Kulturkompasset | critics of culture events

OSLO PHIL – sesong åpning med Rachmaninoff og Stravinsky


OSLO PHIL – sesong åpning

med Rachmaninoff og Stravinsky

Av Henning Høholt

OSLO/NORGE: Oslo Philharmonikerne sesong åpning 23.8.2017, med Leif Ove Andsnes som solist i Rachmaninoff 4

. Klaverkonsert. Samt Stravinsky Ildfuglen suite
. Alt dirigert av Vasily Petrenko, ialt 5 konserter, den siste under BBC PROMS i Royal Albert Hall.

INSPIRASJONSKILDE til etterfølgelse.

Det er alltid en glede å oppleve Leif Ove Andsnes ved flygelet. I all beskjedenhet var denne konserten en slags 28 årsjubileums feiring for mitt første møte med Andsnes, dette skjedde da han 18 år gammel nettopp hadde gjort sitt store gjennombrudd med Griegs a-moll konsert under festspillene i Bergen, og hvor jeg, på daværende tidspunkt som musikksjef for Aalborg Symfoniorkester i Aalborg Danmark umiddelbart arrangerte Andsnes til å komme til Aalborg hallen og glede et stort publikum, hvis jge husker rett 2300 tilskuere og tilhørere, der iblant rundt 500 ungdomsskole elever fra hele Nordjylland, som jeg via å la dem oppleve en “jevnaldrende” uformell klaverstjerne, og på den måte gi dem inspirasjonen, til at det er mulig for alle, hvis de står på, å kunne komme like langt.

Overveldende begeistring

Etter Andsnes – a-moll konsert i Aalborghallen sprettet alle ungdommene opp og jublet av begeistring. Dette ble introduksjonen til et samarbeide med Nordjyllands regionens ungdomsskoler, som fra da av jevnlig har blitt invitert til konserter, med introduksjon før konsertene
. Noe som etterhvert mange andre orkestre og musikkinstotusjoner har etterliknet. – Dette er en av de måtene man kan inspirere ungdommen på, og på den måten bygge opp et kommende publikum. – Det viser seg at det lykkes. Ikke minst når man legger kvalitetslisten høyt.

Rachmaninoffs klaverkonsert no 4.

Leif Ove Andsnses, Vasili Petrenko og Oslo Filhamoniske Orkester får overveldende applaus, og Andsnes kvitterte med en liten Sibelius Romanse, som antagelig har kontakt til Andsnes kommende nye  CD. Foto Tomas Bagackas.

Leif Ove Andsnses, Vasili Petrenko og Oslo Filhamoniske Orkester får overveldende applaus, og Andsnes kvitterte med en liten Sibelius Romanse, som antagelig har kontakt til Andsnes kommende nye CD. Foto Tomas Bagackas.

Heldigvis har jeg hatt gleden av å oppleve Racmaninoffs 3 første klaverkonserter flere ganger rundt omkring i verden. Men det var min første opplevelse med no 4. Umiddelbart følte jag at her var der svært mange noter og tangenter å holde styr på. Jeg lurer på om Andsnes har talt dem alle? Det gikk forrygende for seg. Imidlertid var jeg mest begeistret for mellomsatsens roligere temo, hvor klaversolisten nesten kan leke seg elegant og roligere, på toppen av et musikalsk “teppe” Underveis følte jeg at orkestret ble for kraftig, balansen var, på denne første konserten ut av 5 noen gang for kraftig og druknet delvis solisten. Dette vil nok endre seg i løpet av de fem konserter som ligge i programmet denne gangen.

Stravinskys Ildfuglen

Som ballettkritiker er det en fordel å kunne sbevege seg mellom Klassisk Musikk, Opera og Ballett feltene, fordi der er det meget tilfelles. Ildfuglens spennende historie, befinner seg visuelt inne i hodet når man hører musikken kosnertant, og dermed får man dobbelt glede av dette, fordi man både kan konsentretre seg om alle de musikalske lekre detaljer, her under fremganegde fagott solier, og mye mer. samtidig som man vet hvor vi befinner oss i historien om Ildfuglen. En flott, kort musikk aften i Oslo Philharmonien

Cultural factors and patient-physician communication willtheir ED. generic viagra.

.

Etterpå var publikum invitert på et glass med noe smågodt å sise til, og dette benyttet en lang rekke av byens kulturcelebriteter seg av, og mange fik også anledning til både å hilse på Andsnes, og Petrenko, som var avslappet tilstede.

Etterpå mottagelse med mange celebriteter, på foto: Jon-Roar Bjørkvold, Gjøril Songvoll og Henning Høholt, foto: Tomas Bagackas.

Etterpå mottagelse med mange celebriteter, på foto: Jon-Roar Bjørkvold, Gjøril Songvoll og Henning Høholt, foto: Tomas Bagackas.

 

Tagged as: , , , , , ,