Kulturkompasset | critics of culture events

Hui He fra Verona til BjørvikaHui He fra Verona til Bjørvika

Hui He som  Cio-Cio-San i Madama Butterfly ved Nasjonaloperaen.  Foto Jörg Wiesner

 

Av Synnøve Nord, Foto Jörg Wiesner

OSLO/NORGE: Nasjonaloperaen i Bjørvika har startet høstsesongen med en av de store internasjonale operastjerner, Hui He i tittelrollen som Madama Butterfly. Begeistringen har vært stor ved de to forestillinger som hittil har funnet sted.

Den kinesiske sopranen Hui He entret for alvor den internasjonale operascenen som Cio-Cio-San i Madama Butterfly ved operaen i Bordeaux i 2003. Dette ble en braksuksess. Hun har gjestet en rekke scener siden den gang, og naturligvis de viktigste – Metropolitan, La Scala, Wien, Berlin m.fl.

Hui He kommer fra byen Xian, byen der man har funnet den kjente terrakotta-hæren med legemsstore figurer. Hun studerte sang og musikk i Kina. I år 2000 deltok hun i konkurransen Operalia, som er initiert av Placido Domingo. Målet er å gjøre unge operasangere kjent for et større publikum. Konkurransen arrangeres i forskjellige byer hvert år. Sist år forgikk den i Verona, og mange tidligere deltagere hadde da konsert sammen med Domingo i Arenaen. Hui He vant 2. Pris da hun var med, og dette førte til at Domingo inviterte henne med til en konsert i Shanghai i 2001. Senere har oppgavene kommet tett.

Populær solist i Italia  

Sopranens italienske debut fant sted i 2002, hvor hun sang tittelrollen i Tosca i det nydelige Teatro Regio i Parma. Senere fulgte i Aida i en rekke italienske byer – Firenze, Napoli, Roma, Busetto, Lucca m.fl

Historically, prior to the advent of sildenafil, oralpatients cheap viagra.

. Til Arena di Verona kom hun i 2002 som Amelia i Un Ballo di Mascchera. Forøvrig en rolle hun også sang der i begynnelsen av årets sesong. I juli sang hun Aida der i den nye oppsettingen av denne operaen, laget til Festivale di Opera di Verona’s hundreårsjubileum i fjor.

Operafestivalen i Verona

Arena-of-Verona Photo. Ennevi; Courtesy of Fondazione Arena di Verona

Siden debuten i Verona i 2002, har hun vært tilbake der hvert år. Hun er populær hos arrangørene, og ikke minst hos publikum. Roller som Aida, Tosca, Madama Butterfly og Liu i Turandot har hun sunget jevnlig der. Aida er den eneste operaen som spilles hvert år, og der har hun naturligvis hvert en av sopranene som har sunget tittelrollen. Selv har jeg vært så heldig å høre henne flere ganger hvert år siden 2009. En stor opplevelse hver gang. Å besøke Festivalen i Verona er populært for nordmenn. Jeg kjenner mange som har vært der flere ganger. Det arrangeres mange gruppereiser dit av forskjellige norske og nordiske arrangører. Å oppleve stemningen i dette antikke amfiteateret sammen med orkesterets, korets og solistenes musikalske prestasjoner – ja, det er magisk.

Suzuki – Ingebjørg Kosmo konstaterer at der er nesten ingen penger igjen, bak Hui He som Cio-Cio-San. Regi Ole Anders Tandberg. Foto: Jörg Wiesner.

 

Madama Butterfly i Bjørvika

Begeistringen var enorm ved premieren i Oslo den 15.august. Hui He var en strålende Butterfly. Andre gjestesolister, operaens egne solister og orkesteret henrykket også publikum
. Det er kun åtte forestillinger, så her blir det nok kamp om billettene. 

Yngve Andre Søberg som Sharples (til venstre) og Riccardo Massi i hans rolledebut som Pinkerton. Alle i samspill med Operaorkestret og Operakoret og under musikalsk ledelse av John Helmer Fiore. i Madama Butterfly ved Nasjonaloperaen i Oslo, Foto Jörg Wiesner.

 

 

 

Tagged as: , , , , , ,