Kulturkompasset | critics of culture events

Fritt Ord satser på kritikk


– En god og nødvendig satsning

 OSLO/NORGE: Stiftelsen Fritt Ord annonserer i dag en omfattende satsing på kritikk ved å utlyse ti årlige stipender à 200 000 kroner. Stipendene går til kritikere som skriver for dagsaviser og ukeaviser eller leverer kritikk til TV/radio, og har en ramme på i alt seks millioner kroner over tre år.

"- Vi setter stor pris på at Fritt Ord tar initiativ til å styrke den offentlige diskusjon av og refleksjon rundt kunst i Norge", sier Ida Habbestad, styreleder i Norsk kritikerlag.

“- Vi setter stor pris på at Fritt Ord tar initiativ til å styrke den offentlige diskusjon av og refleksjon rundt kunst i Norge”, sier Ida Habbestad, styreleder i Norsk kritikerlag.

“- Vi setter stor pris på at Fritt Ord tar initiativ til å styrke den offentlige diskusjon av og refleksjon rundt kunst i Norge”, sier Ida Habbestad, styreleder i Norsk kritikerlag.

Kulturkompasset konstaterer med glede at Fritt Ord satser på kritikk
. Dette er uomtvistelig av stor viktighet, ikke minst i en tid hvor ytringsfriheten er “jaget vilt” fra forskjellige sider i samfunnet, og hvor det dessverre virker som om rettsvesenet og myndighetene ikke makter å få satt en stopper for dette.

Videre er det et håp at dette også kan være en medhjelper til at spesielt dagspressen gir større plass til kritikk og ikke blåser opp store bilder omgitt av en liten kort kritikk, slik tilfellet dessverre ofte er nå, som dermed på grunn av den mangelfulle plassen til tekst ikke har mulighet for å gi en fyllestgjørende bakgrunn for det kritikeren ønsker å uttrykke, samt som objektet som det skrives om dermed blir taperen, og det konstruktive innspillet som kritikken skal gi uttrykk for dermed blir redusert, eller ikke kommer godt nok frem pga at avisene benytter plassen til for store bilder, for å få sitt medie til å “selge” bedre. Derfor anser vi Fritt Ords initiativ som av største viktighet.

– Som stiftelsen påpeker er medienes kritikkvirksomhet overfor kunsten og kulturen under press av flere grunner — og det er en ubalanse mellom det økende nivået av kulturskaping og kulturinteresse og stagnasjonen og reduksjonen av kritiske ytringer rundt den.

– Den nylig lanserte rapporten «Kunstenes autonomi og kunstens økonomi» viser at kritikere i dag bruker mindre av arbeidstiden sin på å skrive kritikk enn de gjorde før

rarely, syncope.Loss of attraction How long does sildenafil last?.

. Dette kan bety at hver kritiker har færre enkeltoppdrag, men også at arbeidet er såpass lite betalt at man må bruke vesentlig mer tid på å andre typer oppgaver, noe som igjen kan komme i veien for kritikernes uavhengighet.

At Fritt Ord ønsker å bidra med en såpass omfattende satsning, parallelt med at det også er kommet en økning i stipender fra det offentlige, gir ikke bare en unik mulighet for at enkeltkritikere kan bruke mer av sin tid på å være frie og uavhengige fagstemmer. Det er også en anerkjenning av behovet for denne offentlige samtalen, og gir et viktig signal til samfunnet vårt om at det er viktig og nødvendig med gode tiltak for å sikre dette ordskiftet
.

Vi har stor tro på at Fritt Ords initiativ vil være av betydning for å opprettholde og utvikle nivået på kritikk i Norge. Uttaler generalsekretær Anne Merethe K
. Prinos for styret i Norsk kritikerlag.

Tagged as: , , ,