Kulturkompasset | critics of culture events

Svanenes vår i Operaen


Svanenes vår i Operaen – Svanesjøen fra 28, Mai

Yolanda Correa og Yoel Carreño. Foto: Erik Berg

OSLO/NORGE: Hovedscenen er knapt tørr etter den nyskapte A Swan Lake i vann, før den originale Svanesjøen får sin premiere onsdag 28. mai.

Alexander Ekmans versjon av Svanesjøen har skapt svanefeber i Bjørvika
. Den ble sett, skrevet og snakket om, og kort tid etter var det ikke en ledig billett å oppdrive. Nå er det inspirasjonskilden til denne og så mange andre versjoner som inntar Hovedscenen: den klassiske balletten Svanesjøen.

Svanesjøen hadde urpremiere ved Bolsjoiteatret i Moskva 1877, og blir av mange ansett som balletten over alle balletter. Dobbeltrollen som den gode svaneprinsessen Odette og den onde trollmannsdatteren Odile anses som den mest krevende en klassisk ballettdanser kan ha. At de to rollene krever enorm presisjon og svært ulikt temperament, kom tydelig frem i den Oscar-vinnende filmen Black Swan med Natalie Portman i hovedrollen. Det er Yolanda Correa, Maiko Nishino, Julie Gardette, Clair Constant og Melissa Hough som nå skal tolke den hvite og svarte svanen og begi seg i kast med svimlende fouettepiruetter og høye løft.

Klare til å ta dem imot står Yoel Carreño, Philip Currell, Paulo Arrais, Dirk Weyershausen og Gakuro Matsui i den mannlige hovedrollen som prins Siegfried. De omsluttes av svaner på rekke og rad – hele kompaniet er med i Nasjonalballettens siste premiere på denne siden av sommeren.

Det mørke eventyret danses til Tsjajkovskijs musikk, spilt av Operaorkestret under ledelse av Eivind Aadland

erectile dysfunction. Education and reassurance may beHeavy housework How to use sildenafil citrate tablets.

. Koreografien er ved Anna-Marie Holmes etter Marius Petipa, Lev Ivanov og Konstantin Sergejev.

De mange svane versjonermed Nasjonalballetten i Oslo, minner meg om dette vakre foto fra avnen i Lausanne, hvor man kan oppleve dette synet. De trenger kanskje lidt koreografi, men de venner i hvertfall alle (nesten) samme veien Foto: Henning Høholt

 

 

Danses 28. mai-21.juni: http://operaen.no/Forestillinger/Svanesjoen/

 

Les gjerne vår omtale av Svanesjoen i København i 2010: http://www.kulturkompasset.com/2010/09/swanlake-in-copenhagen/

Tagged as: , , , , , , , , , , , , , ,