Kulturkompasset | critics of culture events

OPERAORKESTRET MOT NYE HØYDEROSLO: Med Gustav Mahlers 9 Symfoni, dirigert av Leif Segerstam beveger Den Norske Operas Orkester seg mot nye kunstneriske høyder.

Av Henning Høholt,  Foto: Seilo Ristimäki.

Leif Segerstam, Foto: Seilo Ristimäki

Det ble, ikke uventet, en stor musikalsk opplevelse på Operaen søndag kveld, hvor De Norske Operas Orkester dirigert av Leif Segerstam fremførte Gustav Mahlers 9. symfoni.

Blant de fremste symfoniorkestre i Europa idag.

Jeg er stolt over å kunne konstatere ay Oslo nå har to store filharmoniske orkester av internasjonalt nivå. Denne fremføringen understreket dette

the time) Most times buy viagra implantation of a malleable or inflatable penile.

. Orkestrets høye kvalitets nivå plasserer seg, med mitt referanse grunnlag fra de fremste Europeiske – og Russiske orkestre, blant de fremste symfoniorkestre i Europa idag.

Det er en glede å kunne konstatere at med først de nye muligheter orkestret fikk med det nye operahuset med gode arbeidsmuligheter, har hjulpet orkestret til den kvalitets økning, som der hele tiden har ligget et potensiale til, men hvor arbeidsforholdene ikke har ligget til rette for dette. Dette potensiale, denne kvaliteten springer nu ut i full blomst.

Videre er det også tydelig og særdeles hørbart at orkestrets musikksjef John Helmer Fiore og hans kvalitetsbevissthet, samt musikalske ekspertise og kjærlighet, etter han tiltrådte, har tilført orkestret det ekstra, som man nu høster frukter av.

Det interessante i denne sammenhengen er at stammen i orkestret fremdeles består av en rekke av de sikre hjørnestenene, som har fulgt orkestret, noen av dem gjennom nesten hele deres profesjonelle karrieren. Denne grunnstammen, som er uvurderlig for et orkester på høyst internasjonalt nivå, sammen med den nye generasjonen av høyt utdannede musikere, nasjonale og internasjonale, som etterhvert også tar over solospiller oppgavene, dette gjør at Operaens orkester nu kan hevde seg blant de fremste,

Den Norske Operas Orkester. Foto: Den Norske Operas fotograf.

Jeg ser med stor glede frem til å kunne glede meg over dette fremover.

Gustav Mahlers 9 Symfoni var et høydepunkt, med en rekke strålende solospillere i svært mange av gruppene, bl.a. konsertmester Øyvind Bjorå´s og Witold Serafin, første bratsj,vakre soli, jeg bemerket tydelig det gode øye samarbeid mellom strykergruppenes første spillere, samt oppe i både tre- og messing- blåsegruppene, harper og perkusjon. Dette var ekstra ordinært
.

Konsertmester Øyvind Bjorå

Spesielt gledelig med en slik kapasitet som Leif Segerstampå dirigent podiet. 4 satsen, ble konserten  noe helt ekstraordinært, krevende til det helt utrolig, og med avslutningen, som liksom ikke vil slutte. Å få dette til å svinge slik det gjorde søndag kveld, er noe kun de aller fremste får til. – Og heldigvis, for en gangs skyld så hadde publikum tålmodighet til å la det hele tone ut, før ovasjonene startet. Ikveld var det riktig med stående applaus!!! Dette var en ekstraordinær god konsertaften på Operaen.

Leif Segerstam

“Med all respekt for kveldens dirigent Leif Segerstam, som har et glimt i øyet, som jeg husker godt fra hans tid som sjefdirigent for Danmarks Radios Symfoniorkester, som falt sammen med min tid som musikksjef for Aalborg Symfoniorkester, – jeg følte meg lidt som i Dovregubbens hall,– med et gla glimt i øyet”.

Solobratsjist Witold Serafin

 

 

 

Tagged as: , , , , , ,