Kulturkompasset | critics of culture events

Operaen inn i en ny epokeIngrid Lorentsen og Per Boye Hansen, på skjermen Orfeus og Eurydice, foto Henning Høholt.

Ballettsjef Ingrid Lorentzen og operasjef Per Boye Hansen ut en ny kurs for Operaen

Fotos fra presentasjonen Henning Høholt,

Foto av John Fiore: Erik Berg.

OSLO: Fra norgespremieren på operaen Le Grand Macabre til en ny Svanesjøen med Hovedscenen fylt av vann. Med sitt første sesongprogram staker ballettsjef Ingrid Lorentzen og operasjef Per Boye Hansen ut en ny kurs for Operaen.

 

Torsdag ble Den Norske Opera & Balletts repertoar for sesongen 13/14 lansert i Operaen.

– Dette er Ingrid Lorentzen og Per Boye Hansens første sesongprogram etter at de høsten 2012 tiltrådte som ballettsjef og operasjef. De er våre nye fanebærere og Operaen går nå inn i en ny epoke, sier administrerende direktør Tom Remlov.

 

Eir Innerhaug ga publikum en strålende forsmak på Gran Macabre av Ligeti. Foto: Henning Høholt

På programmet står blant annet 11 nye opera- og ballettproduksjoner, tolv urpremierer og en rekke verk som aldri før er vist for det norske publikummet.

– Med dette programmet ønsker vi å gjøre Den Norske Opera & Ballett til et sted stadig flere søker en opplevelse som gjør livet større
. Vi vil utfordre publikum til å ta i bruk alle sanser og utfordre følelser og tanker. Vi spiller kunstverk vi mener angår oss i dag, sier Ingrid Lorentzen og Per Boye Hansen.

De har slått sine kluter sammen, og i neste sesong forener Nasjonaloperaen og Nasjonalballetten krefter i Glucks opera Orfeus og Evrydike. Huskoreograf Jo Strømgren har både regi, koreografi og scenografi når dette verket spilles for første gang i Norge, med både sang og dans.

Nasjonaloperaen byr i løpet av sesongen på ti ulike verk fra operalitteraturen, flere av dem nye for det norske publikummet. Le Grand Macabre er György Ligetis eneste opera og regnes som en av de viktigste i det 20. århundre. Versjonen som fremføres er signert det spanske regikollektivet La Fura dels Baus. Også Händels Alcina spilles for første gang i Norge, med spanske Francisco Negrin som regissør og Barokksolistene i orkestergraven. Regissørene Calixto Bieito og Thaddeus Strassberger setter også sitt preg på kommende sesong, med friske blikk på henholdsvis Hoffmanns eventyr og Don Giovanni. På Hovedscenen spilles også den finske komponisten Kaija Saariahos kritikerroste opera L’amour de loin og vi får et gjensyn med Figaros bryllupMadama Butterfly og La Bohème.

På Scene 2 står blant annet urpremierene på Ad undas – Solaris korrigert av Øyvind Mæland, og Stormen – Forteljinga om Miranda og Ferdinand med musikk av Nils Henrik Asheim. Sistnevnte er det første samarbeidet mellom Barnekoret og Ballettskolen ved Den Norske Opera & Ballett. Samme sted inntas av Hege Schøyen og Øivind Blunck, som sammen med operasolistene Eli Kristin Hanssveen og Thor Inge Falch byr på en ny forestilling med manus av Knut Nærum. Operasesongen avsluttes storstilt med Wagners Den flyvende hollender Hovedscenen, med Terje Stensvold i tittelrollen.

 

Clair Constant og Dirk Weyershausen, 11.4.2013. Foto Henning Høholt

Nasjonalballetten åpner friskt og inviterer til fem urpremierer i forestillingen I Fokines verden. Her skaper koreografene Daniel Proietto, Ingun Bjørnsgaard, Ina Christel Johannessen, Alan Lucien Øyen og Liam Scarlett hvert sitt nye verk. Sistnevnte står også for ny dans i forestillingen Barokk mesteraftender barokkens mestere, og særlig Johann Sebastian Bach, møter kjempene innen moderne ballett.

Kometkoregrafen Alexander Ekman har satt seg fore å gjenskape og dikte fritt over den første Svanesjøen, som var en fiasko.

A Swan Lake blir hans første helaftens fortellende ballett
. Det blir også gjensyn med den originale SvanesjøenNøtteknekkerenOnegin og suksessforestillingen KingWings VS Nasjonalballetten.

Ikke minst står Kjersti Alveberg for en helaften med hennes verk på Scene 2. Huskoreografene Alan Lucien Øyen og Jo Strømgren setter sitt preg på sesongen med til sammen syv produksjoner – fra barneforestilling, via dansende opera til et treakters skuespill. Ballettsesongen kompletteres med gjestespill i et spenn fra Alvin Ailey American Dance Theatre til Patina fra Trøndelag Teater og Orkdal Kulturhus.

Musikksjef John Helmer Fiore. Foto: Erik Berg

Operaorkestret inntar også scenene alene. Musikksjef John Helmer Fiore har invitert dirigenten Fabien Gabel til å lede orkestret i konserten Franske valører
. Selv dirigerer han musikerne og fiolinist Vilde Frang Bjærke i et program med komponister tilknyttet hans hjemland USA. Orkestrets tredje hovedscenekonsert blir ledet av veteranen Michail Jurowski som byr på et russisk program.

På Scene 2 fortsetter Operaorkestret med sine kammerkonserter – med musikernes favorittstykker – i Lørdag i Operaen. Konsertprogrammet byr også på gjestende orkestre som Orchestre de la Suisse Romande og Neeme Järvi, solokonsert med Nina Stemme og Dronning Sonja Internasjonale Musikkonkurranse. Ikke minst går Operakoret nye veier og inviterer til konsert sammen med Satyricon
.

 

Den Norske Opera & Balletts kompanier skal ut på tur. Nasjonalballetten er i disse dager på vei til fem byer med programmet Svanenes aften som har premiere i Haugesund lørdag 13. april. Også neste sesong drar de på turné i Norge, men på programmet står også Paris høsten 2014 og Diaghilev-festivalen i St. Petersburg.

30. mai har en ny La Traviata premiere i Stavanger konserthus. Den er et samarbeid mellom Stavanger symfoniorkester, Stavanger konserthus, Nordnorsk opera- og symfoniorkester og Nasjonaloperaen, og gjester Bodø og Tromsø til høsten. En ny versjon av Telemanns Pimpinone er under utvikling og skal gjeste skoler rundt om i landet. Dessuten gjentar vi den årlige suksessen med nyttårsturné i nord.

 

Også denne sesongen gjøres plass til ytringer utenfor kjernerepertoaret. Det blir blant annet musikk og akrobatikk fra Kina, Tribute to the Heroes fra Nordic Black Theatre og grunnlovsfeiring med den flerkulturelle mønstringen Fargespill. Sommer på Operaen åpner med dans fra Cuba i gjestespillet Havana Rakatan og i august står åpningskonserten til Oslo Jazzfestival

initial diagnostic work-up and evaluation. This evaluationevery effort should be made to involve the patient’s cialis generic.

.

 

Salget av billetter starter mandag 3. juni.

 

Se operaen.no for fullt program.

Tagged as: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,