Kulturkompasset | critics of culture events

Thaulow-malerier på to auksjoner i OsloOSLO: De to store auksjonsfirmaene Grev Wedels Plass Auksjoner og Blomqvist Kunsthandel arrangerer begge store kunstauksjoner i slutten av mai. Grev Wedels Moderne og Klassiske mandag 30., og Blomqvist Vårauksjon og Munchauksjon tirsdag 31.mai.

Over 200 kunstverk kan komme til å skifte eiere etter disse to auksjonene. Vi finner flest arbeider av norske kunstnere, og det er mange kjente navn blant dem. I det øvre prissjiktet ligger bl.a. flotte arbeider av Carl Larsson, Edvard Munch og Odd Nerdrum.

HØY PRISKLASSE: Akvarellen "Parterre" er signert svenske Carl Larsson i 1893..jpg

HØY PRISKLASSE: Akvarellen "Parterre" er signert svenske Carl Larsson i 1893..jpg

“Parterre” av svenske Carl Larsson er en akvarell fra 1893, og med forhåndsvurdering mellom 3 og 3,5 millioner kroner. Dette skal selges hos Blomqvist. To grafiske arbeider av Munch, på den spesielle Munchauksjonen hos Blomqvist – “Vampyr II” fra 1895-1902 og “Det syke barn I” fra 1897 har naturligvis også høye vurderinger. Henholdsvis mellom 2,5 og 3 millioner og mellom 1,5 og 2 millioner kroner

describe the circumstances.” viagra for sale 12Erectile dysfunction can be effectively treated with a.

. Hos GWPA er Odd Nerdrum representert med “Hvile” med en forhåndsvurdering mellom 1 og 1,5 millioner kroner
. Auksjonene innholder naturligvis kunstverk i alle prisklasser, fra ca 20.000 kroner og oppover. Men som alltid er det interessen under auksjonene som avgjør om kunstverkene blir solgt og hvor stor tilslagssummen blir
.

Frits Thaulow – stor kunstner både hjemme og ute

Frits Thaulow (1847 – 1906) var en av Norges viktigste og best kjente malere i sin tid.

Etter farens ønske tok han først embetseksamen som farmasøyt, men i 1870 ble han elev ved Kunstakademiet i København. Deretter var han et par år elev av Hans Gude i Karlsruhe før han i 1875 flyttet til Paris. Da han kom hjem til Norge i 1880 var han en overbevist friluftsmaler og naturalist. De følgende årene malte han noen av sine mest kjente bilder her hjemme – flere finnes i dag i våre museer.

I 1892 slo han seg igjen ned i Frankrike. Her skildret han bl.a. mange idylliske småbymiljøer og elver. Han reiste mye rundt, både i Frankrike, Spania, Belgia og Italia
. Han var ofte hjemme i Norge, og malte naturligvis her også. Etter hvert ble Thaulow også en kjent maler ute i verden, og er representert i mange store kunstmuseer i utlandet
. Han malte mye, og laget dessuten fargeraderinger av mange av motivene. På de to auksjonene i Oslo er Thaulow representert med fem malerier hos Blomqvist og seks hos GWPA.

Norsk vintermotiv

STORT OG FLOTT VINTERBILDE: “Vinter med skiløperske” skal selges hos Blomqvist. (FOTO: BLOMQVIST)

STORT OG FLOTT VINTERBILDE: “Vinter med skiløperske” skal selges hos Blomqvist. (FOTO: BLOMQVIST)

“Vinter med skiløperske” er hele 86 x 132 cm stort, signert, men udatert. Antagelig er det malt i 1891. Motivet er malt i nærheten av Riis hovedgård, et landskap som ser helt annerledes ut i dag. Dermed forteller maleriet også en historie – ikke bare om landskapet, men også om hva kvinner hadde på seg når de gikk på ski den gang.

Det finnes flere lignende motiv fra Thaulows hånd. Dette lysende vinterbildet har naturligvis en høy vurdering, mellom 2 og 2,5 millioner kroner.

“La Transatlantique. Atlanterhavsdamperen” er malt ca 1899. Da hadde kunstneren vært i Amerika for å være med i juryen for en stor kunstutstilling i Pittsburgh. Dit var han invitert av Carnegie. Maleriet av damperen i frisk sjøsprøyt ble først vist på en separatutstilling i Paris, og deretter på Høstutstillingen her hjemme. Maleriet er 66 x 82 cm og har vurdering kr 350.000 – 400.000. Disse to maleriene er med på auksjonen hos Blomqvist.

Motiver fra Italia

Vi vet at Frits Thaulow besøkte både Verona og Venezia på sin reise til Italia i 1899.

GAMMEL BRO I VERONA: Middelalderbroen “Ponte Scaligero” viser kombinasjonen rød teglstein og rennende vann. (FOTO:BLOMQVIST)

GAMMEL BRO I VERONA: Middelalderbroen “Ponte Scaligero” viser kombinasjonen rød teglstein og rennende vann. (FOTO:BLOMQVIST)

Vi kjenner flere motiv fra disse to byene. Ponte Scaligero er en gammel middelalderbro fra begynnelsen av 1300-tallet i Verona. Elven Adige bukter seg gjennom byen, og broen forbinder slottet/festningen Castel Vecchio med den andre elvebredden. I dag en populær gangbro, som brukes både av fastboende og turister.

Maleriet “Gammel bro i Verona” er malt ca 1899, og har en forhåndsvurdering på kr 220.000 – 260.000. Man kjenner kun dette ene maleriet fra Thaulow av denne broen.

Maleriet finner vi hos Blomqvist. Hos GWPA finner vi en annen bro fra Verona, “Ponte di Pietra, Verona”.

Thaulow, Frits (1847-1906) Ponte di Pietra, Verona  Olje på lerret, 54x65 Signert nede t.h.: Frits Thaulow.

Thaulow, Frits (1847-1906) Ponte di Pietra, Verona Olje på lerret, 54x65 Signert nede t.h.: Frits Thaulow.

Dette var opprinnelig en romersk bro fra ca år 100 e.Kr. Den har vært ødelagt og er bygget opp igjen to ganger. Første gang i 1295 og andre gang i etter 2. verdenskrig. Da tyskerne trakk seg tilbake i 1945 sprengte de broen. Etter krigen tok man opp alle restene fra elven, og brukte det meste i gjenoppbyggingen. Dette motivet har kunstneren malt 15 ganger, men fra litt forskjellige vinkler. Han også brukt motivet i en fargeradering. Maleriet er 54 x 65 cm og vurdert til kr 300.000. Mange skandinaver besøker Verona hver sommer i forbindelse med den store operafestivalen der. Da brukes det gamle, antikke amfiteateret som scene. Når de besøkende vandrer rundt i denne idylliske byen kan de ikke unngå å se de to broene som Thaulow har malt.

En mengde elvemotiver

Thaulow var en mester i å male vann. Utallige elver, både i Norge og i andre land har han festet til lerretet. Ofte med røde teglstensbygninger på den ene elvebredden. Slik ser vi det bl.a. i flere malerier av Lysakerelven. Men det er ingen norske elvemotiver med på auksjonene denne gang. Derimot har begge auksjonsfirmaene malerier med utenlandske elver. Her trekker vi frem to av dem. “Bak møllene, Montreuil-sur-Mer” fra 1892. Maleriet er 81 x 122 cm og skal selges hos GWPA. Det er tydelig at det er elvevannet som er det viktigste – vannet opptar det meste av lerretet. Teglstenshusene ser vi bare de nedre delene av. Vannet renner mot møllehjulene, og vi fornemmer bevegelsen i vannet.

Thaulow, Frits (1847-1906) Fra Christianshavn (1881)  Olje på plate, 61x102 Signert og datert nede t.h.: Frits Thaulow. 1881. Vurdering 300.000–500.000

Thaulow, Frits (1847-1906) Fra Christianshavn (1881) Olje på plate, 61x102 Signert og datert nede t.h.: Frits Thaulow. 1881. Vurdering 300.000–500.000

Det eldste av Thaulow-maleriene er datert i 1881 og har motiv fra København. “Fra Christianshavn” er 61 x 102 cm og malt på plate. Husene langs kanalen speiler seg i vannet, som så vidt har en liten krusning av vinden. Et flott maleri fra tiden som mange regner som hans beste periode – begynnelsen av 1880-tallet. Vurdering kr 300.000 – 500.000. Også dette selges hos GWPA.

. Etter auksjonene vil vi komme tilbake med resultater for disse og resten av Thaulow-maleriene.


Tagged as: , , , ,