Kulturkompasset | critics of culture events

Espen Giljane ridder av St. Olavs OrdenEspen Giljane, Foto: Eril Berg

OSLO: Espen Giljane utnevnt til ridder av St. Olavs Orden

Han var sjef for Nasjonalballetten i over ti år. For sin innsats for norsk ballett har Espen Giljane blitt utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden.

Overrekkelsen skjer søndag 18. november i forbindelse med Mesteraften 2012 på Hovedscenen i Operaen

identified by routine questioning in general practice.Transdermal penile delivery of vasoactive drugs is buy viagra online.

. Denne forestillingen er dedikert Espen Giljanesom takkes for sin enestående innsats som ballettsjef.

St. Olavs Orden: Ridder 1. klasse, herrer (Foto: Kjartan Hauglid, Det kongelige hoff)

Espen Giljane var sjef for Nasjonalballetten fra høsten 2002 til høsten 2012. Han startet sin periode på Youngstorget og befestet Nasjonalballettens posisjon i det nye operahuset i Bjørvika. Under hans ledelse har Nasjonalballetten satt opp verk av koreografer som Nacho Duato, William Forsythe, George Balanchine og Ingun Bjørnsgaard. Giljane startet også forestillingskonseptet Septemberdans, med mål om å drive frem ny koreografi. Han har bakgrunn som danser og arbeidet i mange år ved anerkjente New York City Ballet. Han danset også på Broadway med Makarova and Company. Giljane har hatt et aktivt virke som ballettpedagog, blant annet som fast gjestepedagog  ved New York City Ballet og ved STEPS, Det Kongelige Teater, Den Finske Nasjonalballett og Felds Ballets. I 2008 ble Espen Giljane tildelt både Aase Byes legat og Den Norske Opera & Balletts hovedsamarbeidspartnere sin ærespris
. Året etter ble han tildelt Anders Jahres Kulturpris for sitt arbeid med å fremheve og videreutvikle ensembler, så vel som enkeltpersoner – i nasjonal og internasjonal ballettsammeheng.

Espen Giljane med laurbærkrans og ridderkors.

15.11.2012: Dette var helgen for de store øyeblikkene. Espen Giljane var sjef for Nasjonalballetten i over ti år. For sin innsats for norsk ballett er han utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden. Overrekkelsen skjedde i går, under sesongens siste forestillling av Mesteraften, som også var dedikert Giljane.

“Gratulerer, ridder Espen!”

 

Mesteraften 2012: http://www.operaen.no/Default.aspx?ID=28555&ProductID=PROD863

Tagged as: , , , , , , , , , , ,