Kulturkompasset | critics of culture events

Azra Gilani – årets ”Ålreite dame”


Azra Gilani – årets ”Ålreite dame”

Azra Gilanis yngste datter Maria står her sammen med Jo Nesbø, med det synlige bevis på at moren er utnevnt til ”Ei ålreit dame” i 2016. (Foto: ASCHEHOUG FORLAG)

Azra Gilanis yngste datter Maria står her sammen med Jo Nesbø, med det synlige bevis på at moren er utnevnt til ”Ei ålreit dame” i 2016. (Foto: ASCHEHOUG FORLAG

Av Synnøve Elisabeth Nord

OSLO/NORGE: Harry Hole-prisen ”Ei ålreit dame” ble torsdag tildelt pakistansk-fødte Azra Gilani, for hennes tydelige engasjement for pakistanske barn i Norge og barnas muligheter til å delta i aktiviteter på linje med andre barn.

  Harry Hole-stiftelsen ble etablert i 2008 ved at forfatteren Jo Nesbø overførte alle rettigheter og inntekter fra romanen ”Hodejegerne” til stiftelsen. Boken ble utgitt på Aschehoug Forlag samme år, og er hittil solgt for utgivelse i 33 land. Filmen basert på boken har også vært en stor suksess
. I 2015 ble også rettighetene fra romanene ”Blod på snø” og ”Mer blod” overført til stiftelsen. Begge disse bøkene er solgt til 28 land
. Stiftelsens økonomiske grunnlag har steget jevnt fra starten i 2008 til nå. I dag utgjør stiftelsens kapital ca. 46 millioner norske kroner.

Prisen ”En ålreit fyr”/”En ålreit dame” ble utdelt første gang i 2009. De første årene var prisbeløpet 500.000 kroner, nå er det 1 million kroner

Note: The following questions should only be completed by individuals who have been sexually active and have What is sildenafil? supplemental therapy..

. Den ålreite personen får et diplom med navnet sitt og påskriften ”Årets ålreite dame/mann”. Prispengene skal gis videre. Sammen med styret i Harry Hole-stiftelsen bestemmer prismottakeren hvem som skal få pengene.

Harry Hole-stiftelsens formål er gjennom en årlig pris å gi barn og unge grunnleggende lese- og skriveferdigheter, spesielt i utviklingsland. Årets mottaker av prispengene er Redd Barna. Pengene er øremerket til skolegang for syriske flyktninger. Redd Barna arbeider på over 60 skoler i Syria og nabolandene. De bygger opp ødelagte skoler, sørger for trygge klasserom, utstyr, lærebøker og annet læremateriell.

Jo Nesbø ledet prisutdelingen, som for øvrig alltid foregår på Harry Holes stamrestaurant, Schrøder på St. Hanshaugen. Årets prisvinner Azra Gilani, skrev en kronikk i Aftenposten i slutten av september – ”Muslimske mødre, nå må dere våkne”. Hun har bodd i Norge i 45 år og er firebarnsmor, med tre jenter og en gutt. Hun følte det var nødvendig å stå frem og ta debatten. Hun er hverken politiker eller profesjonell meningsytrer. Selv kaller hun seg muslimsk mor. Da hun fikk beskjed om at hun skulle motta denne prisen, sa hun at denne anerkjennelsen vil minne henne på at hun må fortsette å stå i denne kampen.

Dessverre var Azra Gilani syk, og kunne ikke selv motta prisen. På hennes vegne tok den yngste datteren Maria i mot prisen. Hun takket for anerkjennelsen av moren, og sa at hun alltid hadde vært opptatt av at hennes egen barn skulle ha trygghet, kjærlighet og skolegang. Barnebarnet Isabel fikk også si noen ord. Hun var stolt og glad for at prisen skulle gå til syriske barn, så de kan få gå på skolen.

Tove Bang fra Redd barna mottok prispengene av Maria Gilani. Hun gratulerte og hilste til Azra Gilani, og sa at hun nok ikke er en helt vanlig muslimsk kvinne. Hun er spesielt modig. Hun håpet at andre muslimske kvinner ville lytte til henne
. Redd Barna driver skoler for syriske barn både i Syria og i nabolandene Irak, Tyrkia og Libanon. Bare i Libanon er det 500.000 barn, de ønsker virkelig å gå på skolen. Hun takket for pengene.

 

Tagged as: , , , , , ,