Kulturkompasset | critics of culture events

Aschehougprisen til Per Petterson


Aschehougprisen til Per Petterson

Omtalt av Synnøve Elisabeth Nord

Aschehougprisen til Per Petterson. Foto Aschehoug

Aschehougprisen til Per Petterson. Foto Aschehoug

OSLO/NORGE: Aschehoug-prisen ble nylig utdelt, i forbindelse med forlagets lansering av høstens bokliste
. Årets mottaker av prisen var Per Petterson, som debuterte i 1987 og kom med sin siste roman ”Jeg nekter” i 2012.

Aschehougprisen er en litterær pris, som ble innstiftet i forbindelse med forlagets hundreårsjubileum i 1972. Den tildeles årlig til en norsk forfatter som en ærespris, uavhengig av hvilket forlag vedkommende er knyttet til. Norsk Litterturkritikerlags styre avgir en bindende innstilling

• “How are your relationships with family members andThe intraurethral application of alprostadil is an cialis online.

. Prisen er på kr. 100.000, samt en kopi av Ørnulf Basts fonteneskulptur ”Evig liv”.

Per Petterson

Per Pettersons forfatterskap er karakterisert som et av de viktigste innen norsk samtidslitteratur. Romaner som har et jevnt høyt nivå både i stil, fortellermåte og tematikk. Så har han også nådd ut til svært mange lesere, og er blitt behørig priset for sin litterære produksjon. ”Ut å stjæle hester” fra 2003, er for eksempel oversatt til 50 språk. For Jeg forbanner tidens elv” ble han tildelt Nordisk Råds Litteraturpris i 2009.

Ellers har han mottatt en rekke priser: Indipendent Fiction Price (2006), International IMPAC, Dublin Literary Award (2007), Brageprisen (2000 og 2008) , Kritikerprisen (2003 og 2008), Bokhandlerprisen (2012), Gyldendals Litteraturpris (2012).

Under prisutdelingen uttalte juryen blant annet: ”Det er fint å se noe som er skikkelig gjort, at det ikke er noe slurv. Årets vinner er grundig og ordentlig språkkunstner, som vet hvilke materialer han skal bruke for å få sagt det han trenger, på den måten han vil”. Per Petterson debuterte som forfatter med novellesamlingen ”Aske i munnen, sand i skoa” i 1987. Siden har han skrevet syv kritikerroste romaner og en essaysamling.

Gratulerer til Per Petterson med en velfortjent pris.

Tagged as: , , ,