Kulturkompasset | critics of culture events

Bachs liv blir ballett – koreografi Nacho DuatoBach (Ole Willy Falkhaugen) spiller på sin cello (Emma Lloyd). Foto: Erik Berg

Bachs liv blir ballett

OSLO: Johann Sebastian Bachs liv og musikk gjøres om til dans når Nasjonalballetten for første gang setter opp et helaftens verk av koreograflegenden Nacho Duato.

Den 22
. september vender Nacho Duato tilbake til Hovedscenen i Operaen, denne gangen med sitt prisbelønte verk Multiplicity – Forms of Silence and Emptiness. Dette er den verdensberømte koreografens hyllest til komponisten Johann Sebastian Bach, og en koreografisk refleksjon over Bachs musikk og liv
.

–          “Det er en begivenhet når verdensnavnet Nacho Duato kommer til Oslo

. Han er en bemerkelsesverdig koreograf, og en sagnomsust danser og kunstnerisk leder”, sier ballettsjef Ingrid Lorentzen.

–          “Hans balletter danses av de fremste kompaniene i verden”

patient satisfaction. sildenafil citrate erectile dysfunction should include a comprehensive sexual,.

.

Duato ledet den spanske nasjonalballetten til toppsjiktet i ballettverdenen i sin tid som kunstnerisk leder. I 2011 skapte han sensasjon da han tok over den berømte Mikhailovskij-balletten i St. Petersburg, et klassisk kompani i den russiske ballettradisjonens høyborg, til både glede og forargelse for mange.

Multiplicity, Forms of Silence and Emptiness har Duato oversatt Bachs barokke komposisjoner til sitt rike, flytende og gripende dansespråk. I sentrum står komponisten selv og hendelser i hans liv. Forbindelsen til barokken og 1700-tallet understrekes ikke bare av musikken, men også av dansernes kostymer som er modellert etter korsettene, knebuksene og parykkene som var vanlige på Bachs tid.

Nacho Duatos stil betegnes som en fusjon av klassisk balletteknikk og den moderne ballettens frihet. Norske publikummere ble kjent med ham første gang da Por vos Muero ble satt opp på Youngstorget i 2003. Siden har Nasjonalballetten danset flere verk signert Nacho Duato, men dette er første gang et helaftens verk av den spanske koreografen settes opp i Operaen.

Eugenie Skilnand og Yolanda Correa

Blant danserne i forestillingen finner vi blant andre Eugenie Skilnand og Yolanda Correa, som begge har markert seg sterkt denne sesongen. Skilnand er nominert til Kritikerprisen 2011 for sin rolle i ballettenWoyzeck, mens Correa nylig ble kåret til den ”mest fremragende kvinnelige danser på den internasjonale scenen” av en jury bestående av verdens fremste ballettkritikere under utdelingen av prisen Premio Positano ”Leonide Massine” Per La Danza.

Koreografi: Nacho Duato
Musikk: Johann Sebastian Bach
Scenografi: Jaafar Chalabi
Kostymer: Nacho Duato i samarbeid med Ismael Aznar
Lysdesign: Brad Fields

Mer informasjon om forestillingen finner du her:

http://www.operaen.no/Default.aspx?ID=28577&ProductID=PROD866

Tagged as: , , , , , ,