Kulturkompasset | critics of culture events

Rolf Wallin og Mark Ravenhills “Elysium” på Operaen i Oslo


Ny opera om fremtidsmennesket

Rolf Wallin og Mark Ravenhills Elysium på Operaen i Oslo

OSLO/NORGE: Lørdag 12. mars skrives operahistorie på Hovedscenen i Bjørvika
. Det er klart for verdenspremiere på Rolf Wallin og Mark Ravenhills Elysium.

De 40 siste eksemplarene av menneskeheten holdes isolert på en strengt bevoktet øy. Rundt seg hører de lydene av transhumane, som ved hjelp av en implantert datachip kan kommunisere problemfritt. Blant dem er verdensomspennende fred og velstand blitt en realitet.

Elysium, - Eli Kristin Hansveen. Foto Erik Berg

Elysium, – Eli Kristin Hansveen

ASSESSMENTresults in peer-reviewed literature, should be considered How long does cialis take to work?.

. Foto Erik Berg

Dramaet følger to kvinner som tiltrekkes av hverandre: en Hustru (Lina Johnson) som vil bryte løs fra menneskenes vanskelige liv, og en transhuman Kvinne (Eli Kristin Hanssveen) som lengter tilbake til det ekte mennesket. Spenningen mellom de to speiles i musikken, som strekker seg fra fragmenter fra Beethovens opera Fidelio til elektronisk prosesserte stemmer.

“– Elysium er en fremtidsvisjon om det fascinerende og faretruende ved teknologiens utvikling. Denne kombinasjonen av redselen for forandringer og viljen til forandring peker på noe unikt menneskelig”, sier komponist Rolf Wallin.

Rolf Wallin er en frontfigur i sin generasjon norske komponister. Han har også et anerkjent navn i den internasjonale musikkverden, med stykker som StonewaveAct og trompetkonserten Fisher King. Det matematiske og teknologiske har lenge spilt en viktig rolle i Wallins musikk, kombinert med friere uttrykk. Elysium er hans første fullskala opera.

Librettoen er basert på en idé av teknologen Simen Svale Skogsrud og er skrevet av den britiske dramatikeren Mark Ravenhill. Ravenhill debuterte med stykket Shopping and Fucking i 1996 og har siden skrevet et tyvetalls teaterstykker, TV-serier og egne one man-shows. Han har vært husdramatiker ved Royal Shakespeare Company, skriver jevnlig i The Guardian, og er Associate Director for London’s Little Opera House ved The King’s Head Theatre. Regissør er David Pountney, som i mange år var leder for festivalen i Bregenz og nåværende kunstnerisk leder for Welsh National Opera.

På scenen står også Hege Høisæter, mezzosopran,  Nils Harald Sødal,  tenor, Ketil Hugaas,  bass, Aksel Johannes Skramstad Rykkvin og Inga Lohne Otterstad fra Barnekoret og hele Operakoret. Den musikalske ledelsen for dem ogOperaorkestret er ved Baldur Brönnimann, sjefdirigent for Orquestra Sinfónica do Porto Casa da Música og en spesialist innenfor samtidsmusikalske uttrykk.

Premiere: lørdag 12. mars kl. 18.00

http://operaen.no/Forestillinger/elysium-vaar16/

 

Premieresamtale: onsdag 9. mars kl. 17.00, Formidlingssenteret

Møt komponist Rolf Wallin, regissør David Pountney, operasjef Per Boye Hansen og hør utdrag fra verket. I tillegg kommer Simen Svale Skogsrud, teknolog og designer, som sto bak ideen til Elysium. Han møter Sara Orning, idéhistoriker, litteraturviter og spesialist på menneskets fascinasjon for monstre og kyborger.

Tagged as: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,