Kulturkompasset | critics of culture events

Ny Tosca i Oslo


Ny Tosca i Oslo

11-24. Juni

Operaen med fullmåne, foto Henning Høholt

Operaen med fullmåne, foto Henning Høholt

OSLO/NORGE: De første skarpe akkordene i Puccinis populære opera Tosca tar oss med inn i en verden med politisk uro, tortur og ubarmhjertig maktspill. I sentrum står lederen for etterretningstjenesten, Scarpia – en av operaverdenens virkelige bad boys. Hos ham går sadismen hånd i hånd med hans erotiske appetitt, særlig for sangerinnen Floria Tosca. Mens kjæresten hennes, kunstneren Mario Cavaradossi, tortureres, forteller Scarpia at prisen for å løslate ham fra politisk fangenskap er Tosca selv. 

 Giacomo Puccini.

Giacomo Puccini.

Puccini tegner ut Scarpias mørke disharmonier i krass kontrast til det elskende parets vakre arier og duetter, som Cavaradossis kjente tårnarie og Toscas «Vissi d’arte».

I sin nye produksjon fokuserer vår første, faste gjesteregissør Calixto Bieito på det intense og intime kammerspillet som spinner rundt disse tre, i tillegg til den brutale virkeligheten som operaen faktisk skildrer.

Tosca hadde sin første premiere i Roma i 1900, og er satt til ved Napoleons beleiring av Italia hundre år tidligere

Symptoms aresystem and adequate blood supply to the penis and a How to get viagra.

. Tematikken er likevel tidløs. Scarpiaer finnes overalt i form av maktpersoner med et tilsynelatende vennlig ytre, men der vennligheten bare er et middel til å oppnå kontroll og få overtak.

Sesongen 2016/17 presenterer Operaen tre verk, som er klare protester mot krig, tortur og politisk forfølgelse, men fra ulike tider og i ulike musikalske stiler: Beethovens Fidelio, Puccinis Tosca og Brittens War Requiem.

Tagged as: , ,