Kulturkompasset | critics of culture events

Vårens nye bøker fra AschehougVårens nye bøker fra Aschehoug

Av Synnøve Nord

Magasinet Vårens Bøker forteller alt om vårens bøker fra Aschehoug.

OSLO/NORGE: Vårlisten inneholder bøker fra norske debutanter, norsk- og oversatt skjønnlitteratur, dokumentar og bøker for barn og unge. Noen er allerede utkommet, andre kommer etter hvert fra januar til sent på våren.

Prisutdelinger

Forlaget bruker også vårens lansering av nye bøker til utdeling av to av Aschehougs viktige litterære priser. Mads Wiel Nygaards Legat gis til et anerkjent forfatterskap.

Prisvinner var Lars Petter Sveen (født 1981).

Aschehogs Forlaget bruker også vårens lansering av nye bøker til utdeling av to av Aschehougs viktige litterære priser. Mads Wiel Nygaards Legat gis til et anerkjent forfatterskap. Prisvinner var Lars Petter Sveen, foto Henning Høholt

 

 

Han debuterte i 2008 med romanen ”Køyre få Fræna”. Denne fikk han flere priser for, blant annet Tarjei Vesaas Debutantpris. ”Guds barn” fra 2014 blir betraktet som hans virkelige litterære gjennombrudd. Har tar han utgangspunkt i Bibelens fortellinger, fra Jesus ble født til hans død. Dette er en roman utenom det vanlige. En historie ingen har lest før, men fra en verden alle kjenner til. Meget originalt og ambisiøst.

 

Aschehougs Debutantstipend ble tildelt Maria Kjos Fonn (født 1990).

Hennes novellesamling ”Dette har jeg aldri fortalt til noen”, består av syv noveller. Stilsikre historier med hemmeligheter få ville delt med andre. Hun var for øvrig den yngste debutanten hos Aschehoug i fjor høst.

Maria Kjos Fonn fikk Årets Debutantpris.

Vårens nye bøker

Forlaget definerte sine oppgaver som forlegger blant annet å foredle manuskripter til gode bøker og sørge for å utgi dem. Dessuten leter de alltid etter nye, gode måter å formidle bøker på. Magasinet Aschehoug Litteratur, som de siste par årene har utkommet hvert halvår, gir en inngang til og informasjon om bøkene. Etter min mening en utmerket måte å gi nyttig informasjon til potensielle lesere.

Blant vårens krim, venter nok mange spent på ”Blod på snø” av Jo Nesbø. Her tar han leserne med til et helt nytt univers. Danske Jussi Adler Olsen ”Den grenseløse” beholder viktige personer vi kjenner fra hans tidligere kriminalromaner
. Begge disse romanene utkommer i mars –så her blir nok påskelektyren sikret for mange. Men det er flere bøker i krimsjangeren. Blant annet av Ingar Johnsrud, en av årets debutanter. ”Wienerbrorskapet” er tenkt som den første av tre romaner med politietterforskeren Fredrik Beier. Boken er av forlaget karakterisert som en lokal krimgåte som vokser til en storpolitisk thriller
.

Tour de France er kulisse for en ny norsk krim. Forfatteren Kurt Aust har fått både Rivertonprisen og den nordiske krimprisen, Glassnøkkelen for en av sine romaner i serien hvor handlingen er lagt til 1700-tallet. ”Dødt løp” kommer i mai. Dette handler blant annet om doping, korrupsjon, løpsfiksing – og naturligvis om tre ukers blodslit på sykkelen.

Senere på våren er Tour de France kulisse for en ny norsk krim. Kurt Aust har fått både Rivertonprisen og den nordiske krimprisen, Glassnøkkelen for en av sine romaner i serien hvor handlingen er lagt til 1700-tallet. ”Dødt løp” kommer i mai. Dette handler blant annet om doping, korrupsjon, løpsfiksing – og naturligvis om tre ukers blodslit på sykkelen.

Fire debutanter

Forlaget har fire debutanter i vår. Anders Brenna med diktsamlingen ”Vampyrdikt”. Ingar Johnsrud (nevnt ovenfor) med kriminalromanen “Wienerbrorskapet”. Mattis Herman Nyqvist, skuespiller på Nationaltheateret , debuterer med romanen ”Det er jeg som er Torvald”

always or• Local Therapy generic viagra online for sale.

. Forfatteren tar utgangspunkt i Ibsens Torvald i ”Et Dukkehjem”, mannen som nesten ikke sier noe. Nyqvist har skrevet monologer til Torvald i mange år. Dette har nå blitt en roman, som ikke lenger har noe med ”Et Dukkehjem” å gjøre. Den eneste kvinnen blant debutantene er Vibeke Riiser Larsen
. Romanen ” Et sted skinner det” er karakterisert som en mørk, men humoristisk fortelling om et veldig ensomt menneske.

Vårlisten inneholder naturligvis mange flere bøker innen ulike kategorier, både norske og oversatte. Følg med i Bokhandelen. Magasinet ”Aschehoug Litteratur for våren 2015″ anbefales også. Der får du mye bakgrunnsinformasjon.

 

– Forsiden Kurt Aust ”Dødt løp Alle disse fra Aschehoug

Tagged as: , , , , , , , , , , , , , ,