Kulturkompasset | critics of culture events

Arena di Verona Opera Festival 2016


Arena di Verona Opera Festival 2016

By Synnøve Elisabeth Nord. Fotos: Ennevi – Arena di Verona.

VERONA/ITALY: Den 24.juni starter operafestivalen i Verona. Årets festival har 46 forestillinger, mot 54 i 2015. Bare fem forskjellige operaer i år, som alle foregår utendørs i den gamle romerske amfiteateret.

2015 - Aida Atto II. Foto Ennevi

2015 – Aida Atto II. Foto Ennevi

Siden festivalen startet i 1913 er den arrangert hvert år, bortsett fra under 1. og 2.verdenskrig. I år arrangeres operafestival nr. 94. Om vi vil karakterisere Arena di Verona som alle utendørs teatres inspirasjon og forbilde, må Aida av Giuseppe Verdi (1813-1901) sies å være den viktigste operaen her. Aida var åpningsforestillingen 10.august 1913. Siden den gang er denne operaen fremført 650 ganger.

Arena di Verona: Aida with the audience behind her. foto Ennevi

Arena di Verona: Aida with the audience behind her. foto Ennevi

I år fremføres den tradisjonelle versjonen i Gianfranco di Bosio’s regi. Denne bygger på den første oppsettingen i 1913. Siden 1984 er Aida oppført nesten hvert år.  Verdi komponerte Aida i 1871, og det var premiere i Kairo samme år. I 1872 fant Europa-premieren sted, på La Scala i Milano.

Arena di Verona, Carmen, foto Ennevi.

Arena di Verona, Carmen, foto Ennevi.

Carmen av Georges Bizet (1838-1875) er operaen med nest flest fremføringer i Verona. Dette er åpningsforestillingen i år.. Den ble spilt første gang i 1914, og forrige gang i 2014. Det skal være 13 forestillinger i år. En fantastisk forestilling i Franco Zeffirelli’s regi. Denne forestillingen viser handling og miljø slik dette er tenkt både fra librettisten og komponistens side. Operaen ble urfremført i Opera Comique i Paris i 1875. Allerede i 1880 ble operaen fremført første gang i Norge.

La Traviata in Verona, foto Ennevi

La Traviata in Verona, foto Ennevi

La Traviata av Verdi, fremføres åtte ganger i år. Sist vi kunne oppleve denne operaen i Verona, var i 2014. Første fremførelse i Verona var i 1946. I alt er den spilt 108 ganger

Almost sildenafil citrate • Sexual related genital pain.

. Regien er ved Hugo de Ana.

Turandot in Verona

Turandot in Verona

Turandot av Giacomo Puccini (1858-1924) hadde urpremiere i 1926 på La Scala i Milano. Fremført første gang i Verona i 1928. I alt spilt 135 ganger. I år er det fem forestillinger. Franco Zeffirelli’s regi er trofast mot Gozzis drama, som bygger på en gammel orientalsk fortelling. Han har satt opp mange forskjellige og svært vellykkede forestillinger i Verona opp gjennom årene.  Arena di Verona holder fast ved disse og andre tradisjonelle oppsettinger, til glede for et stort publikum.

Arena di Verona

Arena di Verona

Il Trovatore- Trubaduren også av Verdi, hadde urpremiere på Teatro Apollo i Roma i 1853. Også her har Zeffirelli regien. Dette er den 8. mest spilte operaen i Verona, med 85 forestillinger. I år er det fire forestillinger. I alt har de fremført 59 forskjellige operaer i løpet av de 94 sesongene i Arena di Verona.

Il Trovatore by Giuseppe Verdi

Il Trovatore by Giuseppe Verdi

Hui He som Madama Butterfly, when she guested The National Opera in Oslo, Foto Jörg Wiesner

Hui He som Madama Butterfly, da hun gjestet Operaen i Oslo i 2014, Foto Jörg Wiesner

I alle forestillingene dekker flere solister de ulike rollene. I Aida, som spilles flest ganger, er det opp til seks sangere i enkelte av rollene. I andre operaer kanskje bare to, og i de små rollene finner vi ofte samme solist i alle forestillingene. Mange av solistene er italienske, men spanske og øst-europeiske sangere er det også mange av.

Mange solister kommer igjen år etter år. En av dem er kinesiske Hui He, som har vært i Verona i mange år. Hun synger både tittelrollen i Aida og Leonora i Trubaduren. Hun gjestet jo også operaen i Bjørvika i 2014 som Madame Butterfly. Flere andre solister kommer hvert år, og de er også meget populære blant publikum i Verona. Mange av dirigentene kommer også tilbake år etter år. Kor, orkester og dansere er fast tilknyttet operafestivalen i Verona.

For nordmenn som er interessert i denne fantastiske opplevelsen, er det flere turoperatører som arrangerer reiser hit.  Her finner vi blant andre Albatros med åtte norske avreiser, Reisecompaniet, Escape og Aller med en eller to avreiser hver
. Enkelte reiser kan nok være utsolgt på det nåværende tidspunkt. Men det er mulig å reise dit på egen hånd, eller planlegge i god tid før neste års festival.

Audience in Arena di Verona. foto Ennevi

Audience in Arena di Verona. foto Ennevi

I år arrangeres operafestivalen i perioden 24.juni til 28.august. Opplevelsen av en opera i Arena di Verona er nærmest en magisk opplevelse. Flotte kunstneriske prestasjoner, stor scene med fantastiske kulisser og  kostymer.  Nydelige oppsettinger og  en spesiell stemning.

 

Tagged as: , , , , , , , , , , ,