Kulturkompasset | critics of culture events

Oslo Internasjonale Kirkemusikkfestival 4. – 13. mars 2016


Oslo Internasjonale Kirkemusikkfestival

4
. – 13. mars 2016 

OSLO/NORGE: 4. – 13. mars 2016 er en ny kirkemusikkfest i gang igjen i hovedstaden. I den 16. festivalen i rekken søker Oslo Internasjonale Kirkemusikkfestival seg tilbake til kildene – Ad Fontes – til tidsepoker, sjangre og komponister som har formet kirkemusikken slik vi kjenner den i dag. Vi presenterer blant annet flere orkesterproduksjoner enn noen gang og gjestes av verdensledende solister og ensembler som vil sette unike musikalske avtrykk – gjennom ti festivaldager og 37 prosjekter som berører og inkluderer.

HKH kronprinsesse Mette-Marit har forlenget sitt beskytter skap for Oslo Internasjonale Kirkefestival frem til år 2021. Foto: Jørgen Gomnæs / Det kongelige hoff.

HKH kronprinsesse Mette-Marit har forlenget sitt beskytter skap for Oslo Internasjonale Kirkefestival frem til år 2021. Foto: Jørgen Gomnæs / Det kongelige hoff.

 

Oslo Internasjonale Kirkemusikkfestival har mottatt den gledelige nyheten fra Det kongelige slott at H.K.H. Kronprinsesse Mette-Marit forlenger sitt kongelige beskytterskap for festivalen frem til 2021.

 

Collegium Vocale Gent og Akademie für Alte Musik Berlin

Vi retter i 2016 blikket mot kantaten og ser hvordan denne viktige sjangeren har formet det klassiske kirkemusikklandskapet: Årets åpningskonsert blir et møte med de to verdensberømte ensemblebautaene Collegium Vocale Gent og Akademie für Alte Musik Berlin, som under ledelse av den engelske dirigentkometen Christian Curnyn og de eminente solistene Klara Ek (sopran) og Thomas Hobbs (tenor), fremfører gripende kantater av G. F. Händel.

Al Ayre Espanol

Festivalen gjestes for første gang av det kritikerroste spanske ensemblet Al Ayre Espanol under ledelse av Eduardo López Banzo som blant annet trekker frem komponisten José de Nebra og hans kantateskatter.

Barokkanerne

De norske tidligmusikkspesialistene Barokkanerne og den berømte barokkoboisten Alfredo Bernardini presenterer kantater av J. S. Bach og G. P. Telemann, mens det norske ensemblet Music for a While med sopranen Tora Augestad i spissen gjør en unik sjangertolkning blant annet av J. P. Rameaus kantater.

Harald Herresthal

For å sette det hele i en historisk kontekst vil den engasjerte formidleren og musikkforskeren Harald Herresthal gi kåseriet Kantaten – med opera som forbilde.

 unnamed

Accademia Bizantina og Det Norske Solistkor

I samme kirkemusikalske landskap som kantaten har oratoriet også en sentral plass, og vi gjør i 2016 en interessant musikalsk sammenstilling av et barokkoratorium og et tidligromantisk oratorium. Det blir i den anledning et gledelig gjensyn og nytt samarbeid med Accademia Bizantina og Det Norske Solistkor som med et knippe av Europas fremste solister med Rosemary Joshua (sopran), Delphine Galou (mezzosopran), Christophe Dumax (kontratenor), Thomas Walker (tenor) og Andreas Wolf (bassbaryton) under ledelse av Ottavio Dantone, fremfører G. F
. Händels oratorium 
Belshazzar skrevet i 1744, i det man kan kalle oratoriets tidsalder.

Kringkastingsorkestret og Oslo domkor

Kringkastingsorkestret og Oslo domkor under ledelse av Miguel Harth-Bedoya fremfører F. Mendelssohns oratorium Elijah skrevet 100 år etter Händels Belshazzar, men som også viser tydelige stilistiske barokktrekk.

Urfremføringer

Oslo Internasjonale Kirkemusikkfestival byr videre i 2016 på hele åtte urfremføringer som alle er med på å dokumentere kirkemusikkens variasjon og mangfold:

– Marcus Paus har skrevet et nytt verk for solo orgel inspirert av Emanuel Vigelands glassmalerier i Oslo domkirke, som fremføres av domorganist Kåre Nordstoga.

– Henrik Ødegaard har skrevet et nytt verk for solo cello med barokkens rytmiske dansesatser som ideal, fremført av cellist Bård Henrik Bosrup
.

Vi går inn i materien til vår rike salmetradisjon og presenterer fire nyskrevne arrangementer av salmer fra den nye salmeboken, skrevet av komponistene – Ola Gjeilo, Ørjan Matre og Marianne R. Eriksen, fremført av Uranienborg Vokalensemble under ledelse av Elisabeth Holte.

Samarbeide med Bachfest Leipzig

Sist, men ikke minst kan vi etter lang tids planlegging presentere et enestående samarbeid med den legendariske festivalen Bachfest Leipzig. Sammen har vi bestilt en ny Markuspasjon skrevet av den tyske samtidskomponisten Steffen Schleiermacher. Urfremføringen finner sted til festivalens avslutningskonsert og fremføres av Merseburger Hofmusik og Collegium Vocale Leipzig under ledelse av Michael Schönheit.

Etter dette vil Nach Markus. Passion bli fremført på en rekke prestisjefylte arenaer i Europa.

Vi løfter frem over 100 utøvende barn og unge i den sceniske familieforestillingen Gloria og Vivaldi regissert av Karoline Rising Næss. Vi får oppleve historien om A.Vivaldis arbeid med de talentfulle barna på pikehjemmet Ospedale della Pietà i Venezia fremført av Barratt Dues Juniorensemble og Det Norske Jentekor under ledelse av Anne Karin Sundal-Ask. Festivalen gjestes dessuten av 40 unge sangere fra St. Jacobs kirke i Stockholm og det prisvinnende koret St. Jacobs Ungdomskör
. Disse gjør a cappella-konsert under ledelse av Mikael Wedar og kan i tillegg oppleves på en av våre mange festivalhøymesser.

Il Suonar Parlante

I tillegg kan Kirkemusikkfestivalen friste med italiensk lydalkymi når Il Suonar Parlante under ledelse av Vittorio Ghielmi fremfører tre ulike tonesettinger av den katolske hymnen Stabat Mater, i et historisk spenn på over 600 år.

Orgelkonserter:

Tradisjonen tro har vi flere arrangementer for og med orgel, deriblant to senkveldkonserter: Domorganisten i Notre-Dame i Paris, Olivier Latry, gjester festivalen på ny, og den berømte organisten og dirigenten Wayne Marshall gjør konsert med vår egen Ole Edvard Antonsen

equallythe time) Almost sildenafil dosage.

. Tidligere konsertorganist og professor Bjørn Boysen inviterer igjen til orgelbusstur, denne gangen står orgler i og rundt Birkelunden for tur.

Det blir vakker norsk mannskorsang ved Christiania Mannskor, under ledelse av Marius Skjølaas, korkonsertmaraton i Emanuel Vigelands mausoleum på Slemdal med Oslo Kammerkor, Unni Løvlid og Håkon Daniel Nystedt, foredrag om kirkekunstneren Emanuel Vigeland, feiring av Gjermund Larsen Trios 10-årsjubileum, åpne prøver, mesterklasse, seks festivalhøymesser, kirkekaffe med mer.

37 prosjekter /// 8 urfremføringer
10 arenaer /// åpne prøver
mesterklasse /// foredrag
festivalhøymesser //// orgelbuss

Tagged as: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,