Kulturkompasset | critics of culture events

Styrker seg på slanger og kunst – Festspillene i Bergen 2010 og Carte Blanche


Festspillprogrammet 2010 er inspirert av opplevelsen ”skrekkblandet fryd” og vi har jaktet på bildemotiver for å illustrere slike sjelsettende øyeblikk. Da Carte Blanche-dansere fikk slanger rundt halsen var det kort mellom frykt og fascinasjon.
 
Dyrepasser Ulf Joachim Ekeli veileder Carte Blanche-danser Camille Spidsøe Cohen i håndtering av python. (Foto/design: Helge Hansen og Jonas Bostrøm)

Dyrepasser Ulf Joachim Ekeli veileder Carte Blanche-danser Camille Spidsøe Cohen i håndtering av python. (Foto/design: Helge Hansen og Jonas Bostrøm)

– ­Da jeg våknet i morges, lurte jeg veldig på hvorfor jeg hadde sagt ja til dette spesielle fotooppdraget, smiler Camilla Spidsøe Cohen, som puster ut etter å ha hatt en 35 kilos tigerpython i armene.

Et konferanserom på Akvariet i Bergen er innredet som et fotostudio, og i kasser langs veggen ligger det slanger og venter på å komme i spotlighten. Danserne lader opp til den konsentrasjonen og koordinasjonen som kreves. De får kyndig veiledning av dyrepasser Ulf Joachim Ekeli.

Scenenerver
Camilla er stolt over at hun virkelig turde. Hun mener hun har lært noe nytt, samtidig som følelsen var lett gjenkjennelig. 

– Jeg har vært redd for slanger siden jeg var liten, og bare tanken på å ha dem på kroppen fikk meg til å kaldsvette. Det kjentes som scenenerver fremfor en helt ny danseproduksjon
. Men jeg vet jo at det er gjennom slike utfordringer jeg utvikler meg. Det er viktig å teste ut nye sider ved seg selv, å kaste seg uti noe 100 prosent, selv om man ikke helt vet hva man vil oppdage.

Intense øyeblikk
Programmet for Festspillene neste år lanseres 13. januar, og arbeidet med katalogen er godt i gang. Vi ønsker at bildet på forsiden skal vise hva som har inspirert programledelsen i valg av produksjoner og verk. Det groteske, burleske og skremmende er én ledetråd, men samtidig fascinasjonen og tiltrekningskraften dette har på oss.

– Alle har vel opplevd barn som blir skremt av en gjemmelek, men i øyeblikket etter roper ”en gang til!”. Opplevelsen av skrekkblandet fryd forteller mye om det å være menneske – og om kunst, sier festspilldirektør Per Boye Hansen.

Det kan handle om å kjenne på redselen, men klare å mestre den. Eller det kan være balansepunktet mellom latter og gråt, mellom kontroll og kaos. Begrepet ”skrekkblandet fryd” åpner også for mange spørsmål som er interessante å stille seg, mener festspilldirektøren.

Under Festspillene neste år blir det alt fra store sceneproduksjoner som utendørsoperaen Anne Pedersdotter, til intimkonserter i komponisthjemmene. Grieghallen, Håkonshallen og Domkirken fylles av kjente artister og Festspillene skal også sette sitt preg på byen.

– Det er selvsagt mange arrangement som ikke relaterer seg til skrekkblandet fryd  på programmet også – ofte er det bare fryd, smiler festspilldirektøren.

Kiling
– Det kiler! ler franske Caroline Eckly. En hvesende kornsnok smyger seg rundt halsen hennes og kiler henne i øret med halen.

Caroline er ikke lenger anspent og leker seg med å la slangen gli gjennom fingrene sine. Plutselig peker hun på halsen sin og dyrepasser  Jon Bjarte Bruland kommer ilende til

page 19ERECTILE DYSFUNCTION sildenafil side effects – a comprehensive sexual, medical and psycho-social.

. Man skal aldri være for trygg.

Philip Glass åpner Festspillene 2010

Philip Glass er komponisten som skal åpne Festspillene i Bergen 2010 med sitt verk Koyaanisqatsi.

Philip Glass er komponisten som skal åpne Festspillene i Bergen 2010 med sitt verk Koyaanisqatsi.

Philip Glass Ensemble og Bergen Filharmoniske Orkester står for åpningsforestillingen til Festspillene i Bergen med kultfilm og live orkestermusikk. Forestillingen blir Europa-premiere på orkesterversjonen av Koyaanisqatsi.
 

Tagged as: , ,