Kulturkompasset | critics of culture events

Stor begeistring for Placido Domingo i Verona


Stor begeistring for Placido Domingo i Verona

Placido Domingo,  og alle medvirkende. Alle Photos:  Ennevi - Fondazione Arena di Verona

Placido Domingo, og alle medvirkende. Alle Photos: Ennevi – Fondazione Arena di Verona

Av Synnøve Elisabeth Nord. All Photos:  Ennevi – Fondazione Arena di Verona

VERONAITALY: Den 76 år gamle Placido Domingo begeistret en fullsatt Arena di Verona med sin stemmeprakt og scenesjarme på en konsert tidligere i sommer. Med 14.000 tilhørere var Arenaen fylt til siste plass.

Den verdensberømte spanske sangere, dirigenten m.m. hadde sin store debut i Arena di Verona under operafestivalen sommeren 1969. Noen måneder senere debuterte han på La Scala i Milano. Da hadde han riktignok både debutert på Metropolitan og vært ansatt ved Israels nasjonalopera. Men det var ved debutene i Italia at han virkelig ble lagt merke til av et stort operainteressert publikum.

!4000 tilskuere fylte helt opp Arena di Verona, ikke en ledig plass å oppdrive. Foto Ennevi.

!4000 tilskuere fylte helt opp Arena di Verona, ikke en ledig plass å oppdrive. Foto Ennevi.

Han har ofte vært tilbake ved den utendørs operafestivalen i Verona. I 2009 markerte han 40 års jubileet for debuten der med å dirigere Carmen fem kvelder, og ved en egen Galla-forestilling én kveld. Der fremførte man siste akt av tre av de operaene der han har hatt hovedrollene i Verona – Othello, Cyrano de Bergerac og Carmen.

Antologia de la Zarzuela

 Foto Ennevi - Fondazione Arena di Verona

Foto Ennevi – Fondazione Arena di Verona

Med denne tittel og med undertekst ”Arier fra spansk populær tradisjon” gjestet han i år operafestivalen én kveld i slutten av juli. En opplevelse både jeg og flere norske tilreisende delte med italienere og mange andre utlendinger.

Placido Domingo i Arena di Verona. Foto Ennevi.

Placido Domingo i Arena di Verona. Foto Ennevi.

Placido Domingo concert, Arena di Verona, Foto Ennevi

Placido Domingo concert, Arena di Verona, Foto Ennevi

Zarzuela er en spansk musikkteater form, som inneholder sang, dans og talte dialoger. Her finner vi spansk koloritt og rytmer, noen ganger med innslag av folkemusikk. Handlingene var i begynnelsen ofte heroiske og mytologiske, senere ble de mer folkelige. Teaterformen kommer fra Spania, og betegnelsen er tatt fra ”Fiesta de la zarzuela”, som ble holdt på det kongelige lystslottet Zarzuela, i nærheten av Madrid, på 1600-tallet. Vi kan vel sammenligne det med operetter.

Placido Domingo. Foto Ennevi.

Placido Domingo. Foto Ennevi.

Etter hvert skrev også italienske komponister musikk til zarzuelaer. Men på 1700-tallet ble italienske operaer så populære, at italienerne holdt seg til dette. På 1800-tallet økte interessen igjen, særlig blant spanske komponister. I 1856 åpnet Teatro de la zarzuela i Madrid, og dette skal visstnok fortsatt eksistere.

Domingos familie drev med slik musikk, både i Spania og senere i Mexico. Domingo sang i zarzuelaer fra 1957. Sin klassiske musikkutdannelse fikk han i Mexico, ved Musikkonservatoriet der. Som en av vår tids mest berømte tenorer har han gjestet nær sagt over hele verden. Etter å ha vært tenor i yngre år, har han nå lagt om stemmen til baryton.

Arena di Verona og zarzuela-konserten der:

Arena di Verona, det godt bevarte antikke amfiteateret , har siden 1913 blitt brukt til Operafestivalen
. I år arrangerer de festival nr. 95.  Den ene kortenden i det ovale amfiteateret, brukes til scene. Ofte brukes også sitteplassene bak som en del av scenebildet. Denne kvelden var scenen helt enkel, med et svakt skrånende scenegulv. Her brukte man av og til enkle effekter som stoler og bord.

Dansekompaniet Compania Antonio Gades, som blant annet fremførte fyrrig flamenco.

Dansekompaniet Compania Antonio Gades, som blant annet fremførte fyrrig flamenco.

Men ofte var sangerne alene på scenen. Arena di Veronas alltid gode orkester ble denne kvelden dirigert av Jordi Bernácer.

Dirigenten Jordi Bernàcer.

Dirigenten Jordi Bernàcer.

Med seg til konserten i Verona hadde Domingo dansekompaniet Compania Antonio Gades, som blant annet fremførte fyrrig flamenco.

De to sangsolistene Ana Maria Martínez (sopran) og Arturo Chacón-Cruz (tenor)

such cases usually require explanation and may result in sildenafil only by issues such as efficacy and safety, but also by the.

.

Begge er fra Mellom-Amerika, og har gjort seg bemerket i Operalia, sangkonkurransen for yngre sangere, som Domingo har startet. Chacón vant i 2005, og Martínez har senere fått en pris der.

Dette er for øvrig den konkurransen som vår egen Lise Davidsen vant i 2015.

Begeistring og strålende kritikker

Arturo Chacón-Cruz (tenor).

Arturo Chacón-Cruz (tenor).

Italienske aviser, både landsdekkende og lokale hadde store omtaler på forhånd, og var fra seg av begeistring etterpå. Blant annet skrev lokalavisen i Verona: ”Ekstraordinær forestilling av den kjente sangeren, dansekompaniet og de to andre solistene”.

En annen avis siterte en uttalelse fra Domingo: ”Zarzuelamusikken gir energi”.

Begge solistene og dansekompaniet var fremragende og fikk stor applaus.

Men Placido Domingo selv fikk naturligvis overveldende respons på alt han fremførte, og han var den ledende under hele forestillingen.

Ana Maria Martínez (sopran)  og Placido Domingo, (baryton) - tidligere tenor.

Ana Maria Martínez (sopran) og Placido Domingo, (baryton) – tidligere tenor.

Hans baryton fikk  utfolde seg denne kvelden. Dette foregikk 48 år etter debuten i den fantastiske Arena di Verona. Vi kan nok knapt tenke oss hva han følte og opplevde denne kvelden, med klar himmel og fullmåne. Publikum hadde en fantastisk kveld.

La oss håpe at vi får oppleve en ny, storslagen konsert i forbindelse med 50 års-jubileet.

Tagged as: , , , , , , , , , , , , , , ,