Kulturkompasset | critics of culture events

Holländeren i Oslo Konserthus


Holländeren i Oslo Konserthus

Vasily Petrenko markerer Wagner året med Den flyvende Hollænder.. Photo Mark McNulty

Anmeldt av Claus Drecker

I uke 43 hadde Der Fliegende Holländer funnet veien til Oslo Konserthus. 

Stanislav Shvets internasjonalt anerkjent Wagnersanger. Den russiske bassen Stanislav Shevets som sang Sentas far Daland på en meget overbevisende og innlevelsesrik måte overtok Hollenderens rolle i tillegg til hans egen i resten av operaen. Dette var en uforventet og meget praktfull overraskelse. På grunn av at Hollenderen – Juha Uusitalo måtte melde sykdomsforfall etter første akt.

OSLO: Opera Concertante er en rimelig dog effektiv måte å bli kjent med uforglemlige mesterverk
. Historien om den flyvende hollender er en viden kjent fortelling om at båten Richard Wagner reiste med i 1839 under en storm søkte nødhavn i Tvedestrand. Historien er besnærende for Norge men ikke nødvendigvis sant
.

I alle fall opplevde vi en stor forestilling i konserthuset med et engasjert og brilliant Filharmonisk Orkester ledet av sin unge og meget inspirerende dirigent Vasily Petrenko, to herlige samstemte kor og 6 eminente solister.

Korene var Oslo Filharmoniske Kor under ledelse av Øystein Fevang og Den norske Studentersangforening under sin leder Carl Høgset.

Hollenderens rolle ble sunget av finnen Juha Uusitalo (bass-bariton) som dessverre var svært indisponert og måtte gi seg etter første akt. Det var synd fordi han er en internasjonalt anerkjent Wagnersanger. Den russiske bassen Stanislav Shvets som sang Sentas far Daland på en meget overbevisende og innlevelsesrik måte overtok Hollenderens rolle i tillegg til hans egen i resten av operaen
. Dette var en uforventet og meget praktfull overraskelse. Den irske sopranen Orla Boylan som sang Senta hadde en sterk og dramatisk stemme og overbeviste oss om hennes selvvalgte skjebne. En annen som gledet oss med en typisk lyrisk tenorstemme var amerikaneren Brenden Gunell som sang styrmannen. “Just magnificent”.

Godt gjensyn med tenoren Brenden Gunnell i Oslo.

Erik, trolovet med Senta, ble på en uforglemmelig måte sunget av autralieren Steve Davislim. Jeg har sjelden hørt denne rollen sunget med mer innfølelse enn av ham. Den norske mezzosopranen Ann-Beth Solvang gjorde sin ikke mindre velklingende innsats som Sentas amme Mary.

Det vi hørte denne kvelden var ren vellyd og musikk utført av sangere og musikanter som ikke ble forstyrret eller mistolket av «tidsriktige scenografer». Jeg har aldri opplevd Wagners musikk såpass direkte og bevegende – fri for upassende effekter og på et såpass høyt kunstnerisk nivå.

Samme opera skal oppføres i Den Norske Opera & Ballett den 16

17ERECTILE DYSFUNCTIONordinary physical generic cialis.

. Mai neste år.

Jeg håper på en like storartet forestilling uten stupide effekter som en skallet Mimi eller en flytur til Hades med Orfeus.

Claus Drecker

www.wagnerselskapet-no.org

– – – – –

Les også Claus Drecker krtikk av Tristan og Isolde i Oslo med Brenden Gunnell som en Gjestergutt på: http://www.kulturkompasset.com/2012/03/det-triste-ved-isolde/

Opplev Brenden Gunnell på youtube, hvor han synger Dein ist mein ganzes Herz, fra Franz Lehars operette  Smilets Land, under Nobelfredspris utdelingen i Oslo i 2012. Ved flygelet Håvard Gimse: http://www.youtube.com/watch?v=eZ3tDRSnqcc

– – – – – –

Vasily Petrenko markerer seg sterkt også som operadirigent, med produksjoner på Glyndebourne-festivalen, nasjonaloperaen i Paris, hovedscenene i Hamburg og Zürich og flere Wagner-produksjoner i London
. Til Wagner-jubileet har han valgt Den flygende hollender, og om dette sier han selv: ’Ideen til denne operaen unnfanget Wagner i Norge, under en stormfull sjøreise, visstnok på flukt fra kreditorer i Riga. Wagner selv beskrev senere hvordan denne dramatiske reisen blant norske skjær ga fantastiske impulser til fantasien.’ Den flygende hollender er et genialt verk. Teksten ble til på ti dager, og etter syv uker var også musikken ferdigskrevet. Her støter vi for første gang på ’forløsningstemaet’ hos Wagner; forestillingen om forløsning gjennom kjærlighet, som fra nå av er til stede i alle hans verker og neste gang i Tannhaüser.

Solistene danner et stjernelag som er svært sjelden kan oppleves i Oslo: Juha Uusitalo hadde nylig hovedrolle i Wagners Ringen på statsoperaen i Wien med Franz Welser-Möst, Orla Boylan debuterte i fjor som Senta ved Covent Garden og Stanislav Shvets har sunget rollen som Daland på flere italienske operascener. Disse og de andre er også solister når Petrenko uken før presenterer ’Hollenderen’ i St. Petersburg.

Tagged as: , , , , , ,