehoug & Co. Geir Berdahl ble forlagssjef i 1979, og han satte seg store mål. Han ville at Forlaget Oktober skulle bli det beste skjønnlitterære forlag i Norge. Vi er nok mange som mener at det ikke tok så mange år før han og forlaget nådde dette målet. Et blikk på hvilke norske forfattere som er knyttet til forlaget, og til de senere års boktitler – da er det ingen grunn til å tvile. Den norske skjønnlitteraturen står sterkt, ikke minst takket være Oktober.

Kjell Askildsen. Foto Finn Ståle Felberg

Kjell Askildsen. Foto Finn Ståle Felberg

Høstens bøker

Hvem er jeg – om litteraturens betydning i Geir Berdahls (og alle andres) liv Dette festskriftet utkom i forbindelse med Geir Berdahls 70 årsdag. Her finner vi en rekke interessante innspill om hva litteraturen og skrivingen har betydd for mange av forlagets forfattere. Bakgrunnen er at Berdahl ba dem om å skrive noe om dette, fordi han syntes kunstenes og litteraturens betydning ble for lite diskutert. Dette er noen år siden, da han satt i et regjeringsutvalg, som skulle lage en kulturutredning. I festskriftet er også de innlegg som var med i festskriftet til forlagssjefens 50 årsdag. En utrolig god og lesverdig samling.

Høstlisten inneholder for øvrig bl.a. sytten nye romaner og tre diktsamlinger
. Vi presenterer et lite utvalg av dette.

Vennskapets pris

En ny novellesamling av Kjell Askildsen er en sensasjon. Den snart 86 år gamle forfatteren har selv sagt at han ikke ville skrive mer. Begrunnelsen at han hadde mistet inspirasjonen, og kanskje enda viktigere – synet er svekket. ”Vennskapets pris” utgis senere i høst. Dette er mulig fordi Torleif Grue og Terje Holtet Larsen sammen med Askildsen har gjennomgått de upubliserte novellene forfatteren hadde liggende. Her har de sammen gjort et utvalg, redigert og gjort dette klart til utgivelse. Novellene er skrevet i årene mellom 1998 og 2004, og er Askildsens syvende novellesamling. Kjell Askildsen regnes blant de fremste norske novellister i vår tids litteratur. Debuten i 1953 var en novellesamling. Bøkene hans er oversatt til tyve språk.

Innbundet (1)En sjøens helt. Blodige strender

Fjerde roman i Jon Michelet’s serie om krigsseilerne utkommer i oktober. Samlet opplag på de tre første romanene nærmer seg 500.000. ”Skogsmatrosen”, ”Skytteren” og ”Gullgutten” har alle toppet bestselgerlistene de siste tre årene. I ”Blodige strender” følger vi hovedpersonen Halvor Skramstad i tiden fra april 1942 til juni 1944. Michelet har med denne serien virkelig løftet krigsseilernes innsats under 2. verdenskrig frem i søkelyset. Forfatteren, som debuterte i 1975, har hatt mange suksesser. Men ingen kan nok måle seg med denne. Bøkene hans er oversatt til tolv språk.

Om høsten. Om vinteren

Karl Ove Knausgård og hans seks bind store Min kamp, har oppnådd enorm suksess verden over. I disse dager har en teaterversjon av ”Min kamp” premiere på Stadsteatern i Stockholm
. Den norske regissøren Ole Anders Tandberg har bearbeidet bøkene for teateret.

Strukturen i ”Om høsten” og de tre andre bøkene er forfatterens brev til sin yngste datter. Hun var ikke født da han skrev den første. Faren Karl Ove starter serien slik: ”Nå, når jeg skriver dette, vet du ingen ting om noe, hva som venter deg, hvilken verden du blir til i. Og jeg vet ingenting om deg. Jeg har sett et ultralydbilde, og lagt hånden på magen du ligger i, det er alt”. Han vil fortelle barnet hva som venter, om alt det vi kaller verden. De to første bindene, som utkommer i høst, forsøker å sirkle inn det karakteristiske ved tingene vi omgir oss med, for så å nærme seg en del av dette. Alle bøkene er illustrert. Fire kunstnere har ansvar for hver sin bok. I første omgang spennende bøker for oss som omgir de barna som blir født inn i vår del verden.

Innbundet (2)Det usynlige biblioteket

Forlaget kaller Thorvald Steen en av sine mest internasjonalt orienterte forfattere. Bøkene hans er oversatt til over 25 språk. Han har skrevet både selvbiografiske og historiske romaner. Årets bok er fiksjon, men holder seg til fakta der de finnes og til sannsynligheten ellers. Vi er tilbake i året 323 f.Kr. Kong Aleksander av Makedonia, også kjent som Aleksander den store, er 32 år gammel. Han er forgiftet og lammet. Aristoteles har vært hans lærer, og han er den største hærfører verden til da har sett. Bokens jeg- person er en kvinne, Phyllis. Hun skriver ned alt hun vet om Aleksander. Hun sitter innesperret, men vet at hun får leve så lenge hun skriver.

Forlaget kaller romanen eksistensiell, den går virkelig til kjernen. Hvem er vi som personer i livets ulike faser? En historisk roman, som fornyer denne sjangeren.

Henders verk

Erland Kiøsterud er også en av våre vel etablerte forfattere, med debut i 1973. ”Henders verk” har form som dagboksnotater fra en kort periode, skrevet av en pensjonateier et sted ved Oslofjorden. Pensjonatets gjester er stort sett mennesker som er husløse, på flukt eller i drift.

Erland Kioesterud, Foto Finn Ståle Felberg

Erland Kioesterud, Foto Finn Ståle Felberg

Kiøsterud er en forfatter med en unik språkfølelse. Befriende at det går an å skrive og formidle det man vil si så konsist og elegant. Her blir leseren med inn i det moderne menneskes eksistensielle grunnvilkår. I 2005 mottok han Riksmålsforbundets litteraturpris for ”Det første arbeidet”. Godt at vi har forfattere som makter å skrive gode romaner uten at de er på mange hundre sider. En annen kritiker har sagt at Erland Kiøsterud ikke ligner på noen annen forfatter, at han er original. Etter å ha lest mange av hans romaner, kan jeg si meg enig.

Mange flere forfattere og boktitler kunne vært nevnt. Oktober har en god høstliste. Jeg nevner kort et par til. Ut over høsten kommer noen anmeldelser.

InnbundetBror din på prærien

Dette er oppfølgeren til ”Slåttekar i himmelen”, som både fikk gode kritikker og mange lesere i fjor. Edvard Hoem er også en folkekjær og produktiv forfatter. Disse to romanene tar oss med til det norske Amerika. Fjorårets roman fikk karakteristikker som glimrende og poetisk

your life viagra pill revascularisation • Manage within the.

. Vi venter oss ikke noe mindre av denne nye romanen, som utgis i begynnelsen av september.

De urolige

Linn Ullmann er kalt en av de mest markante stemmene i nyere norsk litteratur. Hennes fem tidligere romaner er utgitt i en rekke land. ”De urolige” er en roman om familie, glemsel og sorgarbeid, og om de mange historiene som utgjør et liv.

Tagged as: , , , , , , , , , , , , , , , , ,