Kulturkompasset | critics of culture events

Kieltraktaten fra 1814


Kiel, gamle by sentrum. Foto: Germany Travel.

Kieltraktaten fra 1814

Tysk by helt avgjørende for Norges selvstendighet

KIEL/TYSKLAND: Nordmenn flest forbinder Kiel kun med Color Line og billig handel. I forbindelse med grunnlovsjubileet har den tyske havnebyen og fått oppmerksomhet for sin rolle i Norges kamp for selvstendighet. Det var nettopp i denne byen at den såkalte Kieltraktaten ble inngått for nøyaktig 200 år siden. 

Historie

Året var 1814 og Napoleon hadde tapt krigen han hadde startet. Danmark-Norge var en av keiserens allierte, og som tapende part ble landet tvunget til å gi Sverige kompensasjon i de påfølgende fredsforhandlingene. Disse forhandlingene fant plass i Kiel, og det var her at Norge skulle overdras til Sverige.

Kiel ønsker turister velkomen, og iår 2014 er man spesielt opptatt av Kiel Traktaten fra 1814.

Traktaten utløste et opprør i Norge som ledet til Riksforsamling på Eidsvoll, vedtakelsen av Norges Grunnlov og utnevelsen av en norsk konge. Dermed gikk Sverige til krig mot Norge for å få oppfylt Kieltraktatens bestemmelsen. Grunnloven måtte revideres slik at den kunne fungere i en union med Sverige og at en svensk konge kunne bli valgt til norsk konge.

Kiel feirer det norske Grunnlovs-jubileet

At den tyske, relativ lille byen har betydd så mye for Skandinavias historie og Norge som nasjon, er det overraskende få i Kiel som har vært klart over
. Blant tyskerne har dette vært en mer eller mindre glemt affære. Helt til i år. For med feiringen av den norske Grunnlovens 200-årsdag vil byens historie endelig igjen komme i velfortjent fokus. Siden det var i Kiel det hele startet, er det også her startskuddet for hele den norske jubileumsfeiringen av det selvstendige Norge gikk. Den norske ambassaden i Berlin arrangerte i begynnelsen av januar en stor tilstelning med delegasjoner fra det norske Stortinget, flere ambassadører, statssekretærer og diplomater
. De 430 norske representantene kom alle med Color Lines Kiel-ferge, som jo utvilsomt er en ypperlig måte raskt og behagelig å komme seg til denne historisk viktige byen helt nord i Tyskland.

Windjammer-Parade. Kiel er en viktig by i forbindelse med sommerens store selsportsbegivenhet, pga den ideelle beliggenhet.

«Norske» severdigheter og historie i Kiel

På Kiels By – og skipsmuseum (Kieler Stadt- und Schifffahrtsmuseum Warleberger Hof) er det i regi av Norge åpnet en egen utstilling som nettopp tar for seg hendelsene rundt 1814 og Kielfreden. Her er for eksempel det svært verdifulle originaldokumentet som stadfester freden utstilt. Utstillingen om hendelsen som tok plass i byen for 200 år siden kan du besøke helt til 4.mai. Den blir vist på 3 språk og bli akkompagnert av et bredt program med blant annet historiefortelling for barn, foredrag, historiske rundturer og teater.
Etter å ha blitt gjort oppmerksomme på byens historie, ville ikke byens befolkning la de viktige begivenhetene gå upåaktet hen. Kiel bestemte seg derfor for å skjenke en hel plass til de tidligere forhandlingene, og døpte en sentral plass for ”Kielfredens plass” (Platz des
Kieler Friedens).

Kiel-Havn..

Mer enn en fergekai

Kiel er en sjarmerende by hvor anløpshavnen for fergen fra Norge ligger omtrent midt i sentrum. Byen som er gunstig plassert rett ved sjøen er også omringet av en rekke flotte strender. Både mat, drikke og overnatting er for oss nordmenn gunstig i Tyskland. Til gode priser kan du spise på en av Kiels mange, flotte restauranter, bli skjemt bort på et av de mange velværesentrene eller delta på et av de mange arrangementene som finner sted i byen. Årlig avholdes flere store båteventer og særlig kjent er Kieluka (Kieler Woche), verdens største seileevent som alltid finner sted i siste uken i juni, alstå nettopp i begynnelsen av sommerferie i Norge. Av de mange andre tilstelninger er spesielt den store ølfestivalen i slutten av mai og sommerens Schleswig-Holstein Musik Festival verdt å nevne.

Seilbåter utenfor Kiel

Av andre severdigheter i Kiel har man for eksempel promenaden langs vestbredden, sluseanleggene i Kielkanalen ved Holtenau, småbåthavnen og marinakvartalet, den botaniske hagen til Christian-Albrechts-Universität, Holstenstraße – en av Tysklands eldste gågater – og den interessante klappkonstruksjonen i Hörnbrücke. Det finnes i tillegg en rekke museer, kunsthaller og teatre og en vel kjent opera. Ikke minst er Kiel det perfekte utgangspunkt for videre ferd i Tyskland eller Europa. Byen er et viktig knutepunkt ikke langt fra Hamburg, Bremen, Hannover og Berlin. Det fantastiske veinettet, veikvaliteten og infrastrukturen gjør at man raskt og enkelt kommer seg videre. Fra havnen tar det kun noen minutter før man er på autobahn, og togstasjonen ligger kun 5 minutters spasertur unna havnen.

200 års jubileet og feiringen av Kielfreden er en meget god anledning til å besøke den flotte havnebyen med de sterke båndene til Skandinavia
. For som Sven Svedman, den norske ambassadøren i Tyskland sa på arrangementet i januar i år: ” Ingen andre steder i Tyskland føler en nordmann seg så hjemme som i Kiel”.

 

Frederik 6
. med familie på spasertur i Frederiksberg Have ca. 1813.

FREDSTRAKTATEN I KIEL

Sverige sluttet seg til stormaktsalliansen mot Napoleon, som bestod av Storbritannia, Russland, Preussen og Østerrike, og fikk i bytte et løfte om å få Norge etter Napoleons fall
. Den erfarne hærføreren Carl Johan ble leder for alliansens armeer på nordflanken og slo keiserens styrker i flere slag, det siste store ved Leipzig 16.- 19. oktober 1813. Deretter snudde han sine avdelinger nordover mot Napoleons allierte,

Frederik 6. av Danmark-Norge. Den 15. desember ble det sluttet våpenstillstand og innledet forhandlinger i Kiel (8), hovedstaden i de dansk-tyske fyrstedømmene Slesvig og Holstein. Den 14. januar 1814 ble fredstraktaten mellom Sverige og Danmark undertegnet.

Kieltraktaten var en avtale mellom fyrster, uten folkelig medvirkning. Traktatens 28 artikler hadde ett hovedformål, å overføre Norge ”med fuld Eiendomsret og Souverainitet” fra den danske til den svenske kongen, slik at det for framtiden skulle ”danne et Kongerige forenet med det Svenske”. Traktatens 16. artikkel bestemte at det skulle utstedes proklamasjoner til innbyggerne i det avståtte land som underrettet dem om det som hadde skjedd, løste dem fra deres troskapsed til kongen, og oppfordret dem til med ro å ta imot den nye suverenens tropper. I tråd med dette utstedte Frederik 6. et åpent brev datert 18. januar 1814 om ”Norges Afstaaelse til Sverrig”, fulgt av en kunngjøring om at embetsmenn som ikke ville forbli i Norge skulle overlevere sine embeter til etterfølgere oppnevnt av den svenske regjering.

Anført av den danske stattholderen, prins Christian Frederik, gjorde Norge opprør mot Kieltraktaten og nektet å underkaste seg Sveriges konge. Mens Carl Johan var opptatt på kontinentet med nyorganiseringen etter Napoleons fall, utformet Riksforsamlingen på Eidsvoll en grunnlov og valgte Christian Frederik til Norges konge. Sverige kunne ikke gjøre stort mer enn å argumentere med kongeligeproklamasjoner og politiske pamfletter. En av de mest kjente og utbredte av disse ble utgitt anonymt av den ledende svenske politikeren Hans Järta.

nt

Tagged as: , ,