Kulturkompasset | critics of culture events

Marte Wexelsen Goksøyr – Årets ålreite dame


Marte Wexelsen Goksøyr

– årets ålreite dame

Av Synnøve Elisabeth Nord

OSLO/NORGE:  Harry Hole-stiftelsen har nylig utnevnt Marte Wexelsen Goksøyr til årets ålreite dame. Hun er skuespiller, forfatter, foredragsholder og samfunnsdebattant. Marte har Downs syndrom, og er en sterk forsvarer for alle menneskers rett til å være annerledes.

Marte Wexelsen Goksøyr mellom Jo Nesbø og Vibeke fra Unicef. Foto fra Aschehoug.

“Årets ålreite dame” – Marte Wexelsen Goksøyr mellom Jo Nesbø og Vibecke Østby fra Unicef. Foto Gro Rognmo, Unicef.

Harry Hole-stiftelsen ble etablert i 2008 ved at forfatteren Jo Nesbø overførte alle rettigheter og tilhørende inntekter fra romanen Hodejegerne til stiftelsen. Boken som ble utgitt dette året, er senere solgt til 33 land

phosphodiesterase type V (PDE V) inhibitors or nitric oxideRisk cheap viagra online.

. Både romanen og filmen  basert på boken har vært en stor suksess verden over. Senere er også rettighetene til romanene Blod på snø og Mer blod overført til stiftelsen.

 

Årets ”ålreite” behøver ikke å ha flyttet fjell, ha vært mye på TV, vært blogger eller ha vunnet medaljer for Norge. Det holder med en formtopp i inneværende år. Jo Nesbø mener dette er helt i Harry Holes ånd – og han kjenner vel Harry bedre enn noen andre!

 Marte Wexelsen Goksøyr er ei ålreit dame, ikke bare fordi hun forsvarer alle menneskers rett til å være annerledes enn andre. Hun er modig, snakker høyt og tydelig om det mange politikere ikke tør å snakke om. I slutten av oktober hadde hun premiere på teaterstykket ”Hva faen er problemet”. Hun har selv skrevet stykket, og sammen med Sven Nordin spiller hun rollene. Teaterstykket er et rop om å bli sett som det menneske vi alle er i kraft av våre tanker, følelser og handlinger, og ikke bli satt i en bås. Marte er et forbilde for mange som trenger gode forbilder.

Med Harry Hole-prisen Ei ålreit dame følger en stor pengesum, men den er ikke til prisvinneren selv. Sammen med styret i Harry Hole-stiftelsen har Marte Wexelsen Goksøyr bestemt at årets TV-aksjon til inntekt for UNICEF skal motta prispengene. Hun får et diplom. Stiftelsens formål er gjennom denne årlige prisen å gi støtte til at barn får grunnleggende lese- og skriveferdigheter, spesielt i utviklingsland. Årets TV-aksjon i NRK var nettopp å gi bidrag til slikt arbeid. Her var formuleringen å gi penger til arbeidet med å gi utdanning til barn som er rammet av krig og konflikt – og dette er jo det samme, bare sagt med litt andre ord. Opprinnelig var prisen på 500.000 norske kroner. For et par år siden steg summen til 1 million kroner. Neste år blir summen øket igjen, til 2 millioner kroner.

Tagged as: , , , , ,