Kulturkompasset | critics of culture events

Kjære dronning Sonja. Gratulerer med 80 årsdagen.


Kjære dronning Sonja.

Gratulerer med 80 årsdagen.

Etter avdukningen. Dronning Sonja og skulptøren Kirsten Kokkin besiktiger skulturen av dronningen på en stein fra i Valdress. Foto Henning Høholt.

Etter avdukningen. Dronning Sonja og skulptøren Kirsten Kokkin besiktiger skulturen av dronningen som har en pause med tursekken ved siden av seg, sittende  på en stein, granitt fra Hedalen i Valdress. Foto Henning Høholt.

Av Henning Høholt,

OSLO/NORGE: Med “Norge i rødt, hvitt og blått” ble dronning Sonja feiret i Slottsparken i Oslo tirsdag, hvor en gruppe av Kongens Gardes Musikkorps både spilte og sammen med publikum sang for det meget store publikum, som var møtt frem først og fremst for å hylde dronningen på hennes 80 års dag, men også for å oppleve Den Norske Turistforenings gave – DNT – en bronse skulptur, laget av skulptøren Kirsten Kokkin, som har skapt et bilde av en elsket dronning i Fjellheimen, sporty antrukket.

Statue av «Turdronningen»

Dronningens barnebarn fikk æren av å avduke en statue av Hennes Majestet Dronningen i Slottsparken. Det er Dronning Sonjas store kjærlighet til tur og natur som har fått fast form.

Det finnes knapt en fjelltopp i kongeriket vår turglade Dronning ikke har besteget. Poenget ble godt understreket av Hans Kongelige Høyhet Kronprinsen, da han takket for statuen under avdukingen i dag.

“- I vår familie er det en historie som gjentar seg gang på gang. La oss bruke meg som eksempel: Jeg kommer fram til en hytte, la oss si en DNT-hytte, langt utenfor allfarvei, litt stolt over å ha gått så langt – og blir møtt av et trivelig vertskap som sier: «Så hyggelig å se deg! Moren din var her for en måned siden»”. uttalte kronprins Haakon.

Kunstneren Kirsten Kokkin har laget bronseskulpturen. Den viser Dronning Sonja i turutstyr, ta seg en pause med sekken ved siden av seg.. “Sokkelen” hun sitter på, er en stein – granitt fra Hedalen i Valdres.

Publikum omkranser skulpturen av Dronningen, og beundrer, hvor vellykket Kirsten Kokkin har klart å få frem dronningen og hennes ansikt. Foto Henning Høholt

Publikum omkranser skulpturen av Dronningen, og beundrer, hvor vellykket Kirsten Kokkin har klart å få frem dronningen og hennes ansikt. Foto Henning Høholt

Kokkin beskriver statuen slik:
“- Det er Hennes Majestet Dronning Sonja av Norge som sitter og ser opp mot Slottet, hun ser på sin gjerning. Hun har lagt ryggsekken som hun bærer ved sin side, hun har besteget nok en topp, overvunnet nok en utfordring og kan reflektere med tankene på flukt over Norges fjelltopper.”

Statuen er en gave til Dronningens 80-årsdag fra Den norske turistforening (DNT). Dronning Sonja har vært beskytter for organisasjonen gjennom mange år, og har personlig erfaring med mange av deres hytter og turstier rundt i landet.

Kronprins Haakon påpekte også at det er en statue til inspirasjon:

“- Denne statuen vil inspirere til at vi kommer oss opp og ut, om det så bare er en søndagstur rundt Sognsvann eller en ettermiddagstur her i parken. Forskning har nemlig vist at de om er fysisk aktive oftere har følelser som glede og entusiasme. Kort sagt, hvis du vil være lykkelig, så hjelper det å komme seg ut. Og når du er på tur, så husk å raste og reflektere. Det er viktig det også”. 

Familie idyl, Dronningen omgitt av barnebarn studerer skulpturen. Foto Henning Høholt

Familie idyl, Dronningen omgitt av barn og barnebarn studerer skulpturen

e. Cardiac disease cheap viagra online Development Board of Malaysia and the New England.

. Foto Henning Høholt

Kirsten Kokkin har også laget en annen av parkens statuer, nemlig den av Kronprinsesse Märtha. Kokkin  er utdannet ved Kunglega Konstakademin i Stockholm og bor i Colorado, USA.

Dette var innledningen til den offisielle åpningen av Sonja KunstStall, som Det Kongelige Hoffet selv har tatt initiativ til å etablere i de maleriske stall bygningene, ut mot Skogveien bakerst i slottets hage i Oslo.

Denne åpningen, samt den interessante boken med hele historikken om De Kongelige Stalle, omtaler vi separat i en annen artikkel om et par dage her i Kulturkompasset.

Vi håper at leserne vil glede seg over denne foto kavalkaden fra avdukingen av Kirsten Kokkins glimrende skulptur, som er godt plassert i Slottsparken med utsikt mot slottets bakside.

Dronning Sonja, fulgt av kong Harald, prinsesse Märtha Louise og et av barnebarna på vei fra avdukningen, til åpningen av Sonja KunstStall. Kongens Gardes Musikkorps spiller. En meget stor folkemengde omgir arrangementet. Foto Henning Høholt.

Dronning Sonja, fulgt av kong Harald, prinsesse Märtha Louise og et av barnebarna på vei fra avdukningen, til åpningen av Sonja KunstStall. Kongens Gardes Musikkorps spiller. En meget stor folkemengde omgir arrangementet. Foto Henning Høholt.

 

På bildet Dronningen med skulptøren Kirsten Kokkin, som har laget den vellykkede skulptur av dronningen i Fjellheimen, som nå pryder Slottsparken. Til høyre kronprins Haakon. Skulpturen er en. Bursdagsgave til dronningen fra DNT. Foto Henning Høholt
. Kulturkompasset.

Tagged as: , , , , , , , , ,