Kulturkompasset | critics of culture events

Velkommen til livsgleden og paradiset! – Cote d´Azur.


Velkommen til livsgleden og paradiset!

Pablo Picasso (til høyre) og forfatteren Torkil Baden.

Pablo Picasso (til høyre) og forfatteren Torkil Baden.

Coté d’ Azur – reisebok

Omtalt av Henning Høholt, fotos fra boken og av Tomas Bagackas

JUAN-LES-PINS/RIVIERAEN/FRANKRIKE: Vår Riviera m.m. ekspert Torkil Baden presenterte nyligen en meget interessant og hændig liten reisebok om Coté d’ Azur, hvor han lett og elegant forteller om gode spisesteder med mange tilhørende kulturelle og historiske opplevelser og severdigheter i hele det vakre område langs den franske riviera.

Med sin omfattende kunnskap drar han frem den ene etter den andre historie og kuriositet, som sikkert vil glede mange besøkende, som har lyst å få enda bedre ballast for å oppleve dette spennende område.

Torkil Badens bok med titlen Kunstreise på Cóte d´Azur oppsummerer Middelhavskystens kunstskatter mellom Cannes og Menton via Monte Carlo. Dette er en strekning spekket med kulturopplevelser, og han har valgt ut de 25 fineste og betydeligste. Noen an dem har ligget i skyggen av interessen hittil og fortjener å bli oppdaget, og han har funnet fram til noen nye sider ved kjente reisemål
.

Handy format.

Våren er alltid en god tid for reisebøker, og jeg setter spesielt stor pris på bøker, som det går ann å dra med meg i en stor lomme, således at jeg kan slå opp underveis på en reise. Boken er delikat utformet og har nettopp den rette størrelsen, slik at den kan bli med som “reisevenn” over alt
.

Forside Cote d´Azur

Forside Cote d´Azur

Kunsten på Côte d’Azur er sprunget ut av en sorgløs, livsbejaende stemning langs den solfylte stranden – Happy days are here again!

Her malte Picasso La Joie de Vivre, livsgleden, og det er denne stemningen han ønsker å formidle
.

Forfatteren Stéphen Liégeard skrev det slik: la mer bleu, du soleil et des fleurs (det blå hav, solen og blomstene.)

Boken ble skrevet i Cannes og fikk tittelen La Côte d’Azur. Etter at han preget dette uttrykket i 1887 går Asurkysten fra Toulon i vest til den italienske grensen i øst. Alpene beskytter for kalde vinder og skaper et unikt mildt og behagelig klima. Luften og Middelhavet er som oftest ti grader varmere enn rundt og i Oslofjorden.Henrik Ibsen og Torkil Baden

Asurblått er en mangetydig betegnelse, fra dypblå ultramarin, heraldisk rent blått til blågrønn turkis. Det er helst det siste man tenker på når himmel og hav gnistrer i Middelhavssolen. Som en magnet har dette paradiset, tidligere mest kalt Rivieraen, trukket til seg turister, badegjester, lykkejegere og kunstnere.

En som har formulert inspirasjonen fra denne spesielle naturen er maleren Matisse da han var i Nice første gang i 1916. Fra leiligheten sin rett mot sjøen, ikke langt fra Operaen, så han ut på havet: Da jeg skjønte at jeg kunne se dette lyset hver eneste morgen, kunne jeg ikke tro hvor heldig jeg var.

Vi skal i denne boken reise i kunstnernes fotspor, først og fremst billedkunstnerne, men vi skal også til musikk og litteratur som springer ut av landsdelens egenart. Viktige kulturelle uttrykk kommer også fra politikk og religion
. Utvalget i boken kan virke tilfeldig, og dette er en personlig og begrunnet opplevelse av hva som syntes betydeligst innen kulturområdet. Dette er 25 høydepunkter

sufferers will be expected to come forward to seek21EVALUATION AND How to get viagra.

.

Baden har søkt etter forbindelsene mellom Norden og Frankrike. Nordiske kunstnere blir inspirert i Frankrike, og Norden blir en arena for franske kunstnere. Disse berøringspunktene settes inn i en europeisk sammenheng.

Torkil Bade presenterer boken ledsaket av bl.a. musikk  av Edvard Grieg, her fotografert sammen med Henrik Iv´bsen og Edvard Grieg på en presentasjon av boken i Drøbak Bibliotek.

Torkil Baden presenterer boken ledsaket av bl.a. musikk av Edvard Grieg, her fotografert sammen med Bjørnstjerne Bjørnson (tv) og Edvard Grieg på en presentasjon av boken i Drøbak Bibliotek.

Boken er en inngangsportal.

Baden forteller til Kulturkompasset: Jeg har valgt en form der jeg for hver av kunstnerne velger ut ett enkelt høydepunkt og fokuserer på dette.  Så blir du kanskje sulten på mer og finner frem til flere skatter av denne kunstneren.

Å nyte god vin og mat er like nødvendig som å nyte kunsten, og restaurantforslagene kan lede deg til ytterligere gode opplevelser. Jeg har valgt restauranter som ligger nær kunsten, og du kan velge i flere prisklasser.

Jeg bor selv i Juan-les-Pins og gleder meg stadig over de mange unike kunstskattene rundt meg og de gastronomiske mulighetene. Takk til venner som har gitt gode innspill ut i fra sine egne erfaringer og i særlig grad min kone Liv!

Boken kan leses som den er, men først og fremst som guide og oppslagsverk underveis og til fordypelse etterpå. Den er også en kunsthistorisk oversikt med glimt fra middelalder til modernisme, – fra romanske kirker til barokk, belle epoque, Picasso og dagens glasskunst.

Litt prosaisk:

Åpningstid er en variabel størrelse, avhengig av forberedelse til en ny utstilling og andre endringsfaktorer, så sjekk på internett eller telefon før du drar. Det er oppgitt rikelig med kontaktinformasjon.

Bruken av bindestrek i stedsnavn er verdt et eget studium. Bindestreker dukker opp over alt, men i andre sammenhenger er de borte. To offentlige plakater ved siden av hverandre kan ha forskjellig skrivemåte. Bindestreken er like vaklende som en fransk revolusjon, så jeg har med god samvittighet noen ganger utelatt den.Juan Les Pins og Baden

Adkomst til kjente museer og severdigheter kan være greiere enn fryktet siden skiltingen er god. Franske byer er stolte av sine kunstskatter.

Restaurantpriser er oppgitt etter besøk 2015/16 og kan være i endring.

Lunsjtid i Frankrike er tidlig, fra 12 og to-tre timer. Hvis du vil ha dagens meny, bør du være tidlig ute.

Hvis du har innspill til en eventuelt revidert utgave, tar jeg med glede imot på tobaden@hotmail.com.

Torkil Baden ønsker deg en gledelig kunst-vin-og matreise langs Franske Rivieraen!

Tagged as: , , , , , , , , , , , ,