Kulturkompasset | critics of culture events

I Puritani av Bellini i Nordfjord og i OsloDen danske sopranen Ditte Højgaard Andersen sang I Puritano i Nordfjordeid.

Noregspremiere for

Fantasy-opera av

Bellini – I Puritani

ONRDFJORD/NORGE: Opera Nordfjord si storsatsing til hausten: operaen med originaltittel ”I Puritani” av  Vincenzo Bellini, som har fått ny, norsk tittel: ”Søner av sola”. Det vert noregspremiere 1. oktober på denne vakre belcanto-operaen, som er omsett til nynorsk og gjendikta av den unge lærdølen Jostein Avdem Fretland, som er busett i London.

I Puritani i Oslo:

Interessant er det at 14.10.2014. har også Oslo Operafestival I Puritani påprogrammet, på Christiania Teater, hvor Internasjonale operastjerner gjester Oslo Operafestival

Oslo Operafestival har fått to internasjonale operastjerner til Oslo, nemlig Claire Rutter og Stephen Gadd fra Storbritania
. De skal synge i den lite oppførte I Puritani av V. Bellini. (Se mer om dem nedenfor).
I tillegg synger Ulf Øien og Natanael Uifalean som begge jobber i Den Norske Opera & Ballett.

I rollene som Elvira og hennes forsmådde beiler Riccardo, møter vi det internasjonalt anerkjente sangerparet  – sopranen Claire Rutter og hennes ektemann barytonen Stephen Gadd.

Claire Rutter regnes som Englands største sopran innenfor italiensk repertoar og Bel Canto. Hun har hatt stor sukess i roller som bl.a
. Violetta i “La Traviata”, Gilda i “RIgoletto”, og i tittelrollene i operaer som “Lucrezia Borgia”, “Tosca” og  “Norma” for å nevne noen
. Før årets Operafestival har hun nylig sunget i Puccinis “Fanciulla del West” i USA. Sist hun sang i Norge var det i La Traviata i Stein Winges regi på gamleoperaen:)

Stephen Gadd er en prisvinnende og etterspurt britisk baryton med et bredt repertoar. Han har nylig bl.a. gjort rollene Yeletski i  Tsjakovskis “Spar Dame”, Balstrode i Brittens “Peter Grimes”, Marcello i “La Boheme” og Germont i “La Traviata”.

– Om I Puritani i Opera Nordfjord

Regissør Michael Pavelich hadde lagt handlinga til ein gong rundt middelaldersk tid, men er ikkje bunden av historisk korrekte omstende. Her er det rom for fantasi og magi, sjølv om teksten stort sett er uendra frå den opprinnelege librettoen.

Oversettaren endret på namn og stader og henta nye namn frå norrøn tid. Det kunstnariske teamet består elles av scenograf Sunniva Bodvin, kostymedesignar Anne Gotaas og lysdesignar Hans Åke Sjøquist, alle tre ansvarlege for den vakre Tryllefløyten frå 2011.

Publikum Opplevet storslagen scenografi, fantastiske kostyme, magisk lyssetting og spennande spesialeffektar!
I hovudrollene sang sopranen Ditte Højgaard Andersen (bildet) og Bo Kristian Jensen, begge frå Danmark,  som saman med m.a. Trond Halstein Moe, Gro Bente Kjellevold, Trond Gudevold og Bjørn Gisle Seter utgjer solistlaget. Operakoret kan sjå fram til mange og flotte korparti, og den vakre og iøyrefallande musikken til Bellini vil garantert klø i øyret både til  den erfarne operapublikummar og den som går på opera for første gong.

Det har vert åtte framsyningar i perioden 1.- 11. oktober,  1000 færre seter enn i fjor.

Speledatoar var: Premiere onsdag 01.10. kl
. 18.30
, øvrige forestillingar: torsdag 02.10., laurdag 04.10., matiné søndag 05.10. (kl. 14.00 ), tysdag 07.10., onsdag 08.10., fredag 10.10. og laurdag 11.10..

Fra Opera Nordfjords hjemmeside har vi sakset informasjon om forestillingen:

  

Handlinga i Søner av sola

SØNER AV SOLA, opera av V. Bellini

 

Originaltittel: ”I Puritani” (Puritanarane)

 

ROLLER:

 

SVAVNE                      –     kongen til volundane

SVIDRE                       –     bror til kongen og ein høgståande hærmann

SVAVA                        –     dotter til kongen

VAKER                        –     ein ung egde

SNJODAINN                –     hovding for éi av volundsættene

STALLARHRUT           –     kongens stallar, den fremste i kongshirda

ARNAVIV                    –     dronning over egdane, enkja etter egdiskongen

HERKJA                       –     ei volve i Svidre si teneste

 

Menn og kvinner av volundsætta, Svavne si hird, Snjodainn si hird, vaktmenn, brureterner, tenarar m.fl.

 

Handlinga finn stad i den nye verda som steig or havet etter at Ragnarok øydde heimen til gudane og menneska.

 

 

SAMANDRAG

Første akt. I kongsgarden til volundane.

Svava, dotter til kongen Svavne, er lova vekk til volundshovdingen Snjodainn, men er forelska i Vaker, ein egde, og dermed fiende av volundane. Svidre, som er onkelen hennar og bror til kongen, har likevel greidd å overtyde Svavne om å oversjå fiendskapen og late Vaker og Svava gifte seg. Idet Svidre gjev brordotter si dei gode nyheitene, melder vaktmennene utanfor at Vaker er komen.

Etter eit lukkeleg møte mellom dei to elskande, oppdagar Vaker forferda at Arnaviv, dronninga hans og enkja etter egdiskongen, er halden fange hjå volundane, utan at dei veit kven ho er. Når han skjønar at ho skal brennast som offer til solguden Ljome, bestemmer han seg for å berge ho ut, forkledd i Svava sitt brureslør.

 

Når Snjodainn får høyre om giftarmålet, utfordrar han Vaker til duell på livet, men når han ser at egden er på veg ut med fangen deira, lèt han dei gå, i håp om at det skal sikre han Svava si hand. Når Svava ser festarmannen sin fara med ei annan kvinne vert ho knust av sorg, så Svidre får volva Herkja til å blande ein roande drikk som får ho til å hallusinere at Vaker kjem attende. Men verknaden går snart over, og volundane manar kvarandre til hemn over den svikefulle egden.

 

ANDRE AKT. Folket klagar si sorg over Svava sin mørke lagnad, fortalt av Svidre i likningar frå Ljome sitt liv. Snjodainn kjem med bod frå kongen om at Vaker er dømd til å pågripast og brennast til daude. Når dei to karane er åleine, kjem Svava inn og syng sorgfullt om den tapte kjærleiken. Volva gjev ho ein ny drikk, som gjer ho oppøst, overtydd om at det er bryllaupsdagen hennar, og at Vaker ventar på henne i Ljorgollin-hallen.

 

Når Svava utsliten har gått og lagt seg, seier Svidre at han treng Snjodainn si hjelp til å berge Vaker frå brenningsdauden. Han veit at Snjodainn hjelpte Vaker å rømme og brukar dette til å presse han. Når Snjodainn likevel står imot, avslører Svidre at han har tenkt å styrte den tyranniske kongen, og brukar Svavne sin falske lovnad om giftarmål med Svava til å overtyde Snjodainn. Når Svidre til slutt lovar at han ikkje skal drepa kongen, bror sin, går Snjodainn med på å hjelpe han. Svidre svarar unnvikande på korleis han har tenkt å berge Vaker. Dei syng om fred, fridom og ei ljosare framtid.

 

TREDJE AKTEi lysing nær kongsgarden. Vaker kjem inn, på veg for å finne Svava og prove truskapen sin til henne. Han høyrer ho syngje, og når ho sluttar, held han fram på same songen for at ho skal høyre han og kome til han. Svava kjem, og Vaker bed om forlating, forklarar kvifor han reiste og stadfestar sin djupe kjærleik for henne. Han bed henne om å flykte til skogen med han, vel vitande om kva lagnad som ventar han hjå volundane

prevalence is raised to 60% in this survey, which is 1.68or maintaining an erection. Aetiologic factors for erectile How to use sildenafil citrate tablets.

. Men Svava, framleis øren av volvedrikkane, vil ikkje flykte og trur at kongen stadig vil godta giftarmålet deira. Soldatane ser dei, og Vaker prøver fåfengt å få Svava til å flykte med han. Egden vert pågripen og Snjodainn lyser dødsdommen igjen. Folket er unådige og vil drepe han straks. Vaker forbannar volundane og sver hemn over ætta deira. Svava sver at ho vil sjølv drepa seg før ho lèt Vaker døy. Vaker går i brannen, men hjelpt av volva sin magi kjem han uskadd frå det. Folket jublar og hyllar han som ein heilag son av sola.

OSLO OPERAFESTIVAL – Opera til Folket. 

La Bohème av Giacomo Puccini

Torsdag 16. okotber kl 19.00

Musikk & Scenehuset, Nedre Slottsgate 1 (inng. Christiania torv)

Vi byr på en kortversjon av den berømte operaen med sangere som Gulia Tamarri og Kjetil Støa.

Billetter kjøper du via Billettservice eller ved inngangen fra 18.30

Billetter: 100,-

Tagged as: , , , , , , , , , , , , , ,