Kulturkompasset | critics of culture events

Rigoletto på OscarsborgPrøvestart for utendørsopera:

RIGOLETTO PÅ OSCARSBORG FESTNING

Med en strålende beliggenhet er Oscarsborg er liten perle til de helt store opera forestillinger. I år med premiere på Verdis opera Rigoletto, 14. august i Stein Winges regi. Flyfoto Oscarsborg.

OSCARSBORG/NORGE: Sommeren er en deilig tid, også midt ute i Oslofjorden, nemere bestemt på Oscarsborg Festning, med sin idylliske, og meget dramatiske beliggenhet, midt i den smalle passasjen utenfor Drøbak, hvor festningen hadde en meget viktig plassering, som var til stor nytte i 1939, da den tyske invasjonen be forsinket nettopp pga Oscarsborg som lå der og forstyrret for inntrengerne fra Nazi Tyskland, slik at Kong Haakon med stort viktig følge, kunne nå å komme seg bort fra Oslo.

Imidlertid har festningen og øya de senere årene gitt plass for mange andre opplevelser på den meget idylliske øya, hvorav en av de helt store kulturelle opplevelser i Østlands området er Opera forestillingene på Oscarsborg, som trofast kommer ut av sin magiske “trylleeske”, rett når det er ved å være skolestart, og gleder et meget stort nasjonalt, lokalt, og internasjonalt publikum med store klassisk operaforestillinger. I fjor var det Aida, i år er det en annen av Giuseppe Verdis mest populære perler Rigoletto. I år er regissøren Stein Winge.

Stein Winge med Mia Gundersen og Mari Maurstad, disse to unge spreke damer medvirker IKKE i Rigoletto, men fotoet forteller mye om de stemninger som kan oppstå i en forestilling. Arkiv foto Lisa Strindberg

 

Det strekker seg fra dampende erotikk og dyp kjærlighet, til svart sjalusi og bunnløst hat, når Verdis mesterverk Rigoletto settes opp ved Oscarborgs festning i Drøbak 14. – 23. august. Onsdag begynte prøvene med internasjonale operanavn på rollelisten og Stein Winge som regissør.

Forestillinger

Torsdag 14. august kl

the time) Most timesis to facilitate the patient’s and partner’s (if available) viagra pill.

. 19.30
Lørdag 16
. august kl
. 19.30
Søndag 17. august kl. 15.00 (matiné!)
Tirsdag 19
. august kl. 19.30
Onsdag 20 august kl
. 19.30
Fredag 22. august kl. 19.30
Lørdag 23. august kl. 19.30

 Operaforestillingene på Oscarsborg er sommerlige publikumsfavoritter, og går for fulle hus. Til sammen har nærmere 70.000 publikummere fra hele Østlandsområdet gledet seg over storopera i vakre omgivelser. Rigoletto er Oscarsborg Operaens 10. oppsetning.

– Selv om dette blir en sommerferie med hardt arbeid, gleder jeg meg til å komme i gang. Borgen er et fantastisk sted å være, og en flott ramme for det vi holder på med. I prøveperioden der ute er man mye mer sammen enn man er på et vanlig teater – man blir som en stor familie, og det er storartet, sier regissør Stein Winge.

Fra Elskovsdrikken i 2013, Foto: Hans-Christian Bøhler

 

Erotikk og hevn i en mer moderne tid

Årets opera, Rigoletto, handler om Hertugen av Mantua som elsker å forføre kvinner for deretter å latterliggjøre deres forvirrede ektemenn og fedre offentlig. Han får god hjelp av hoffnarren Rigoletto, men når hertugen legger seg etter Rigolettos egen datter, får pipa en annen låt.

– Jeg vil si at Rigoletto er en krimhistorie om hevn. Alle har svin på skogen, bortsett fra leiemorderen, som er det eneste ærlige mennesket. Den er uhyggelig, men musikken er fantastisk med mange store, kjente arier å glede seg over, forteller Stein Winge.

Winge har denne gangen valgt å legge handlingen til en mer moderne tid og et miljø vi lettere kan kjenne oss igjen i. Operaen spilles på italiensk, men med norske tekster slik at det blir lett å følge med på handlingen.

Sterke stemmer på Norgesbesøk

I rollen som Hertugen av Mantua får vi oppleve den canadiske stjernetenoren David Curry, mens den anerkjente svenske barytonen Fredrik Zetterström har rollen som Rigoletto. De to skal bo i Drøbak under hele prøveperioden.

Det er hertugen som synger den svært kjente «La Donne è Mobile».

Motvekten til menneskene i denne verdenen er Gilda, Rigolettos unge og uskyldsrene datter. Denne rollen fylles av Lina Johnson, som sang Adina i Elskovsdrikken i fjor. Andre navn på rollelisten er bl.a. Peter Klaveness (Aida 2010), Angelica Voje og Ludvig Lindström (Operafest 2012).

– Jeg har jobbet med Zetterström i Malmø tidligere, og han er en fabelaktig sanger. Rigoletto er hans favorittrolle og jeg gleder meg til å jobbe med ham igjen. Jeg kjenner ikke Curry fra før, men har hørt at han er ung og frisk i takten. Han har en fantastisk stemme og står på trappene til en stor karriere. Lina Johnson gjorde en strålende Adina for oss i Elskovsdrikken i fjor. Det blir spennende å jobbe med henne igjen i en helt annerledes rolle, som er et stort sprang fra Elskovsdrikken, forteller Winge.

Som alltid rammes solistenes sang inn av Oscarsborg Operakor og stort orkester (Oslofjord Kammerfilharmoni), dirigert av Terje Boye Hansen som også er musikalsk leder på Den Norske Opera & Ballett.

For mer informasjon om OscarsborgOperaen og årets forestilling, se: www.oscarsborgoperaen.no

Om OscarsborgOperaen

OscarsborgOperaen er en ideell stiftelse, opprettet i 1998. Siden 2010 har OscarsborgOperaen hatt status som distriktsopera med fast tilskudd over statsbudsjettet. Hvis noen nå tror at det står en stor administrasjon bak operasuksessen på Oscarsborg, er det kun de to kulturgründerne Anne Felberg og Anne Schinrud, som med sin ukuelige optimisme og entusiasme har løftet OscarsborgOperaen til det den er i dag. – Men der er ikke kun det at disse to unge damer begge med fornavnet Anne, som stiller opp med ukuelig opptimisme og entusiasme, For publikum, som etterhvert kjenner damene godt, da borger de også for kvalitet, og i operaverdenen er kvalitet viktig.

Tidligere produksjoner har vært:

–          W. A. Mozarts Tryllefløyten i 1998 og 2003

–           Konsertversjon av R. Wagners Den Flyvende Hollender (2004)

–          G. Bizets Carmen i 2007

–          Puccinis Tosca i 2008

–          Puccinis La Bohème i 2009

–          Verdis Aida i 2010

–          Mascagni og Leoncavallos Cavalleria Rusticana og I Pagliacci i 2011

–          Operafest i borggården i 2012

–          G. Donizettis Elskovsdrikken i 2013.

Medvirkende

Hertugen av Mantua:                   David Curry

Rigoletto:                                         Fredrik Zetterström

Gilda, hans datter:                         Lina Johnson

Sparafucile:                                     Peter Klaveness

Maddalena, hans søster:              Angelica Voje

Giovanna:                                        Ingunn Kilen

Grev Monterone:                           Odd Grundt

Marullo:                                           Ludvig Lindström

Borsa:                                               Jon Harthug

Grev Ceprano:                                Emil Næshagen

Grevinne Ceprano:                        Margrethe Fredheim

Pasje:                                               Kari Lise Høgseth

Adelsmann:                                    Carl Fredrik Thonée

 

Regi:                                                     Stein Winge

Dirigent og
musikalsk ansvarlig
:                      Terje Boye Hansen

Scenografi:                                        Benoit Dugardyn

Kostymer:                                          Ingeborg Bernerth

Orkester:                                            Oslofjord Kammerfilharmoni

Kor:                                                       Oscarsborg Operakor innstudert av David Maiwald

Les gjerne Asbjørn Faleide Fristads kritikk av Elskovsdrikken i 2013: http://www.kulturkompasset.com/2013/08/militaer-elskovsdrikk/

Torkil Badens kritikk fra samme: http://www.kulturkompasset.com/2013/08/the-verona-of-norway/

 

Komme frem og komme hjem

Skyttelferge mellom Drøbak og Oscarsborg er inkludert i operabilletten. Det settes opp egen operaferge t/r Aker Brygge – Oscarsborg i forbindelse med hver forestilling. Avgang fra Nesoddbåtenes fergeleie kl. 16.30. (Søndag 17/8 kl. 12.00). Billetter til Operafergen må kjøpet på forhånd.

Fergeturen tar ca. 1 time 45 minutter. Den går tilbake fra Oscarsborg så snart alle passasjerene er ombord.

Det er salg av lapskaus, vin, øl og mineralvann + vanlige kioskvarer om bord.

 

 

Tagged as: , , , , , , , , , , , , ,